Grad je čak sedam stoljeća bio opasan obrambenim zidinam
Mladenački duh staroga grada

Poreč - nova meka za partijanere

Uzdanicu istarskog turizma krase bizantska bazilika, barokne palače i lijepe plaže, a 'dižu' glazbeni i plesni festivali na otvorenom.

Grad na zapadnoj obali Istre star je dvije tisuće godina, ali ‘diše’ mladenački. Poreč će, naime, i ovog ljeta zaposjesti partijaneri iz cijelog svijeta jer se u njemu drugi put zaredom održava glazbeni festival Rise Up. Tako će na otvorenoj pozornici u uvali Peškera od 6. do 8. srpnja nastupati DJ-i iz Hrvatske i inozemstva, domaći glazbenici poput Mije Dimšić, Severine, Ede Maajke i Damira Urbana, bosanskohercegovačka grupa Dubioza kolektiv, ali glavna atrakcija je Rita Ora, britanska popzvijezda podrijetlom s Kosova, koja će prvi put pjevati u našoj zemlji.

TANGO , PIVO I ODBOJKA

U to vrijeme u Poreč dolaze i zvijezde tanga zbog festivala tog strastvenog argentinskog plesa, pivopije će oduševiti Lanterna Beer Fest, a sportske tipove Volleyteam Open - međunarodni turnir odbojke na pijesku za žene i muškarce. Od srpnja do rujna na ulicama i trgovima moći će se sresti cirkusanti, likovi iz crtića i razni drugi zabavljači jer se održava Poreč Open Air Festival. Na otvorenom će se prikazivati i filmovi, a razni bendovi svirat će obrade domaćih i svjetskih hitova. Manifestaciju zatvara beogradski sastav S.A.R.S., poznat po pjesmi ‘Lutka’.

Viteško nadmetanje na manifestaciji Giostra

Festival suvremene glazbe Rise Up

KULE I PALAČE

Poreč ima dvadesetak javnih i privatnih plaža koje su svojom čistoćom zaslužile plavu zastavu, ali i brojne sadržaje za one kojima sunčanje i kupanje nisu primarni interes. Lijepo je prošetati se Dekumanovom, najdužom gradskom ulicom, a nedaleko su i tri renesansne obrambene kule - Sjeverna, Okrugla i Peterokutna. U blizini ima i mnogo gotičkih i baroknih palača kao što su Zuccati, Manzini, Leone, Sinčić, Polesini i Vergottini, a tu je iz Romanička kuća iz 13. stoljeća u čijem se prizemlju nude suveniri, dok je na prvom i drugom katu izložena etnografska zbirka.

Plaža u Poreču

Najduža ulica Dekumanova prepuna je dućana, restorana i kafića

Mnoge gotičke i barokne palače krase trifore

SVECI I GREŠNICI

Zaštitni znak grada je Eufrazijeva bazilika iz 6. stoljeća, koja ima atrij, krstionicu, biskupsku palaču, vrijedne ranokršćanske mozaike te ostatke sakralnih objekata iz 3. i 4. stoljeća. Smatra se jednim od najvrednijih primjeraka bizantske kulture pa je 1997. uvrštena na Unescovu listu svjetske baštine. No, Poreč je odredište i za ‘grešne duše’ željne dobrog provoda. Do jutra se uz DJ-e i atraktivne plesačice može tulumariti u klubu Saint & Sinner, koji je nedavno proslavio deseti rođendan.

Vile od 68 četvornih metara iz resorta Laguna Park imaju i terasu

Stari grad je sačuvao raspored ulica iz doba starorimskog kastruma

ZDRAVI SLADOLED

Najbolji (i najzdraviji) sladoled u gradu nudi aROMA gelato boutique. Sastojci su prirodni - bez glutena, umjetnih aroma i pojačivača okusa - a među više od trideset okusa su i limun s bosiljkom, naranča s đumbirom, breskva s ružmarinom te jagoda s mentom. U ponudi su i razne druge slastice poput mascarponea s datuljom i orasima. Poreč ima mnogo kvalitetnih hotela, apartmana i kampova, a najveća investicija u ovoj godini je obiteljski resort Laguna Park u naselju Špadići, vrijedan 35 milijuna eura: sastoji se od hotela s više od 150 soba, apartmana, vila s balkonima i terasama te kompleksom bazena veličine 1500 četvornih metara za djecu i odrasle.

Glavna poslastica je sladoled s prirodnim sastojcima

PODZEMNO CARSTVO

Nedaleko od Poreča je neobičan spomenik prirode Jama Baredine. Riznica je podzemnih skulptura - stalagmita i stalaktita - ali i carstvo endemičnog vodozemca čovječje ribice. Obilazak jame traje 40 minuta, hoda se stazom dugačkom 300 metara, posjećuje pet bogato ukrašenih dvorana i silazi do podzemnog jezera na dubini od 60 metara. Ulazi se svakih pola sata u pratnji vodiča - što je uračunato u cijenu od 70 kuna za odrasle te 45 za djecu od pet do 15 godina. Jama je osvijetljena i uređena, staza i stepenice imaju čvrste rukohvate, a temperatura je ugodnih 14 stupnjeva pa ne treba nositi dodatnu odjeću i obuću.

Podzemna carstvo

Linker
15. travanj 2024 08:33