Božićna bajka na glavnom zagrebačkom trgu
 PR
Počinje Advent u Zagrebu

Priprema, pozor, sad: Adventski vodič kroz Zagreb

Metropola brani naslov najatraktivnije blagdanske destinacije u Europi: među novim mjestima za dobar provod je i dio ureda predsjednice države.

Metropola brani naslov najatraktivnije blagdanske destinacije u Europi: među novim mjestima za dobar provod je i dio ureda predsjednice države.

Božićna bajka

Kad: 2.12. - 7.1.

Gdje: Trg bana Josipa Jelačića

U samom centru metropole, zahvaljujući topovima s umjetnim snijegom, osvanut će pravi zimska zemlja čudesa. Između borova kriju se kućice na kojima se može uživati u gulašu od divljači, burgera od tune i fritulama, a oni koji su došli samo pod savršen selfie moći će se fotografirati u gondoli koja je dopremljena iz Kronplatza. Za dobru zabavu zaduženi su Swingersi, Joe Pandur & Jedi of Retro Xmas Edition i Scifidelity Orchestra te DJ-evi, koji će vrtiti božićne hitove, ali i funk, rock i jazz uspješnice.

PR
Božićna bajka na glavnom zagrebačkom trgu

Advent na Strossu

Kad: 3.12. - 7.1.

Gdje: Strossmayerovo šetalište, Gornji grad

Sredina zapadnog dijela šetališta, s pogledom na Donji grad, namjenjena je za veliku pozornica na kojoj će nastupiti bendovi Pavel (7.12.), Detour (14.12.), Positivo (31.12.) te legendarna pjevačica Zdenka Kovačiček (30.12.). Osim u koncertima tijekom poslijepodnevnih i večernjih sati, posjetitelji će moći uživati i u likovnim radionicama te nastupima DJa, koji će božićne hitove puštati iz kućice na drvetu. Tulumariti se može do 23 sata, a usput guštati u zagrebačkim, zagorskim i slavonskim delicijama. Novost je i stubište koje povezuje ovu adventsku lokaciju s Vranicanijevom poljanom.

Zagreb, 271116.
Otvorenje programa Advent u Zagrebu na Strossmayerovom setalistu. Setaliste je ukraseno mnogobrojnim lampicama i postavljeni su standovi sa hranom.
Foto: Sandra Simunovic / CROPIX
Sandra Šimunović / Hanza Media
Ulaz na Strossmayerovo šetalište

Advent na Europskom trgu

Kad: 30.11. - 7.1.

Gdje: Europski trg i Cesarčeva ulica

Na trgu s tisuću srca moći će se obaviti blagdanska kupnja - jer se ondje prodaju rukotvorine domaćih kreativaca. Usput se mogu pogledati i filmovi, poslušati nastupi rock-bendova... Nedjeljna prijepodneva rezervirana su za Izložbe 10 štafelaja, a večernji sati za ples uz zvukove Brass Christmas Banda. Na službenom otvorenju 2.12. nastupit će zagrebački bend Jinx.

Advent u Zagrebu
Na kućima se može pronaći najveći izbor rukotvorina domaćih kreativaca

Advent na Zrinjevcu

Kad: 2.12. – 7.1.

Gdje: park Zrinjevac

Stoljetne zrinjevačke platane najljepše su zimi - kada ih krasi tisuće blagdanskih lampica, koje će ove godine zasjati 2.12. nešto prije 20 sati. Glazbeni je paviljon rezerviran za zvukove blues, jazz i folk glazbe, a unikatne rukotvorine i suveniri domaćih umjetnika mogu se kupiti na kućicama uz šetnicu. Kad je hrana u pitanju, ljubitelji tradicionalne kuhinje doći će na svoje - u ponudi su krpice sa zeljem i štrukle.

Advent u Zagrebu
Kućice u parku Zrinjevac

Ledeni Park

Kad: 1.12. – 30.12.

Gdje: Trg kralja Tomislava

Najljepše zagrebačko klizalište lokacija je koju obožavaju klinci i odrasli. Uz božićne hitove i jazz-uspješnice koje izvode glazbenici Šubidubi duo, The Roomors i Oridano GJ, posjetitelji mogu vježbati piruete, dok će oni koji nisu vješti na klizaljkama uživati u gastronomskim delicijama i pogledu na osvijetljeni park.

Advent u Zagrebu
Ledeni park na Tomislavovom trgu

Priča s Griča

Kad: 3.12. - 1.1.

