Profimedia, Panthermedia
liberalna venecija sjevera

Nizozemska avantura sestara Boudoir

Iako kreiraju odjeću, sestre Moranu Saračević i Martinu Čičko Karapetrić u nizozemski grad premrežen kanalima nije privukla modna scena, već show burleskne plesačice Dite Von Teese, djela velikana klasične i suvremene umjetnosti te ‘crvena’ četvrt u kojoj je jedina zabrana - fotografiranje kraljica noći

Glavni nizozemski grad oduševljava nas liberalnošću, kulturnom ponudom i pozitivnom energijom pa mu se uvijek rado vraćamo. A nedavno smo imale dodatni motiv da ponovno posjetimo Amsterdam - nastup američke burleskne plesačice Dite Von Teese. I nismo požalile, jer je u Kraljevskom kazalištu Carré, sagrađenom 1887. na rijeci Amstel, priredila takav spektakl da smo zaključile kako se isplatilo za ulaznicu dati 80 eura. Show je trajao više od dva sata - Dita se presvlačila četiri puta te je, uz ostalo, izvela glasoviti ples u golemoj čaši za pjenušac - a upotpunili su ga i drugi erotski plesači. Fotografiranje je bilo zabranjeno, ali barem smo se mogle usredotočiti na nastup tijekom kojeg je 46-godišnja umjetnica izgledala poput dive - bez imalo vulgarnosti.

rbsh
privatni album
Morana Saračević u Kraljevskom kazalištu Carre prije nastupa Dite Von Teese

TAJANSTVENI BANKSY

Do Amsterdama nije teško doći jer postoji izravni let iz Zagreba. Traje dva sata, a povratna karta može se kupiti za 150 eura. Što smo starije, to nam je važnija udobnost pa smo s muževima odsjele u hotelu Canal s četiri zvjezdice. Noćenje u dvokrevetnoj sobi stoji oko 250 eura, a u tu cijenu bili su uključeni i minibar te poslijepodnevni snack s odličnom ponudom sireva, po kojima je Nizozemska poznata.

rbsh
privtani album
Martina Čičko Karapetrić odmara uz kanal na rijeci Amstel

Tijekom četverodnevnog boravka u Amsterdamu, koji ima oko 800 tisuća stanovnika, najviše smo vremena provodile u muzejima. Najprije smo posjetile Moco gdje je bila neautorizirana izložba engleskog uličnog umjetnika Banksyja. On skriva identitet, a nedavno je bio u središtu pozornosti jer je uništio svoju sliku “Djevojčica s balonom” - nakon što je u Sotheby’su prodana za milijun dolara. No, sve je to bio dio njegovog performansa, koji je netko “masno” platio.

rbsh
privatni album
Bicikl je glavno prijevozno sredstvo
Amsterdam autumn. beautiful places in Europe, Image: 372225208, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Panthermedia
Profimedia, Panthermedia

DJEVOJKA S BISERNOM NAUŠNICOM

Posjetile smo i muzej posvećen slavnom nizozemskom slikaru Vincentu van Goghu, u kojem je najveća svjetska zbirka njegovih djela. Sagrađen je 70-ih godina prošlog stoljeća i 23. je najposjećeniji muzej na svijetu, o čemu svjedoči i podatak da ga je lani obišlo više od dva milijuna ljudi. Oduševio nas je i Državni muzej (Rijksmuseum), poznat po remek-djelima iz 17. stoljeća. Među njima je i “Mljekarica” Johannesa Vermeera, čije je inače najpoznatije djelo “Djevojka s bisernom naušnicom”. Ona, na našu žalost, nije izložena u Amsterdamu, već u Haagu. Naše kulturno uzdizanje završilo je u dva provokativna muzeja - Seksa i Prostitucije. Ovaj drugi se nalazi u dijelu grada zvanom Red Light District (Četvrt crvenih svjetiljki) i prikazuje povijest “najstarijeg zanata” u Amsterdamu.

Profimedia
Muzej posvećen van Goghu jedan je od posjećenijih
rbsh
privatni album
Dućan s maskama za Noć vještica

ŽENE U IZLOZIMA

Prostitucija je ondje krenula već u 15. stoljeću, a djevojke su najčešće “opsluživale” mornare koji bi uplovili u luku. Sada ondje ima mnogo turista kojima se nude prostitutke u izlozima, ali je strogo zabranjeno fotografirati ih. A osim bordela, jer prostitucija je u Nizozemskoj legalna i uređena zakonom, u tom dijelu grada ima i mnogo pornografskih kina, striptiz barova, sex shopova... Slobodoumnu ekipu Amsterdam privlači i zbog coffee shopova, mjesta u kojima mogu konzumirati lake droge, ali mi smo ih zaobišli. Umjesto toga, uzele smo turu brodom po kanalima koji zbog odličnog sustava za pročišćavanje nemaju neugodan miris. “Venecija Sjevera”, kako mnogi nazivaju Amsterdam, ima oko 160 kanala te 2500 kuća na vodi. U njima žive bogataši jer je, primjerice, cijena jedne takve kuće od 250 četvornih metara 1,3 milijuna eura.

NEPALSKI RESTORAN

U Amsterdamu nitko neće ostati gladan jer restorana ima na svakom koraku. Najviše je internacionalnih pa smo mi zbog odličnih recenzija na turističkom portalu TripAdvisor odabrale nepalski Bhatti Pasal. Toliko je popularan da se na stol čeka barem sat vremena - jer ima mjesta samo za petnaestak ljudi. No, kako smo mi svratile poslijepodne, nakon što su svi već ručali, došle smo na red za pola sata. Specijalitet sekuwa, ražnjići s rižom u umaku od mente i rajčice, nije nas pretjerano oduševio, ali zato jest momo, jastučići nalik na raviole punjeni mesom u umaku od sezama. Prosječna cijena jela je 10-15 eura. U Amsterdamu ima i mnogo dućana sa svjetskim markama, ali nas shopping nije zanimao. Odjeću obično kupujemo preko interneta - ili nosimo vlastite kreacije Boudoir - a kad smo na putovanju vrijeme radije trošimo na nešto što ne možemo vidjeti svaki dan i što nas obogaćuje duhovno.

, Image: 89818731, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, allOver Photo
Profimedia, allOver Photo
Čelični most Python sagrađen je 2001., a dugačak je 90 metara
, Image: 373306180, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Panthermedia
Profimedia, Panthermedia
, Image: 386259928, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy
, Image: 388410593, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Panthermedia
Profimedia, Panthermedia

Linker
24. travanj 2024 06:08