U četvrti Getsemani u Cartageni
 PRIVATNE FOTOGRAFIJE
CARTAGENA

Karipsko čudo koje morate posjetiti: Andrea se zaljubila u slikoviti kolumbijski grad, a nama je otkrila zašto

Stručnjakinja za digitalni marketing Andrea Kučiš otkriva zašto se na prvi pogled zaljubila u slikoviti kolumbijski grad u kojem se i danas osjeća duh slavnog pisca Gabriela Garcije Marqueza.

Kolumbija je zemlja s predivnom kulturom, srdačnim ljudima i nevjerojatno raznolikom prirodom. Glavni grad Bogota, s više od deset milijuna stanovnika, nalazi se na andskoj visoravni u središtu zemlje, na nadmorskoj visini od 2640 metara i okružen je planinskim vrhovima. Krenete li prema zapadu, doći ćete do obala Pacifika, a prema sjeveru do karipske, atlantske obale, s prekrasnim plažama i tirkiznim morem. Mi smo se nakon Bogote, golemog betonskog grada u kojem je disanje otežano, pogotovo nama turistima, i u kojem se nismo osjećali previše sigurno, uputili u Salento, mjesto poznato po proizvodnji kave, a zatim preko Medellina do Cartagene na obali Atlantika, jednog od najljepših gradova u Južnoj Americi.

PRIVATNE FOTOGRAFIJE
S mužem, fotografom Borisom Kovačevom, u unutrašnjosti Kolumbije, ispred najviših palmi na svijetu

MARQUEZOV GRAD

Cartagenu nazivaju i karipskim čudom zbog njezine kolonijalne arhitekture, fasada živog kolorita, s muralima i grafitima - i magičnih vibracija, poput onih u romanima Gabriela Garcije Marqueza. Slavni pisac neko je vrijeme živio ovdje, a njegov duh se i danas osjeća i kao da vas poziva da istražujete grad. Odsjeli smo u četvrt Getsemani, pored glavnog trga koji je najživlje mjesto u gradu. Navečer se tu skupljaju stotine ljudi, druže se, pijuckaju koktele... Kokteli koštaju od 15 do 20 kuna, pivo Aguila ili Club Colombia oko šest kuna, a kava je tri kune. Tu su i štandovi s hranom, ulični plesači i drugi performeri. Kolumbijcima je ples, pogotovo salsa, stil života. Što se noćnog provoda tiče, ulaz u klubove se uglavnom plaća, a sluša se latino glazba s miksom komercijalnih hitova i svi, naravno, plešu ili uče plesti salsu.

PRIVATNE FOTOGRAFIJE
Kolorit fasada upotpunjava atmosferu u starom dijelu Cartagene

GDJE ODSJESTI

Osim lijepo uređenih apartmana, puno je malih hotela s predivnim dvorištima i bazenom u sredini. Može se odsjesti i u kući s nekoliko soba u kojoj stanuju i vlasnici. Možete otići u njihovu kuhinju kad god želite i poslužiti se ili se pridružiti domaćinima u dnevnom boravku. Izvrsna prilika da se upozna lokalne stanovnike i nauči pokoja riječ španjolskog.

PRIVATNE FOTOGRAFIJE

PRIVATNE FOTOGRAFIJE
U četvrti Getsemani u Cartageni

HRANA

U unutrašnjosti se jede nešto teža hrana, popularna jela su na primjer bandeja paisa (jaja, grah, krvavice i kobasice, svinjetina, avokado i riža) i ajiaco - jako fina juha s kukuruzom, piletinom i krumpirom. Draža mi je ipak znatno laganija karipska kuhinja u Cartageni, s puno rakova, ribe, kokosa i limete, tropskog voća i raznih umaka. Uobičajeni riblji meni stoji oko 50 kn, jastog 60 kuna, a škampi 30. Obroci su obilni, ne štedi se na hrani. Popularno jelo je i arepa de huevo, slično piroški, punjeno jajima, sirom ili mesom. Prodaje se i na štandovima, a cijena mu je samo jedna kuna. Mene je fasciniralo voće za koje dotad nisam znala da postoji: uchuva izgleda poput cherry rajčice, ali je puno slađe; nispero, koje je žuto izvana, a pulpa podsjeća na jabuku; zapote, koje izgleda kao ko­­­kos, a unutra je narančasta sočna jezgra okusa poput pudinga od čokolade... Tu je i lulo naranjilla, voće čudnog i ludog okusa koji uopće ne mogu opisati.

