Dunavskim kanalom dominiraju opservatorij Urania i 75 metara visok toranj Uniqua
 Getty Images/Westend61
LJETO U BEČU

Na ljetnom plavom Dunavu: Tropski ugođaj na bečkim plažama

Austrijsku prijestolnicu treba posjetiti i kad je vruće jer osvježenje pružaju kupanje u rijeci, kokteli na rooftop barovima te kulturni sadržaji na otvorenom

Mnogo je razloga zašto bi Beč trebalo vidjeti i ljeti, a ne samo u vrijeme Adventa. Od Zagreba je udaljen oko 370 kilometara (dovoljno blizu za odlazak na vikend), uz kolovoške temperature od 22 do 26 stupnjeva, pa i više, osvježenje pružaju brojni parkovi i kupanje u Dunavu, a događanja ima više nego u mnogim mediteranskim gradovima u špici sezone - i to bez gužve.

Österreich, Wien, Donaukanal, Urania, Sternwarte u. Kino, und Uniqa Tower, Bürohochhaus
Getty Images/Westend61
Dunavskim kanalom dominiraju opservatorij Urania i 75 metara visok toranj Uniqua

VELIKANI MODERNE

Ove godine se prigodnim izložbama obilježava 100 godina od smrti četvorice velikana bečke moderne: arhitekta Otta Wagnera te slikara Egona Schielea, Kolomana Mosera i Gustava Klimta. Među brojnim lokacijama gdje će se moći vidjeti djela tih svjetski poznatih umjetnika i doznati detalji o njihovom životu su muzeji Leopold, Lower Belvedere i MAK, Muzej za umjetnost i obrt te Židovski muzej.

GUSTAV KLIMT

SVJETSKA ZVIJEZDA

Do 2. rujna se, pak, ispred Gradske vijećnice na golemom projektoru prikazuju snimke koncertnih, baletnih i opernih spektakala, a okrepa se nudi na 30 štandova - otvorenih do ponoći. Ljubitelje filmova oduševit će kino na otvorenom (na Karlsplatzu te na krovu Glavne gradske knjižnice), a u blizini, u okrugu Gürtel, potkraj rujna održava se festival alternativne i elektroničke glazbe Waves Vienna. Među glazbenim zvijezdama koje će ovog ljeta posjetiti Beč je i američki pop-pjevač Justin Timberlake. Koncert će održati 18. kolovoza u Gradskoj dvorani.

Prater funfair with the famous ferris wheel at dusk
Getty Images
Zabavni park Prater sagrađen je u 18. stoljeću

KULTURA I MODA

Beč je oduvijek bio jedno od najvažnijih europskih kulturnih središta, a znamenitosti koje taj grad s oko milijun i 900 tisuća stanovnika nudi uistinu je mnogo. Dvorac Schönbrunn, Državna opera, Katedrala sv. Stjepana, Mozartova kuća te muzeji Albertina i Madame Tussauds neki su od njih. Najpopularnija mjesta za shopping su Kärntnerstrasse, Graben te Mariahilfer Strasse, nedaleko od glavnog trga Stephansplatza. Ljubitelji alternativne mode neka prošeću Neubaugasseom.

Putovanje Ljeto Bec
Fotograf Matej Dokic 220717
Matej Dokić
Prolaz Ferstel u istoimenoj palači iz 19. stoljeća

Horse carriage, Josefsplatz, Vienna, Austria
Getty Images
Grad se može obići i fijakerom

TULUMI NA PLAŽI

Oni kojima je od šetnje draže ‘čilanje’, mogu odabrati neku od dunavskih šljunčanih ili pješčanih plaža s tropskim štihom. Ondje se, naime, roštilja, igra se odbojka na pijesku, vozi pedalina i kajak te ispijaju osvježavajući kokteli. Strandbar Herrmann, Badeschiff, Adria Wien i Tel Aviv Beach samo su neka od popularnih mjesta za uživanje u mojitu, aperolu spritzu ili hugu. Među najboljim restoranima su Schinakl, Otto Wagner Schützenhaus, Klyo i Motto am Fluss, a vrhunski noćni klubovi na otvorenom Pratersauna i Volksgarten Pavilion.

Putovanje Ljeto Bec
Fotograf Matej Dokic 220717
Matej Dokić
Biciklistička staza uz umjetnu pješčanu plažu

PRIVATNA ZABAVA NA BRODU

Ljetna atrakcija je i panoramska vožnja katamaranom Twin City Liner iz Beča do Bratislave, još jednog bisera srednje Europe. Polazi iz Schwedenplatza, a do staroga grada slovačke prijestolnice plovi 75 minuta. Prometuje pet puta tjedno, a cijena povratne karte je oko 50 eura. Za 350 eura može se, pak, zakupiti takozvani Captain’s Lounge te na dunavskim valovima organizirati privatni tulum za osam osoba.

Putovanje Ljeto Bec
Fotograf Matej Dokic 220717
Matej Dokić

Putovanje Ljeto Bec
Fotograf Matej Dokic 220717
Matej Dokić
Umjetni riječni otok ima čak 42 kilometra savršeno uređenih plaža, koje su uvrštene među top 10 najljepših u Europi

BAROVI NA VRHU

Beč je ljeti popularan i zbog otvorenih barova na vrhu zgrada, odakle se pruža veličanstven pogled na grad. Najljepše je, naravno, u predvečerje pa tada treba posjetiti rooftop barove SKY, Der Dachboden, Atmosphere, Onyx, Le Ciel... Između Zagreba i Beča prometuje desetak autobusnih linija - uključujući i dvije noćne - a vožnja traje oko pet sati. Cijena povratne karte je od 20 eura naviše. Hotela, hostela i apartmana ima uistinu mnogo i za svačiji džep: za 40 eura se može noćiti u hotelu A&O Wien Stadthalle, a za 500 u luksuznom Park Hyattu.

Putovanje Ljeto Bec
Fotograf Matej Dokic 220717
Matej Dokić
Kad padne sunce, ekipa se okuplja u barovima na vrhu zgrada

Putovanje Ljeto Bec
Fotograf Matej Dokic 220717
Matej Dokić
Jedno od najpopularnijih mjesta za doručak i domaće kolače je Vollpension

Linker
09. travanj 2024 12:44