Josip Cekada
Riječka zima

Dobar provod na Kvarneru - nikad ljepša zimska čarolija u Rijeci

Koncerti i kazališne predstave, putovanja svemirom, vlakići za djecu i klizanje uz more - u svemu tome i još mnoštvu događanja može se uživati u blagdansko doba.

Riječki advent obogaćen je ove godine programima na novoj lokaciji, Trsatskoj gradini. Duž drevnih kamenih zidina 9. prosinca u 18 sati zasvijetlit će tisuće božićnih lampica i svijetliti do 7. siječnja 2018. Na ulazu u Gradinu postavljena je 5-metarska božićna kugla, najveća u Hrvatskoj, koja posjetitelje uvodi u bajku: poznati trsatski zmaj upregnut je u kočiju, Rimska kula ogrnuta je svjetlucavim plaštom, a u ledenoj špilji ili adventskim kućicama mogu se kušati tradicionalne delicije.

Organizatori najavljuju ove subote ,09.12. otvaranje Trsatske gradine. Čak 11 knm  kablova je  upotrijebljeno za stvaranje ugođaja
051217, rijeka
foto: josip cekada
Josip Cekada
Počeo je adventski program na Trsatskoj gradini, okićenoj tisućama lampica

U Miru junaka postavljene su jaslice s više od 300 figurica izrađenih u Rimu posebno za ovu prigodu, a u uprizorenju živih jaslica 10. i 23. prosinca sudjeluje 20 kostimiranih izvođača iz Zajednice Krista Kralja. Najmlađe očekuju susreti s Djedom Mrazom 13., 20. i 27. prosinca, božićnu čaroliju dočarat će im 17. prosinca mađioničar Andrej Škedel, a za njih je predviđen i dječji doček Nove godine 31. prosinca u 11 sati. Na Adventu na Gradini 15. prosinca nastupit će Klapa Luka, dan poslije bend No Stress, 22. prosinca Retro’s Band, 29. prosinca bend Love Runners, posjetitelji će u Novu godinu ući uz nastup klape Nevera i DJ Fishera, a 4. siječnja nastupa Magic Cock Rock Band.

051217, rijeka
foto: josip cekada
Josip Cekada
Pet metara visoka božićna kugla na ulazu u Gradinu

Korzo: Na središnjoj adventskoj lokaciji program se održava svaki dan, od jutra do večeri. Ovu subotu na programu je mađioničarski show Čiribu bu čiriba ba i nastup ansambla Intermezzo, u nedjelju je predstava ‘U laži su kratke noge’, a u ponedjeljak nastupaju Halubajske mažoretkinje. Plesni studio Beat, Mali Riječani i morčići te Spart Jazz Quintet nastupaju 19. prosinca na pozornici na Korzu, gdje je na Badnjak na programu Oberkrainer kvintet. Na ispraćaju Stare i dočeku Nove godine za glazbu i veseli ugođaj zaduženi su Crvena jabuka, Jinx i Boris Štok.

051217, rijeka
foto: josip cekada
Josip Cekada

Klizalište Morska pahuljica: Sezona klizanja na Gatu Karoline Riječke traje do 14. siječnja 2018. Klizalište je otvoreno radnim danom od 16 do 22 te subotom i nedjeljom od 10 do 22 sata. Na Badnjak i Staru godinu na ledu će se moći uživati do 19 sati, a na Božić i Novu godinu od podneva do 22 sata. Cijena sata klizanja je 20 kuna, a najam klizaljki stoji 10 kuna. Učenicima riječkih škola Grad je omogu- ćio besplatno klizanje i najam klizaljki, a sva djeca s područja grada mogu besplatno pohađati i školu klizanja, radnim danom od 8 do 16 sati.

Božićni koncerti: Zbor Opere HNK Ivana pl. Zajca održat će božićne koncerte 20. i 21. prosinca, a novogodišnje - nazvane ‘Od menueta i valcera do bolera’ - od 27. do 30. prosinca. Za najmlađe je pripremljena plesna predstava ‘Veseli Božić nestašne djece’ 16. i 23. prosinca, a ljubitelji baleta moći će uživati u ‘Labuđem jezeru’ 16. i 18. prosinca.

Vlakić Djeda Mraza: Polazna stanica mu je na Korzu i besplatno će voziti užim centrom grada svaki dan od 16 do 19 sati sve do 14. siječnja 2018. - osim 22. prosinca, na Badnjak i Božić te na Staru i Novu godinu. Vožnje veselim vlakićem od 10 do 13 sati rezervirane su za djecu iz vrtića i školarce.

051217, rijeka
foto: josip cekada
Josip Cekada
Štand sa slatkišima na Korzu

artBazaar: Najbolje mjesto na kojem se mogu potražiti darovi je Hrvatski kulturni dom na Sušaku gdje će se od 15. do 17. prosinca održati božićno izdanje artBazaara. Na toj svojevrsnoj urbanoj tržnici 35 izlagača, umjetnika i kreativaca ponudit će veliki izbor maštovitih i unikatnih rukotvorina.

Skijaški centar Platak: Platak iznad Rijeke vjerojatno je jedino skijalište gdje se s vrha žičare na 1363 metra vidi more. Sezona skijanja je otvorena, a može se i sanjkati ili samo šetati uređenim i obilježenim planinarskim stazama. Opremu za zimske radosti moguće je unajmiti. U jednom od dva planinarska doma za okrepu nude domaću hranu i kuhano vino.

051217, rijeka
foto: josip cekada
Josip Cekada

Planetarij: U astronomskom centru s jedinim digitalnim planetarijem u Hrvatskoj, koji se nalazi na Gornjoj Vežici, oko tri kilometra od središta grada, pripremljen je ‘zvjezdani’ adventski program - prikaz putovanja svemirom sve do ruba galaksije. Utorkom se može vidjeti show Safari Sunčevim sustavom, srijedom je na rasporedu film ‘Misija: Mars’, četvrtkom show U potrazi za kometima, petkom Adventski potpourri - s prikazom zimskog zviježđa uz instrumentalnu glazbu, a subotom film ‘Neukrotivi svemir - izvor života’. Cijena ulaznice za odrasle je 20, a za djecu i studente 10 kuna.

U Planetariju pripremaju virtualno putovanje svemirom

Linker
20. travanj 2024 01:23