Mirta Šurjak ispred zdrade vlade sagrađene u 19.stoljeću
 Privatni album
probudila dijete u sebi

Mirta Šurjak: Kulturološki šok u luci mira i luksuza

HRT-ova novinarka MIRTA ŠURJAK posjetila je samoupravnu kinesku regiju s posebnim zakonima i valutom, gdje su je oduševili električni automobili te dućani svjetskih marki u kojima nema ‘lažnjaka’, a šokirao hotel - pokraj groblja

HRT-ova novinarka MIRTA ŠURJAK posjetila je samoupravnu kinesku regiju s posebnim zakonima i valutom, gdje su je oduševili električni automobili te dućani svjetskih marki u kojima nema ‘lažnjaka’, a šokirao hotel - pokraj groblja

Obožavam daleka i egzotična pu tovanja pa sam u toj vječnoj potrazi za nečim novim i uzbudljivim provela jedanaest dana u Hong Kongu. On je jedna od dviju posebnih upravnih regija Narodne Republike Kine (uz Makao), okružen je deltom Bi serne rijeke i Južnim kineskim morem, a poznat je po prirodnoj luci i neboderima koji paraju nebo. Stoga pogled na grad prilikom slijetanja zaustavlja dah. Povratna avionska karta Zagreb­Dubai­ -Hong Kong stajala me 3700 kuna, a let je trajao prilično dugo. U prvoj “rundi” pet i pol sati, a onda još devet i pol do krajnjeg odredišta.

Privatni album

POGLED NA GROBLJE

Odsjela sam u lijepom butik­hotelu gdje noćenje bez doručka stoji od 220 do 280 eura. Nalazi se u Wan Chaiju, negdašnjem ribarskom selu, a sada jednoj od najelitnijih gradskih četvrti. Razmaknuvši zavjese doživjela sam kulturološki šok: moja soba, kao i ostale u tom hotelu, gledala je točno na ­ groblje. Ali ne neko u daljini ­ nadgrobne su ploče bile ispod prozora. No Kinezima je to očigledno normalno jer pogled na groblje imaju i stanovi i male urbane vile čija se cijena četvornog metra penje i do nekoliko desetaka tisuća eura.

Privatni album
Mirta s lutkom zmaja koji u kineskoj mitologiji simbolizira snagu i moć

ELEKTRIČNI AUTOMOBILI

Hong Kong je svjetski megapolis u punom smislu te riječi. U njemu živi osam i pol milijuna ljudi, a sve funkcionira savršeno. Stanovnici su ekološki osviješteni pa uglavnom voze električne automobile, a usred šume nebodera sačuvali su netaknute poludžungle u kojima žubore potočići i cvrkuću ptice. Papirića na ulici gotovo da i nema. Osim toga, za razliku od nekih svjetskih metropola u kojima stanice podzemne željeznice izgledaju pomalo zastrašujuće, prljavo i neuredno, hongkonški je metro poput laboratorija. Savršeno je čist i uredan te prepun dućana, kafića i malih restorana s organskim proizvodima.

, Image: 89303548, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy
Ulica Nathan Road je najprometnija u gradu

Privatni album

ULIČNA HRANA

Jela sam uglavnom u japanskim i talijanskim restoranima. Nisam ljubiteljica kineske hrane jer ima previše jakih začine te svinjetine i piletine koje - kao vegetarijanka - ne konzumiram. Oni koji je žele kušati mogu otići do četvrti Causeway Bay, drugoj najskupljoj trgovačkoj zoni nakon njujorške Pete avenije. Ondje su ulični kiosci i štandovi s hranom, ali i skupi restorani u kojima ručak ili večera stoje najmanje 80 eura po osobi. Svakako treba prošetati gradom navečer: dućani rade do 23 sata pa je živo do dugo u noć.

Privatni album
Mirta Šurjak ispred zdrade vlade sagrađene u 19.stoljeću

DIZAJNERSKA ODJEĆA

Dizajnerskih dućana ima posvuda te i dalje niču kao gljive nakon kiše. Čini mi se da je broj trgovina Chanela, Guccija i Louisa Vuittona u Hong Kongu jednak broju pekarnica u Hrvatskoj. U njih “hodočaste” stanovnici iz cijele zemlja, pogotovo u doba kineske Nove godine, kad su kolektivni godišnji odmori. Ostala sam u najmanju ruku iznenađena kad sam vidjela da zaštitar stoji na ulazu i “regulira promet”. Ulazi točno onoliki broj ljudi koliki u tom trenutku izađe, a unutra je gužva neopisiva. Grabi se i kupuje kao u našim supermarketima u predbožićno vrijeme. No, nama Europljanima ne isplati se baš kupovati jer su cijene dizajnerskih komada u prosjeku skuplje od 100 do 700 eura nego kod nas. Šopingholičarima bih svakako preporučila najveći trgovački centar u gradu, Harbour City, u kojem se nalaze dućani gotovo svih modnih brendova.

GODINA PSA

Ako, pak, markirane stvari želite kupovati po nešto povoljnijim cijenama, posjetite outlet dućane Horizon Plazu i Florentiju Village, gdje su cijene niže i do 70 posto. Iako se većina dizajnerskih “lažnjaka” proizvede baš u Kini, u Hong Kongu ih nećete naći. Većina stanovnika toliko je, naime, bogata da si bez problema može priuštiti originale. No, prava avantura bila je pronaći igračku za moju kćerkicu Chiaru, jer čini se da se kineska djeca uopće s njima ne igraju - isključivo su na mobitelima i tabletima. Ipak, nakon višednevne potrage našla sam jedan specijalizirani dućan gdje sam joj kupila veliku pandu i plišanog buldoga - s obzirom na to da je ova lunarna godina za Kineze u znaku Psa. Isto tako, teško je naći stanovnika grada koji govori engleski iako je Hong Kong od 1839. do 1997. bio pod vlašću Ujedinjenog Kraljevstva.

, Image: 40317929, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, robertharding
Profimedia, robertharding

DŽUNGLA U GRADU

Kulturnopovijesnih znamenitosti u Hong Kongu gotovo da i nema, a među atrakcijama je park Kowloon, prekrasna zelena oaza usred betonskog srca grada. Fascinantna je i vožnja žičarom od Murray Roada do 550 metara visokog brda Peak, gdje se nalazi prekrasna poluprašuma s vilama i malim stambenim zgradama. Unutar Peaka je i prekrasan Victorijin park u kojem satima možete šetati po prekrasnom zelenilu i uživati u panoramskom pogledu na grad. Treba vidjeti i tematski park Ocean, koji me podsjetio na Jurski park. Ima akvarij s više od 500 vrsta riba (među kojima su najzanimljiviji morski psi), predivan zoološki vrt s pandama i morskim lavovima te akrobatski show s dupinima. Možete uživati i u vožnji podmornicom, morskim tunelima, lunaparku... To će mjesto probuditi dijete u vama i zasigurno ćete se poželjeti vratiti.

Linker
26. travanj 2024 15:38