Iz Dobrinja se pruža fantastičan pogled na otočke uvale, kopno, Crikvenicu i Novi Vinodolski.
 Ines Stipetić
Ljepote kasnog ljeta

Kamo za vikend: Pitoreskno mjesto na našem najvećem otoku skriva bogatu povijest i finu hranu

Zbog dobre povezanosti s kopnom, a i besplatnog prijelaza preko mosta, Krk je idealna destinacija za vikend: osim uz more, ondje se uživa i u unutrašnjosti, osobito u Dobrinju u kojem se do kraja rujna može razgledati izložba posvećena pop-artu i glazbi.

Još samo desetak dana, do 30. rujna, u dobrinjskoj Galeriji Infeld na otoku Krku može se razgledati fantastična izložba “Stars & Guitars” na kojoj su, među ostalim, izloženi i radovi kralja poparta Andyja Warhola donosi magazin Gloria IN. To je samo djelić privatne zbirke Infeld s 14 tisuća umjetnina. Galeriju je prije 19 godina osnovao Peter Infeld, austrijski glazbenik, mecena i vlasnik tvrtke Thomastik-Infeld Vienna, jednog od najvećih proizvođača žica za instrumente.

mjesto dobrinj, galerija Infeld, otok krk, 290820
foto ines stipetic
U Galeriji Infeld može se pogledati više od 120 slika, grafika i printova pop-art umjetnika te gitare poput Fendera Nocastera iz 1950.

mjesto dobrinj, otok krk, 290820
foto ines stipetic
Ines Stipetić
Oslikane klupe na glavnom trgu namijenjene su i za čitanje knjiga koje se mogu posuditi iz otvorenog ormarića na Placi.

Njegovom smrću 2009. posao je nastavila njegova supruga, Zdenka Infeld, koja izlaže djela iz obiteljskog “fundusa” pa se može reći da je Dobrinj pravi mali kulturni centar otoka. Na izložbi “Stars&Guitars” mogu se vidjeti i slike Roya Lichtensteina, Keitha Haringa, Stevea Kaufmana, Mela Ramosa, Kikija Kogelnika, rijetke gitare na kojima je svirao Paul McCartney, ali i privatne fotografije Petera Infelda s članovima Rolling Stonesa.

mjesto dobrinj, otok krk, 290820
foto ines stipetic
Ines Stipetić
Kamene kuće, uske ulice i prolazi tipična su dobrinjska vizura.

A ako se već zaputite onamo, svakako prošećite pitoresknim mjestom koje se nalazi na 200 metara nadmorske visine. Povijest Dobrinja seže u 12. stoljeće i smatra se tadašnjom kolijevkom pismenosti i glagoljaštva. Stoga su gotovo svi natpisi u mjestu napisani i na latinici i glagoljici.

mjesto dobrinj, otok krk, 290820
foto ines stipetic
Ines Stipetić
U konobi Zora jedu se lokalni specijaliteti.

U centru mjesta nalazi se trg, Placa, poznata po feštama na koje se stiže iz svih krajeva otoka. Tu je i konoba Zora gdje se mogu kušati lokalni specijaliteti poput šurlica sa šugom, a samo nekoliko stepenica dalje nalazi se Jardin, park kojim dominira visoki toranj župne crkve. Tu je i vidikovac s kojeg se pruža pogled na Kvarner i obližnje plaže, do kojih je stiže za desetak minuta automobilom. Najbliže su uvala Slivanjska, koju mnogi smatraju jednom od najljepših na Krku, te Soline, poznate po ljekovitom blatu, gdje se uživa i u rujnu, a ne samo u špici sezone.

Čitajte i:

Posebna dozvola za izolirani otok i raj u Indijskom oceanu: Upoznajte rodno mjesto Freddieja Mercuryja

Jamajka: Prizor iz raja i ludi tulumi u ritmu reggae muzike

Bogata zabava i 'crveni tepih' usred zelenog parka! Bavarska prijestolnica 'uvećani' je Zagreb

Lijek za dušu! Renesansne palače Genove i pitoreskni Portofino blogericu oporavili nakon izolacije

Linker
24. ožujak 2024 11:43