Pri gradnji kampa korišteni su biorazgradivi materijali
ODMOR UZ MORE

Kampiranje s pet zvjezdica: Glamping i điranje po adventskom Zadru

Niske temperature nisu zapreka za odmor uz more, gdje se gostima nude glamping, vrhunska vina i 'điranje' po adventskom Zadru.

Zvuči neobično, ali kampirati se može i kad stignu hladni dani, pa i u Hrvatskoj, gdje se ta vrsta robinzonskog odmora smatra poželjnom samo u ljetnim mjesecima. No nije baš tako jer jedini dalmatinski kamp s pet zvjezdica, otvoren nedavno u sklopu Falkensteiner resorta Borik, radi cijelu godinu. Prostire se na 8,7 hektara, a ima 369 smještajnih jedinica, među kojima su kućice i glamping-šatori, te 270 parcela opskrbljenih električnom energijom i vodom. U ovo doba godine noćiti se može već za 600 kuna, što nije mnogo kad se podijeli na više osoba. Primjerice, šator od 50 četvornih metara može primiti do šest gostiju.

IZMEĐU DIVLJINE I LUKSUZA

Falkensteiner Premium Camping Zadar, koji je projektirao talijanski arhitekt Robert Bezdikian, smješten je između borove šume i mora, zaštićen od buke automobila, ali ne sasvim izoliran. Mnogi i ne žele biti odsječeni od civilizacije i osjećaju se sigurnije uz 24-satni nadzor na ulazu. A ne žele se odreći ni doze luksuza koju im pružaju spa centar i restoran u obližnjem resortu. No kako svaka kućica - u čijem interijeru dominiraju prirodni materijali i mediteranske boje - ima kompletno opremljenu kuhinju, gost jelo može pripremiti i sam.

Pri gradnji kampa korišteni su biorazgradivi materijali

VINO IZ GARAŽE

Taj je kraj poznat i po kvalitetnim vinima pa ljubitelji dobre kapljice u kampu mogu unajmiti bicikl te se uputiti do pet kilometara udaljene vinarije Degarra. Ime je izvedeno iz francuskog izraza “vin de garage”, što se odnosi na butik vinarije koje proizvode vrhunske “kapljice” u malim količinama. Takva je i Degarra, koju su 2012. osnovali prijatelji Dane Šulentić i Mate Pestić, nudeći posjetiteljima vina od najboljih sorti iz ravnokotarskih vinograda. Uz Bonterru, Pošip i Rose te dva pjenušca, ondje se može kušati i desertno vino Bomary, specifično po mješavini caberneta, merlota i syraha s vinom od maraske - autohtone sorte višnje.

Borna Subota
Vinarija Degarra s podrumom i kušaonicom

PAŠTA&SVAŠTA PRESS
Ljubitelje gastronomije oduševit će restoran Pašta & svašta, koji nudi desetak vrsta tjestenine s raznim umacima

BALETNE ZVIJEZDE

Blizu je i Zadar, gdje je ugođaj adventa među najljepšima u Hrvatskoj pa ga ne bi trebalo zaobići. Brojna mjesta imat će oznaku “Đir po gradu” (restoran Pašta & svašta, Muzej antičkog stakla, HNK Zadar neka su od njih), što znači da će posjetiteljima davati popuste na usluge i događanja. Vrijedi to i za “Orašar”, glasoviti balet Petra Iljiča Čajkovskog, čija je izvedba 11. prosinca u Arsenalu. Tu plesnu božićnu čaroliju uprizorit će trupa Ukrainian Classical Ballet, u kojoj su solisti i prvaci ukrajinskih nacionalnih teatara s više od 20 godina plesnog iskustva. Godišnje odrade više od 300 predstava diljem svijeta, a “Orašar” im je na repertoaru čak 70 puta.

, Image: 184036366, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Igor Golovnov / Alamy / Alamy / Profimedia
Igor Golovnov / Alamy / Alamy /
Tijekom adventa u zadarskom Arsenalu vrhunski ukrajinski plesači izvest će 'Orašara'

Linker
25. travanj 2024 11:01