Profimedia, Alamy
NIKAD GORE

Ova će mjesta ubrzo postojati samo na fotografijama

Željeli mi to prihvatiti ili ne, neke će svjetske lokacije zauvijek nestati s lica zemlje na kojoj živimo, i to još za našeg životnog vijeka. Klimatske su promjene učinile svoje, i dok su davno mnogi o tome upozoravali, sad nažalost njihovim 'proročanstvima' i svjedočimo. U nastavku donosimo nekoliko lokacija na koje znanstvenici već nekoliko godina upiru prostom smatrajući ih najugroženijim mjestima na svijetu.

1. Alpe

, Image: 309826134, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Panthermedia
Profimedia, Panthermedia

Ovaj europski planinski lanac proteže se kroz čak osam zemalja i omiljeno je okupljalište ljubitelja zimskih sportova. Međutim, uzastopno povećanje temperature topi snijeg i sezonu skijanja skraćuje iz godine u godine. Problem su primijetila i mnoga obližnja odmarališta koja u svoju izvansezonsku ponudu sve češće uvrštavaju spa tretmane, jahanja, tenis i slične aktivnosti namijenjene boravku u prirodi, no, nažalost, daleko od zimskih uvjeta.

2. Veliki koraljni greben

, Image: 40295428, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, robertharding
Profimedia, robertharding

Smješten na sjeveroistočnoj obali Australije, veliki koraljni greben prostire se na više od 1400 milja i time je najveći koraljni grebenski sustav na svijetu. Prepun morskog života, svake godine privlači sve veći broja ronilaca. No, povećanje temperature oceana uzrokovala je razne izmjene na koraljima, kao što je npr. njihovo izbjeljivanje. Nedavno istraživanje pokazalo da je više od 90% Velikog koraljnog grebena izblijedjelo i na druge načine promijenilo svoj izvorni izgled.

3. Amazonska prašuma

Aerial view of meandering river in the Amazon forest, Amazon ecosystem, Brazil, Image: 191199240, License: Rights-managed, Restrictions: Approval needed if image comprises more than 25% of the photographic content of a book or 100% of a retail calendar., Model Release: no, Credit line: Profimedia, Minden Pictures
Profimedia, Minden Pictures

Najveća prašuma na Zemlji pokriva otprilike 40% Južne Amerike. Nekoć bogata bezbrojnim i rijetkim životinjskim i biljnim stanovnicima, Amazonija je uslijed klimatskih promjena nažalost postala vrlo krhko stanište, uzimajući u obzir njezinu veličinu. Velike suše utjecale su na floru i faunu, drveće je prorijeđeno, a ono preostalo samim time osjetljivije je na šumske požare.

4. Venecija

Venice, Italy, Image: 143397932, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy

Venecijanskim ulicama nemoguće je prošetati bez da vas njihov šarm ne zavede. Jadransko more tamo traži puteve kroz svoje kanale i kanaliće, a romantične gondole ispod Mosta uzdaha svakodnevna su pojava. Manje poplave u mjestu poput Venecije su za očekivati u nižim dijelovima grada, no stanovnici su u konstantno u strahu od većih poplava, pa tamošnji aktivisti, ali i vlasti, ulažu mnogo napora u obranu od poplava.

5. Mrtvo more

Sunset. Incredible lighting effects on the Dead Sea in Israel. Clouds are reflected in the sea, Image: 145630089, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy

Ovo bliskoistočno jezero najniža je točka na Zemlji, a smanjuje se brzinom od 3,3 metra godišnje. Uzevši u obzir da se minerali Mrtvog mora smatraju ljekovitima, mnoge farmaceutske i beauty kompanije često se njime koriste, što se također pokazalo štetnim. Voda unatoč izgrađenim branama curi kroz razne rascijepe, a veliki problem predstavlja i tamošnja topla klima koja sprječava da se jezero ponovno napuni. Stručnjaci procjenjuju da će, ako nastavi nestajati trenutnim intenzitetom, Mrtvo more do 2050. godine biti potpuno suho.

6. Aljaska

Landscapes of Alaska, United States, Image: 318811643, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy

Predivna Aljaska ima toliko toga za ponuditi tamošnjim stanovnicima, ali i svjetskim putnicima. Krajolik oduzima dah, no blizina Arktika počela je predstavljati veliku opasnost. Obalna erozija i povlačenje morskog leda već su poznati problem, dok su otopljavanje brdskih i planinskih vrhova ponekad toliko intenzivni da se bilježe poput potresa na Rihterovoj ljestvici.

7. Mumbai

, Image: 102776376, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy

Dom za više od 18 milijuna ljudi, nevjerojatan Mumbai je jedan od najnapučenijih gradova na svijetu. Takozvani ‘grad bez predgrađa’ konstantno se širi te je dospio je i do same obale uz koju se nekontrolirano podižu neboderi koji svojom visinom paraju nebo. Tamošnje stanovništvo strahuje od podizanja razine mora i razornih poplava. Nažalost, uz toliku izgradnju, stručnjaci naglašavaju da je njihov strah opravdan.

Linker
19. travanj 2024 18:17