Gdje: Vranicanijeva poljana, Gornji Grad

Tik do kule Lotrščak nalazi se jedna od najljepših adventskih lokacija. Na Vranicanijevoj se poljani može uživati u nastupima jazz-glazbenika i DJ-a koji će mamiti na ples notama jazza, groovea i funka. Na otvorenju će zasvirati Matija Dedić i Tamara Obrovac, dok je 8.12. rezerviran za Kiki Beluhan Ajngemahtec Trio. Pomalo mističnoj atmosferi pridonosi i scenografija inspirirana likovima iz knjige ‘Šuma Striborova’, a zbog grijanih terasa na ovoj ćete se livadi poželjeti zadržati još dulje.

Zagreb, 081216.
Vranicanijeva poljana.
Gradjani Zagreba i brojni turisti uzivaju u zagrebackom Adventu uz klizanje na Tomislavcu, vrtuljak na Strossmayerovom trgu, te raznovrsnu hranu i pica u brojnim kucicama po centru grada.
Na fotografiji: kucice kod kule Lotrscak.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Tomislav Kristo / Hanza Media
Vranicanijeva poljana

Fuliranje: Life is a Circus

Kad: 30.11. - 1.1.

Gdje: Park Josipa Jurja Strossmayera (između Zrinjevca i trga kralja Tomislava)

Nije to bilo kakav cirkus s klaunovima, gutačima vatre i hodačima na štulama, u Circus Gourmet Ringu pripremaju se prave delicije. Kuhana vina, punčevi, tople čokolade i zimski kokteli samo su dio ponude, a gurmane će oduševiti slatki zalogaji ili, pak, oni s roštilja. Uživati se može u delicijama restorana Rougemarin, Time, El Toro i drugih, koji će svoje kuhinje privremeno preseliti u kućice u parku. Petkom i subotom radno vrijeme se produžuje do 1 poslije ponoći, dok će se za Badnjak i Staru godinu moći ‘cirkusirati’ čak do 3 sata ujutro uz zvukove bendova i DJ-a.

Zagreb, 191216.
Fuliranje, Tomiceva ulica.
Lucija Diklic, studentica prava koja je otvorila svoju kucicu  Waflek.
Foto: Damjan Tadic / CROPIX
Damjan Tadić / Hanza Media
Topli će se zalogaji moći kupiti posvuda

Advent u Klovićevim dvorima

Kad: 30.11. - 31.12.

Gdje: atrij galerije Klovićevi dvori i plato Gradec, Gornji grad

Kako bi mogli uloviti idealnu fotografiju za Instagram, na najljepšoj gradskoj pozornici s pogledom na Zagrebačku katedralu bit će postavljen poseban okvir iz kojeg će, ako to poželite, padati snijeg! Nakon što ste ‘okinuli’ selfie, možete se ugrijati toplim napicima ili slasnim zalogajima te guštati u nastupima glazbenih zborova koji će pozornicu dijeliti s bendovima Ljetno Kino (8.12.), Songkillers (16.12.) i Cubismo (23.12.) te s pjevačem Markom Toljom i njegovim kvartetom (9.12.).

Zagreb, 081216.
Gradec.
Gradjani Zagreba i brojni turisti uzivaju u zagrebackom Adventu uz klizanje na Tomislavcu, vrtuljak na Strossmayerovom trgu, te raznovrsnu hranu i pica u brojnim kucicama po centru grada.
Na fotografiji: gradjani se fotografiraju na Gradecu.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Tomislav Kristo / Hanza Media
Okvir postavljen na platou Gradec

I još:

Ove godine posjetitelji Adventa u Zagrebu moći će prvi put razgledati interijer i imanje Vile Prekrižje na Pantovčaku. Ljetnikovac iz 1942., smješten unutar kompleksa Ureda predsjednice Republike Hrvatske, bit će otvoren svakog petka i subote - od 2. do 23. prosinca. Istim danima od 16 do 20 sati otvorena je izložba radova hrvatskih umjetnika kojima su ukrašeni zidovi Vile. Svakim danom od 9 do 22 sati prolaznici moći će uživati u blagdanski uređenom tunelu Grič. Od 3. do 17. prosinca. prolaz će biti uređen poput ulice iz doba Charlesa Dickensa, dok će od 19. prosinca do 7. siječnja prostor krasiti predimenzionirane dječje igračke. A još će jedan prolaz zabljesnuti - Marićev, koji spaja Prašku i Gajevu ulicu, bit će ukrašen isprepletenim bijelim granama i lampicama. Istočni dio Strossmayerovog šetališta pretvara se u Caffe de Matoš, u kojem će se moći kupiti sitni darovi, ali i zaplesati uz svirku uličnih glazbenika - svake večeri od 18 do 21 sati.

Zagreb, 151216.
Tunel Gric, Mesnicka ulica.
Ekipa koja stoji iza projekta Advent u Tunelu.
Na fotografiji: uredjenje tunela.
Foto: Marko Todorov / CROPIX
Marko Todorov / Hanza Media
Tunel Grič

Linker
26. travanj 2024 14:52