Glumac na vrhu Sears Towera, drugog najvišeg nebodera u SAD-u, s kojeg se pogled pruža na čak četiri savezne države
sa suprugom ivanom

Goran Grgić u Chicagu: Mirni dani u vjetrovitom gradu

Glumac Goran Grgić pratio je suprugu Ivanu na službeni put u američku metropolu kojom je nekoć vladao gangster Al Capone te se uvjerio da je ona sada sigurna oaza kulture, s mnoštvom kazališta i parkova, a jedan od njih krase i skulpture Ivana Meštrovića.

Oduvijek sam želio posjetiti "vjetroviti grad", kako zovu Chicago, a to se nedavno i ostvarilo zahvaljujući supruzi Ivani koja je onamo putovala poslovno, na Međunarodni kongres o znanstvenom izdavaštvu - pa smo spojili ugodno s korisnim. Mislio sam da je grad dobio nadimak samo zbog vjetrova koji pušu s jezera Michigan, ali navodno to ima veze i s politikom: u 19. stoljeću ga je tako nazvao jedan novinar aludirajući na riječi lokalnih političara koje "nekontrolirano pušu iz tog grada". Iako kažu da ondje zna biti jako vjetrovito i hladno, supruga i ja imali smo sreće i tjedan dana šetali smo u proljetnoj odjeći. Chicago je grad suprotnosti, kao i mnogi u Americi, jer se tužni prizori beskućnika smjenjuju s vizurama bogatih četvrti sa skupim trgovinama i restoranima. Izvan najužeg centra, gdje se neboderi gube u oblacima, nižu se niske obiteljske kuće, a prolaznici "furaju" osebujan odjevni stil.

Goran i Ivana Grgić ispred spomenika negdašnjem predsjedniku Abrahamu Lincolnu

FILMSKA SCENA

Avionska karta od Zagreba do Chicaga može se kupiti već za 3500 kuna, a za dobar i jeftin smještaj treba se potruditi. Grad u kojem živi gotovo tri milijuna stanovnika treći je po veličini u Americi te se prostire na oko 600 četvornih kilometara pa se u rubnim dijelovima može pronaći povoljniji smještaj. Tada se do centra mora vlakom, što i nije problem jer je prometno dobro povezan. Mi smo se ipak odlučili za središte, odnosno četvrt u kojoj se nalaze kazališta, a nedaleko su i Millennium Park te Avenija Michigan, čiji sjeverni dio nazivaju Magnificent Mile. To je gradska "špica" prepuna trgovina, hotela, restorana i ljudi koji se u svako doba dana nekamo žure. Svratili smo, dakako, i u kazalište. Pogledali smo predstavu "A View from the Bridge" prema tekstu Arthura Millera. Ulaznice stoje oko 100 dolara, ali mi smo ih zahvaljujući kupnji u posljednji trenutak platili samo 17 dolara. Ljubitelji filma neka posjete željezničku postaju Chicago Union jer se ondje snimala kultna scena s dječjim kolicima iz filma "Nedodirljivi" Briana de Palme.

Aerial view of Downtown Chicago River.
Getty Images
Kroz grad protječe 250 kilometara dugačka rijeka Chicago

U Chicagu je mnogo otkačenih barova i pivnica gdje se može povoljno jesti i piti

POŽAR U STAJI

Chicago kakav danas poznajemo počeo se graditi u 19. stoljeću. Veliki požar 1871., koji je buknuo u jednoj staji, uništio je velik dio grada pa su nove zgrade građene od cigle. Jedna od rijetkih građevina koje su "preživjele" je Water Tower na Aveniji Michigan, a stoji između brojnih nebodera kao svjedok povijesti i suprotnosti koje se u ovome gradu isprepleću. Ljubitelji nebodera oduševit će se Willis Towerom, poznatijim po starom imenu Sears Tower. Ima 108 katova i kad se gradio, 1973., bio je najviši neboder na svijetu. Pogled je zapanjujuć - za lijepoga vremena pruža se na četiri savezne države: Illinois, Wisconsin, Michigan i Indianu. Mi smo imali sreće, vidljivost je bila savršena, ali već idući dan vrh tornja je bio u oblacima pa se baš i ne bi isplatila 24 dolara za vožnju dizalom do vrha.

