Pejzaž koji osvaja: vinorodni brežuljci na nadmorskoj visini od 300 metara
 Matej Dokić
VIKEND IZLET

Pogled u more zelenila u Međimurju: Železna Gora vrijedi posjeta

U dijelu Međimurja s kojeg se vide Slovenija, Mađarska i Austrija oduševit će vas iznimna atrakcija - Zmajevo carstvo neobičnih stabala i skulptura.

Prema jednoj narodnoj predaji, Železna Gora je dobila ime po nekadašnjim nalazištima željezne rude na tom području, a prema drugoj priči - kamenje koje se pri oranju za sadnju vinograda vadilo iz zemlje upotrebljavalo se za gradnju temelja starih kuća pa su zbog toga bile čvrste poput gore ili željeza. Naselje u općini Štrigova, raštrkano po vinorodnim međimurskim brežuljcima koje ima samo 460 stanovnika, udaljeno je 15-ak kilometara od Čakovca, središta županije. S vidikovca pogled seže u Sloveniju, Mađarsku i Austriju, a kroz mjesto prolazi planinarska ruta do najvišeg međimurskog vrha, Mohokosa, na 344 metra, popularne destinacije i za ljubitelje bicikliranja.

TERASA S POGLEDOM

Turistima iz središnje Europe usputna je destinacija prema Jadranu pa prije morskog plavetnila u Železnoj Gori mogu “uroniti” u more zelenila - osobito s terase restorana Terbotz, uvrštene među top deset ugostiteljskih terasa u Hrvatskoj, ali jedine s najljepšim pogledom na kontinentu. U zelenilu se može do mile volje uživati i u ljetos za javnost otvorenom Zmajevom vrtu, koji obitelji Valkaj na svojem imanju uređuje i oblikuje već petnaestak godina. Okružen je vinogradima, a na tri i pol hektara zasađeno je više od dvije tisuće stabala, među koja su uklopljene umjetničke skulpture, uglavnom od keramike. Nakon šetnje stazama uz biljke donesene s raznih strana svijeta, od sekvoje, javorove šume i aleje kuglaste akacije do inverznog cedra, američke lipe i zlatnog brijesta, zadivljeni skulpturama međimurskog konja, zmajevog gnijezda i njegove kuće - posjetitelji znaju reći da ovako zamišljaju raj.

Putovanje Zelezna Gora 
Potpisi dolaze
Fotograf Matej Dokic 120719
Matej Dokić
Terasa s najljepšim pogledom u kontinentalnom dijelu Hrvatske

Putovanje Zelezna Gora 
Potpisi dolaze
Fotograf Matej Dokic 120719
Matej Dokić
Pejzaž koji osvaja: vinorodni brežuljci na nadmorskoj visini od 300 metara

Imanje Zmajev vrt
Obitelj Valkaj 
Zelezna gora
Fotograf Matej Dokic 120719
Matej Dokić
Školarci Juraj i Ivan Valkaj uz drvenu kućicu u obiteljskom botaničkom vrtu

ŠTRIGOVSKI POZOJ

Učenici koji u Zmajev vrt dolaze organizirano, u školu u prirodi, nakon razgledavanja parka te modeliranja u glini u atelijeru obiteljske tvrtke Keramos Valkaj, kažu da bi ovdje željeli živjeti. Botanički vrt ime je dobio prema legendi o štrigovskom pozoju, kako Međimurci nazivaju zmaja, koja se prenosila generacijama. Pričalo se da je pozoj spavao na uzvisini ispod crkve sv. Jeronima, a rep mu je bio u nizini kod crkve sv. Magdalene. Budio se svako proljeće i mlatio repom da otjera vodu koja bi poplavila Štrigovu. Ali kad ih je početkom 18. stoljeća zadesio potres, zmaj je upozorio ljude da ne čine drugima što ne bi htjeli ni da se njima dogodi.

Imanje Zmajev vrt
Obitelj Valkaj 
Zelezna gora
Fotograf Matej Dokic 120719
Matej Dokić
Zmajeva kuća, tri stabla inverzne sekvoje i pozornica - kupola usred vrta

Imanje Zmajev vrt
Obitelj Valkaj 
Zelezna gora
Fotograf Matej Dokic 120719
Matej Dokić
Skulptura zmaja i himalajski cedar

Imanje Zmajev vrt
Obitelj Valkaj 
Zelezna gora
Fotograf Matej Dokic 120719
Matej Dokić
Unikatni nakit obiteljske tvrtke Keramos Valkaj

AUTOHTONE SORTE

Nakon šetnje Zmajevim vrtom, okrepa se može potražiti u obiteljskom restoranu Terbotz, sagrađenom 2002. nasuprot istoimenoj oronuloj plemićkoj kuriji iz 19. stoljeća. Prema izboru “Dobri restorani 2019.”, nedavno je proglašen drugim najboljim restoranom s tradicionalnom kuhinjom. Jela od divljači, puretine, teletine i piletine pripravljaju prema naslijeđenim receptima, ali začinjenim zericom modernijeg štiha, i s domaćim sezonskim namirnicama iz okolnih povrtnjaka. Među njihovim najtraženijim specijalitetima su meso z tiblice (svježi svinjski but ili kare konzerviran u kosanoj masti), file od vepra s trgancima i džemom od aronije, turoš (kravlji sir s crvenom mljevenom paprikom u obliku stošca), a za desert međimurska gibanica i - sladoled od buče. U kušaonici u podrumu, djelomično uređenoj u autentičnom prostoru iz 1803., mogu se isprobati vina Jakopić, među kojima je autohtona sorta pušipel, čiji se naziv spominjao još u doba Zrinskih.

Putovanje Zelezna Gora 
Potpisi dolaze
Fotograf Matej Dokic 120719
Matej Dokić
Restoran Terbotz sagrađen je 2002.

Putovanje Zelezna Gora 
Potpisi dolaze
Fotograf Matej Dokic 120719
Matej Dokić
File od vepra s vrganjima, trgancima, popečcima od jabuka i džemom od aronije

Putovanje Zelezna Gora 
Potpisi dolaze
Fotograf Matej Dokic 120719
Matej Dokić
Kušaonica i banka vina Vinarije Jakopić, čija je tradicija duga 111 godina

KUĆICA UZ ŠUMU

Za one koji nisu samo na proputovanju, nego žele u Železnoj Gori ostati koji dan, smještaj nude u Monika sobama, gdje noćenje s doručkom stoji 147 kuna po osobi, a za dnevni najam Apartmana Bubek treba izdvojiti tristo kuna. To je kućica za tri osobe, nalazi se pokraj šume na vrhu brežuljka, okružena voćnjakom i vrtom, u kojima gosti slobodno uberu plodove. Kako je apartman, koji je opremljen i za bicikliste, a dobrodošli su i kućni ljubimci, udaljen 15 minuta pješice ili dvije minute autom od Spa resorta Sveti Martin, uvijek ima gostiju. A domaćini ih dočekuju s domaćom medicom.

DUNJA FRANJIĆ BUBEK
Apartman Bubek

DUNJA FRANJIĆ BUBEK
Dnevni boravak u apartmanu Bubek

Linker
27. ožujak 2024 19:07