TZ ZLARIN
MIRNA SVAKODNEVICA

Otok Zlarin: Dragulj šibenskog arhipelaga za odmor uz pjesmu cvrčaka i šum valova

Vikend-avantura u dragulju šibenskog arhipelaga počinje sportskim aktivnostima na otvorenom koje podižu adrenalin, ali i ekološku svijest.

Osim po tradiciji vađenja i obrade koralja, otok Zlarin poznat je po netaknutoj prirodi zbog koje ga već godinama posjećuju ljubitelji adrenalinskih sportova na otvorenom. Tako je i nastala ideja o dvodnevnom natjecanju Zlarin Outdoor Festival koji će se 18. i 19. svibnja prvi put održati na ovom prirodnom dragulju u šibenskom arhipelagu. Sudionike festivala čeka doista raznolik izbor disciplina: od trail ruta, kajakinga do penjanja i slack linea, a riječ je o sportovima koji uključuju trčanje po morskim škrapama i veslanje oko otoka.

TZ ZLARIN
Zbog netaknute prirode Zlarin privlači ljubitelje sportova na otvorenom

Na speleo-poligonu snage će moći odmjeriti i najmlađi sportaši, dakako uz stručan nadzor instruktora, a prvi dan natjecanja prati bogat glazbeni program, od kojeg je najatraktivniji nastup grupe Jebo Ton u subotu navečer. Sportska i glazbena uzbuđenja, međutim, nisu jedina zabava koju u ovo doba godine pruža rodni kraj velike hrvatske pjesnikinje Vesne Parun. Budući da je riječ o središtu koraljarstva na našoj obali, u Zlarinu je tijekom cijele godine otvorena koraljarnica Zlarinka, u čijoj se brusionici još može vidjeti njegov stari način obrade iz 14. stoljeća.

Zlarin, 040718.
Press konferencija kojom je obiljezen pocetak rada Hrvatskog centra koralja u Zlarinu. 
Na fotografiji: izlosci u Hrvatskom centru koralja.
Foto: Nikolina Vukovic Stipanicev / CROPIX
Nikolina Vuković Stipaničev / Hanza Media
Tradicija vađenja i obrade koralja otočki je zaštitni znak

Jedini pak otočki muzej nudi pregršt zanimljivosti gostima željnih povijesnih priča o otoku: osim spomen-zbirke Vesne Parun, dio muzejske ponude folklorna je ostavština Zlarina te ostaci potopljenog trgovačkog broda iz antičkog doba. Ljubitelji umjetnosti trebali bi prošetati do doma uglednog slikara Vatroslava Kuliša koji je najnoviji stanovnik ovog otočića sa samo dvjestotinjak domaćina: pred njegovim ulazom nedavno je postavljen monumentalni kip “Žena”, rad priznate akademske kiparice Marije Ujević Galetović.

Zlarin, 160419.
Postavljanje kipa Zena rad akademske kiparice Marije Ujevic Galetovic ispred kuce slikara Vatroslava Kulisa, kip je postavio Damir Ujevic iz ljevaonice Ujevic
Na fotografiji: Vatroslav Kulis 
Foto: Niksa Stipanicev / CROPIX
Nikša Stipaničev / Hanza Media

Iako na cijelom Zlarinu rade samo četiri restorana, gastro ponuda zadovoljit će i najzahtjevnije. Konoba Prslika za svoj je jelovnik s domaćim jelima lani dobila nagradu za ruralni turizam koju dodjeljuje Hrvatska udruga za turizam, dok se u konobu Aldura isplati otići i zbog ugođaja - riječ je o preuređenoj staroj uljari. Najveća čar odmora na Zlarinu svakako je mirna otočka svakodnevica: naime, čak i u špici sezone pod njegovim je čempresima i borovima još moguće neometano uživati u pjesmi cvrčaka i šumu valova.

Zlarin, 180815.
Konoba Prslika u vlasnistvu obitelji Makale.
Foto: Nikolina Vukovic Stipanicev / CROPIX
Nikolina Vuković Stipaničev / Hanza Media

ZELENA MISIJA

U skladu s eko projektom “Zlarin - otok bez plastike”, koji su ove godine pokrenuli sami Zlarinjani, među stanovnicima i njihovim gostima zabranjeno je korištenje jednokratnih plastičnih vrećica, čaša i sličnih proizvoda. Umjesto toga uvedene su vrećice od škroba i platna te posuđe od trajne plastike, koje je i vrlo zanimljiv suvenir.

TZ ZLARIN

PRIČE O KORALJIMA

U čast koraljarske tradicije na Zlarinu se u ljetnim mjesecima već godinama organizira manifestacija ‘Ispraćaj koraljara’ koja oživljava duh prošlih vremena kad su muškarci u gajetama odlazili na višemjesečni lov na te morske ‘cvjetove’.

Zlarin, 040718.
Press konferencija kojom je obiljezen pocetak rada Hrvatskog centra koralja u Zlarinu. 
Na fotografiji: djelatnik Hrvatskog centra.
Foto: Nikolina Vukovic Stipanicev / CROPIX
Nikolina Vuković Stipaničev / Hanza Media

DOBRO JE ZNATI

Najbrži put do jednog od rijetkih otoka na Jadranu na kojem je zabranjen promet redovitom je brodskom linijom iz Šibenika. Želite li na otoku i prespavati, poželjno je rezervirati jer, uz mali obiteljski hotel Koralj, smještaj s noćenjem nudi tek pedesetak privatnih iznajmljivača.

TZ ZLARIN

Linker
15. travanj 2024 08:44