Glumac na vrhu Sears Towera, drugog najvišeg nebodera u SAD-u, s kojeg se pogled pruža na čak četiri savezne države

ZRCALNI GRAH

Millennium Park je idealno mjesto za odmor i rekreaciju. U fascinantnoj skulpturi Cloud Gate, koju zovu Bean jer izgleda poput velikog zrna graha, zrcale se uvijek nove vizure i boje grada. Kad je vrijeme lijepo, u “grahu” ćete vidjeti nebodere, plavo nebo i odsjaj sunca, kad je oblačno, sive vedute, a noću - bezbrojna svjetla. Zato smo nekoliko puta odlazili do te skulpture. Na pozornici u parku održavaju se besplatni koncerti, a blizu su i dječje igralište, umjetne stijene za penjanje te igralište za mini golf, na kojem smo odigrali jednu partiju. Svakako treba vidjeti i fontanu Crown na kojoj se reproduciraju lica ljudi, a mnogi u njoj pronalaze osvježenje kad su dani vrući. Oduševila nas je i fontana Buckingham u Grant Parku, koja se pojavljuje u špici humorističnog serijala "Bračne vode".

Čeličnu skulpturu Cloud Gate izradio je britanski kipar Anish Kapoor

Image of a nightscene in Chicago Millennium Park, Crown Fountain., Image: 124670332, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy
U Millennium Parku nalazi se fontana Crown na kojoj se reproduciraju lica ljudi

MEŠTROVIĆEVA SKULPTURA

Krenete li do Grant Parka u smjeru juga, naići ćete na dvije poznate brončane skulpture - Meštrovićeve Indijance. Nalaze se na sjecištu velikih čikaških avenija i djeluju vrlo impozantno. Malo me razočaralo što nisu dovoljno istaknute na internetskim stranicama koje preporučuju što treba vidjeti u Chicagu. U blizini je i početak glasovite ceste Route 66, sagrađene 1926., koja spaja istočnu i zapadnu obalu SAD-a. Nastavite li dalje prema jugu, nemojte zaobići Prirodoslovni muzej u kojem je zanimljiv postav dinosaura. Ulaznica je 38 dolara, kao i za glasoviti akvarij Shedd, sagrađen davne 1930., gdje živi više od 32 tisuće životinja.

Hrvatska u Americi: brončani Indijanac na konju, rad našeg slavnog kipara, postavljen je u Grant Parku 1928. godina

Goran ispred instalacije Agora, poljske umjetnice Magdalene Abakanowicz

U Chicagu počinje Route 66, cesta koja spaja istočnu i zapadnu obalu SAD-a

TORTA OD SIRA

U večernjoj šetnji popularnom promenadom Chicago River Walk, užitak je predahnuti u nekom od brojnih restorana uz rijeku i popiti čašu crnog vina. Restorana u Chicagu ima za svačiji ukus. Cijene su prilično visoke, ali se u mnogobrojnim pivnicama može fino pojesti i popiti za pristupačnu cijenu. Ljubiteljima slatkog preporučio bih Cheesecake Factory, poznati restoran koji - osim slanih jela i mnoštva kolača - nudi i pedeset vrsta torte od sira. Treba otići i do Navy Piera, velikog mola s mnogo trgovina i restorana te zabavnim parkom s kotačem, koji nudi pogled na grad iz nove perspektive.

KINESKA ČETVRT

U blizini je jedna od brojnih pješčanih plaža na kojoj se možete odmoriti od hodanja i promatrati brojne rekreativce - trkače i bicikliste - na uređenoj stazi uz jezero podno nebodera. Primamljiv je i Chinatown, gdje su suveniri nekoliko puta jeftiniji nego u centru. Kineska četvrt osnovana je 1915. i druga je najstarija u SAD-u. Supruga i ja volimo hodati jer tako najbolje upoznajemo grad pa smo dnevno propješačili i do dvadeset kilometara. Chicago se, međutim, može razgledavati i na biciklu. Dnevni najam Divvy Bikesa je 15 dolara, a jedino ograničenje je da se svakih pola sata mora unajmiti novi. Stanica ima dovoljno i to je sigurno najjeftiniji način da se obiđe grad, u koji bismo se voljeli još jednom vratiti.

Toni Kukoc looks for the open man
[, Image: 23226259, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Newscom
Profimedia, Newscom
Devedesetih je za NBA momčad Chicago Bulls igrao Splićanin Toni Kukoč

Linker
19. travanj 2024 05:23