Putopis

Najbolje od Amsterdama kroz objektiv Mateje Vrčković

Talentirana fotografkinja Mateja Vrčković svoje je fotografske vještine isprva brusila u medijskoj kući NCL Media Group, a nakon toga postala je urednicom fotografije u hrvatskom ogranku glazbenog časopisa Rolling Stone. I brojni drugi magazini objavljivali su njezine fotografije, a iza nje je već deset godina fotografske karijere.

Odlični kutevi, savršeno svjetlo, zanimljiva lica i mjesta na koja je putovala, baš sve je kod Mateje kako treba. Osim što prekrasno fotografira i vjenčanja, oko nam je zapelo i na njezinim foto putopisima koje redovito objavljuje na svom webu matejavrckovic.com. Onaj posljednji u nizu dogodio se u Amsterdamu, a Mateja nam je otkrila i ono najbolje što o njemu trebate znati.

Jesi li već bila prije u Amsterdamu?

Zadnji put sam posjetila Amsterdam još prije ere Instagrama i Pinteresta, kada su mi portali poput Trip Advisora bili jedni izvor informacija. Kao i svaki grad sjevernije u Europi, Amsterdam je najbolje posjetiti u ljetne mjesece kada grad najviše živi na ulicama. Nikako ne žalim što je moj posjet bio duboko u jesen - vidjeti grad prepun boja nakon kiše, obasjan suncem je jedinstven doživljaj.

Zašto Amsterdam?

Mislim da je ključan faktor za posjet kod većine ljudi njegova arhitektura. Sigurno nema osobe koju nisu barem malo zaintrigirala pročelja uskih kuća uz bezbroj kanala koje me uvijek podsjećaju na scenografiju neke bajke. U kombinaciji s njihovim stilom života, Amsterdam je zasigurno grad u kojem ćete pomisliti kako biste mogli tamo živjeti. Vjerojatno mnogi posjećuju Amsterdam zbog njegovog 'slobodnog duha', no na njihovu sreću, uz to dobivaju i paket umjetnosti,

Gdje odsjesti?

Airbnb će biti odličan izbor jer možete doživjeti intimnost njihovih malih i uskih kućica. Naš odabir je bio Oud West, ali također mi se sviđaju i The Jordaan, Grachtengordel, De Pijp te Spiegelkwartier.

Najdraže mjesto za kavu?

Lot Sixty One je tako maleni coffee shop da biste poželjeli da ostane tajan, no uživat ćete ako volite vrhunsku, tek smljevenu kavu, uz ponajbolje bariste u gradu.

Najdraže mjesto za nešto slatko?

Amsterdam je poznat po svojim palačinkama - neka vam to bude prvi odabir ako poželite nešto slatko. MOOK pancakes je moj favorit, gdje uz minimalistički interijer možete odabrat slatku ili slanu verziju palačinka te veganske/gluten free opcije.

Gdje na ručak?

The Meets je trendi restoran s opuštenom atmosferom smješten u De Pijp četvrti. Svi ljubitelji zdrave prehrane mogu u uživati u burgerima od graha, matcha kavi te veganskim desertima. Makar je malo netipičan odabir, u Nizozemskoj smo jeli najbolji hummus. Ako volite ovu deliciju arapskog svijeta, svakako posjetite Hummus House.

Gdje na večeru?

CT Coffe & Coconuts će vas prvo osvojiti svojim funky interijerom na čak tri razine, a zatim urbanom atmosferom i ponudom zdravih, ali ukusnih jela.

Najdraže mjesto za pivu?

Posjet Brouwerij’t IJ pivovari je obavezan za sve pivopije. Tamo možete probati više vrsta craft piva i s niti jednom nećete pogriješiti. Mjesto koje obožavaju i domaći i turisti.

Najdraži umjetnički kutak?

Amsterdam je nesumnjivo grad muzeja i galerija. Potrebno je poprilično dosta vremena provesti u gradu da biste stigli barem dio obići, ali svakako skoknite do Hortus Botanicus - botaničkog vrta i zavirite u tropski ili pustinjski staklenik.

Najdraže mjesto za shopping?

Propustite tipične šoping ulice i potražite svoj ulov u jednom odvintage dućana ili tržnica koje se održavaju vikendom.

Mjesto za najljepšu fotografiju?

Mostovi iznad kanala u centru pružit će vam najljepšu scenografiju u gradu.

Mjesto s kojeg 'puca' najljepši pogled?

Amsterdam je poprilično ravan grad i pogled s visine ćete morati uglavnom platiti. Preporučam kavu ili koktel u Sky Lounge Amsterdam koji će vas koštati, ali zbog pogleda i atmosfere se isplati.

Što se u Amsterdamu nikako ne smije propustiti?

Nikako se ne smije propustiti uzeti najudobnije tenisice, aparat u ruke i samo hodati. Ako želite doživjeti dozu avanturizma, iznajmite bicikle - s plaćenim putnim osiguranjem.

Što je najtipičnije za Amsterdam što si doživjela?

Nigdje tradicija vožnje bicikla nije toliko uočljiva kao u Amsterdamu. U gradu ima više bicikala nego što je stanovnika. Biciklisti su uvijek u pravu i bolje je ne zakoračiti na njihovu stazu. Ako im nisam bila na putu uz opasnost da me pogaze, najveći mi je užitak bio promatrati vozače. Kad smo kod promatranja, dosta kuća ima velike prozore bez zavjesa i roleta. Teško je pripitomiti nagon da ne skrenem pogled i proučim interijer kuće i način života Nizozemaca. Mislim da je Amsterdam grad po mjeri svakog čovjeka.

Linker
18. travanj 2024 14:03