Profimedia, Alamy
fešta godine

Dubrovačka zima - idealno vrijeme za provod u gradu pod Srđem

OVO JE IDEALNO VRIJEME ZA PROVOD GRADU POD SRĐEM: TURISTA JE MANJE, KULTURNIH I ZABAVNIH DOGAĐANJA JEDNAKO KAO LJETI, A SADA SE SVI PRIPREMAJU ZA NAJVEĆU FEŠTU U GODINI - PROSLAVU DANA SV. VLAHA

Svima koji se groze masovnog turizma početak godine idealno je doba za posjet Dubrovniku: za razliku od brojnih obalnih destinacija koje ‘žive’ samo ljeti, u Gradu trenutačno sve vrvi od zbivanja - koja se održavaju u povodu tradicionalne, 17. manifestacije Festa. Njome se najavljuje proslava blagdana dubrovačkog zaštitnika svetog Vlaha, što je ujedno Dan grada.

LUDE ŠEZDESETE

Prve generacije rokera oduševit će koncert benda The Beatles Revival Orchestra 27. siječnja u hotelu Valamar Lacroma. Riječ je o sastavu u kojem su snage udružili riječki Beatles Revival Band, jedan od najstarijih europskih sastava koji izvodi prepjeve legendarne britanske grupe, i Dubrovački simfonijski orkestar. Uz njih, hitove Beatlesa izvodit će vrhunski glazbenici poput Radojke Šverko i Nene Belana, a zapjevat će i tinejdžerska zvijezda Mia Negovetić. Idući je dan, pak, na repertoaru koncert klasične glazbe: u Crkvi sv. Vlaha nastupit će četiri operne dive, među kojima su i Dubravka Šeparović Mušović te Diana Hilje.

, Image: 346868899, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy

VRIJEDNA RELIKVIJA

Posljednji dan siječnja rezerviran je za sladokusce: udruga Deša Dubrovnik i Turističko-ugostiteljska škola organiziraju radionice s temom tradicionalnih jela koja se pripravljaju za Blagdan svetog Vlaha, a moći će se kušati u restoranu Mimoza. To je odličan uvod u Festu sv. Vlaha, koja je 2009. proglašena zaštićenom nematerijalnom baštinom Unesca. Slavi se više od jednog tisućljeća, a najsvečanije je 3. veljače, kad starom gradskom jezgrom prolazi procesija noseći moći svetog Vlaha te Isusovu pelenicu (platno u koje je prema predaji bio zamotan prilikom prikazanja u hramu), što se smatra najcjenjenijom relikvijom u riznici Dubrovačke katedrale. Atrakcija su i folklorne skupine iz cijelog kraja te dubrovački trombunjeri koji ispaljuju salve prije ulaska u grad.

DUBROVNIK, CROATIA - OCTOBER 09:  A general view of the Old Town on October 9, 2017 in Dubrovnik, Croatia.  (Photo by Brendon Thorne/Getty Images)
Getty Images

POSLJEDNJA IGRA PRIJESTOLJA

U isto se vrijeme održava tradicionalna svjetovna manifestacija - Dubrovački karnevo - koji je ove godine posvećen djeci i mladima. Bit će tu, međutim, i maskiranih skupina koje će ismijavati aktualna politička zbivanja, a najbolje maske bit će nagrađane. Atraktivni kostimi gradom će defilirati i zbog snimanja posljednje sezone hit serijala ‘Igra prijestolja’, koje bi trebalo početi u veljači - kada grad podno Srđa ponovno postaje Kraljev grudobran.

SLATKO I SLANO

Dubrovnik ima što ponuditi i izvan zidina, gdje su i cijene pristupačnije. Dva nova mjesta su slastičarnica Arija, smještena na Batali, te Rhea Silvia Wine & Tapas Bar blizu šetnice uvale Lapad. Ondje se, uz ostalo, mogu kušati lazanje s flambiranim kozicama, svinjska rebarca, janjeći kotleti i slatko ljuta pileća krilca, a gosti uživaju i u vrhunskim domaćim i stranim vinima. Pastičerija, kako Dubrovčani zovu slastičarnicu, nudi, pak, desetak vrsta slastica - među kojima su i bezglutenske - a najpopularnija je torta od bijelog likera i čokoladice Snickers.

, Image: 303150229, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy

Linker
25. travanj 2024 03:36