PRIVATNE FOTOGRAFIJE
Sirova riba tarpon s pjenicom od limuna i laticama geranija

OTOK NARKOBOSA

Cartagena nema lijepe plaže, no 30 minuta vožnje od grada je Playa Blanca, koja podsjeća na Miami i krcata je turistima i prodavačima, zbog čega mnogi radije odlaze na jednodnevne izlete na obližnje otoke. Najbliži je arhipelag Rosario, udaljen sat vremena brodom. Ima 27 otoka, od kojih je većina u privatnom vlasništvu (jedan je svojedobno kupio šef narkokartela Pablo Escobar) ili u zakupu luksuznih hotela. Mi smo se odlučili za izlet na otok Benditu, a cijena od 300 kn uključuje i piće dobrodošlice te jako dobar ručak. Bendita ima tirkizno, nestvarno lijepo i čisto more i pješčanu plažu na kojoj žive razne ptice, gušteri i kornjače. No kupati se može do četiri poslijepodne jer tada počinje puhati i dižu se veliki, opasni valovi.

PRIVATNE FOTOGRAFIJE
Na otoku Rosariju

DIVLJI KONJI

Nedaleko od Cartagene nalazi se Tayrona, jedan od najljepših kolumbijskih nacionalnih parkova. Na samo nekoliko hektara površine možete vidjeti džungle, majmune, iguane, močvare s kajmanima, prekrasnu kilometarsku plažu Cabo San Juan s bijelim pijeskom, po kojem trče divlji konji... Kućicu od bambusa možete unajmiti za 300 kn, a možete prenoćiti i u šatoru za 100 kn ili u mreži za spavanje za 30 kn.

PRIVATNE FOTOGRAFIJE
Pogled na plažu u nacionalnom parku Tayroni

PRIVATNE FOTOGRAFIJE
Tropska prašuma u Tayroni

SIGURNOST PRIJE SVEGA

Iako za Kolumbiju kažu da je treća najopasnija zemlja na svijetu, pa smo i mi isprva bili jako oprezni, ubrzo smo shvatili da se možemo opustiti. U turističkim odredištima na svakom koraku nalaze se vojska i policija, no ima i dijelova u koje je bolje ne ići - na što su nas svi pristojno upozorili. Bilo je, doduše, i nekoliko nezgodnih situacija: jednom su zaustavili naš kombi i s drvenim palicama u rukama tražili od nas novac. Dali smo im nekoliko kovanica pa su nas pustili na miru. Pravilo je i da u većim gradovima noću ne hodaš, nego se voziš taksijem koji je jako jeftin. Neki u Kolumbiju dolaze i radi narkoturizma, žele posjetiti mjesta gdje je živio Pablo Escobar, no nakon njegove smrti 1993. vlasti su srušile njegove vile ili ih prenamijenile u knjižnice, parkove i škole.

DOBRO JE ZNATI

DESPACITO

Nitko se nikamo ne žuri, sve je ‘despacito’, što na španjolskom znači ‘polako’. Posve je normalno da vam konobar donese kavu za pola sata, da bus kasni ili se uopće ne pojavi na stanici.

LUKA MODRIĆ

Iako se turizam sve više razvija, malo tko govori engleski pa je dobro naučiti nekoliko osnovnih riječi na španjolskom. Za Hrvatsku gotovo da i ne znaju - dok ne spomenete ime našeg slavnog nogometnog reprezentativca.

ZEMLJA KAVE

Kolumbijska kava je odlična i svi je piju - čak i djeca jer to smatraju normalnim i zdravim. U kafiću šalica stoji oko tri kune.

PRIVATNE FOTOGRAFIJE
Kraj oko mjesta Salento poznat je po proizvodnji kave

Linker
18. travanj 2024 07:46