Goran Šebelić / CROPIX
vikend izlet

Pula - istarska metropola zlatnog sjaja

Kasno ljeto sredinom rujna, kad vrućine popuste, idealno je za posjet Puli, najvećem istarskom gradu smještenom na jugozapadu našeg najvećeg poluotoka. Jedini je problem pronaći dovoljno vremena da se obiđu sve turističke atrakcije - od rimskog amfiteatra i mnogih spomenika iz antičkog razdoblja do raznolikih plaža, na kojima ni u špici sezone nema gužve.

B O G A T A P O V I J E S T

Nevjerojatno zvuči činjenica da je Pula u antičko doba, u prvom stoljeću prije Krista imala trideset tisuća stanovnika, samo upola manje nego danas. Rimljanima je to naselje bilo iznimno važno pa su podignuli mnoga zdanja, poput amfiteatra, malog i velikog kazališta, glavnoga gradskog trga, izgradili su vodovod i kanalizaciju te podignuli gradske bedeme s čak deset vrata, od kojih su sačuvani Slavoluk Sergijevaca, Herkulova i Dvojna vrata. Onima koji žele naučiti više o bogatoj povijesti Pule i doznati, primjerice, zbog čega je sredinom 18. stoljeća broj stanovnika pao na samo tristotinjak duša preporučuje se posjet Arheološkom muzeju Istre, čije je radno vrijeme od 9 do 20 sati.

Pula, 060717.
Pulski gladijatori spremaju se na vecerasnju borbu pred dvije tisuce turista.
Foto: Goran Sebelic / CROPIX
Goran Šebelić / CROPIX

S V E T A S T I J E N A

Pulske plaže prostiru se duž 30 kilometara duge obale i čine neprekinuti niz uređenih kupališta, ali i divljih kutaka po svačijem ukusu - stjenovitih, šljunčanih, pješčanih, nudističkih... Za ljubitelje adrenalina najatraktivnije su Galebove stijene, gdje se u more skače s visine od desetak metara, i Kanjon na Verudeli, gdje se nalazi najviša stijena od 17 metara. Na obližnjoj Svetoj stijeni, prepoznatljivoj po zidu nekadašnje kapelice čije je zvono pozdravljalo pomorce, u suton se okupljaju parovi i obitelji s djecom i uživaju u zalasku Sunca.

R A J Z A R O N I O C E

Zbog ljepote i raznolikosti podmorja te velikog broja morskih grebena, špilja, stijena, hridi i brodskih olupina Pula se smatra jednom od najboljih lokacija za ronjenje na Jadranu. Najpopularnije olupine su talijanski minolovac Giuseppe Dezza, potopljen 1944., tegljač remorker iz 60-ih godina prošlog stoljeća, njemačka podmornica iz Drugog svjetskog rata te talijanski brod Flamingo izgrađen 1889. Kompletan popis lokacija može se dobiti u svakom ronilačkom klubu i Turističkoj zajednici.

Pula, 120516.
Svecano otvoren 4. festival audiovizualne umjetnosti Visualia koji se odvija na mnogim mjestima po gradu. 
Na fotografiji: 3D maping na zlatnim vratima.
Foto: Goran Sebelic / CROPIX
Goran Šebelić / CROPIX

R O C K , P U N K I H A U S E R

U povijest suvremene glazbe Pula se upisala zahvaljujući bendovima kao što su Atomsko sklonište, KUD Idijoti i Gori Ussi Winnetou, čiji je frontmen Franci Blašković jedan od utemeljitelja Lige za boj protiv turizma. Puljanin je i svjetski poznati čelist Stjepan Hauser, član dvojca 2Cellos, čije je omiljeno mjesto jazz-bar Fiorin, u Ulici Sergijevaca 24, poznato po svirkama uživo vikendom. Specifičnost grada je i rock-klub Uljanik u Dobrilinoj ulici, koji je otvoren davne 1965. Uz pripadnike mlađe generacije privlači i starije, posebice na tzv. Susretima generacija subotom.

P L E S P O D Z V I J E Z D A M A

Iako su najpopularniji festivali Outlook i Dimensions, na kojima se okupljaju partijaneri i ljubitelji elektronske glazbe iz cijelog svijeta, nedavno završili, Pula nudi još mnogo toga zaljubljenicima u nove tehnologije. U atraktivnim vizualnim efektima može se uživati na festivalu svjetla Visualia, koji se zatvara 15. rujna. Cijelu će se noć u Puli plesati 22. rujna u tvrđavi Fort Punta Christo na završnoj večeri ovogodišnjeg Slurp! festivala uz nastupe Done, Ancuta, Ivana Komlinovića i DJ TLR-a.

Pula, 040514.
Drugi Visualia festival odrzao se veceras u Puli. Zapoceo je na Portarati  podjelom besplatnih svjetlecih prstenova za sve gradjane, zatim su nakon svecanog otvorenja nastupli LED Drummersi koji su povorku poveli sve do  Foruma. Tu su se  Lords of Lightning iz Londona poigrali teslinim visokim naponom. Na zvoniku katedrale u Kandlerovoj  ulici Jean Sambolec&Anja Ladavac izveli su 3D video mapping da bi se oko 22 sata i 30 minuta i zvanicno upalile Uljanikove svjetlosne dizalice koje je osvjetlio Dean Skira dizajner svjetla.
Foto: Danijela Peracic / CROPIX
Danijela Peracić / CROPIX

D E L I C I J E I Z M O R A

Konoba Batelina u Banjolama obiteljski je restoran chefa Davida Skoke, a poslužuju se isključivo jela od svježih morskih plodova. U cjenovno nižoj kategoriji je konoba Boccaporta uz obilaznicu s pogledom na marinu, koja uz mesna i riblja poslužuje i vegetarijanska te veganska jela. U središtu grada nedavno je otvoren restoran visoke gastronomije Epulon, u kojem se tradicionalna istarska kuhinja interpretira na suvremeni način pa se, primjerice, fuži s tartufima ondje poslužuju s jestivim cvijećem. Street food bar Hook&Cook u Ulici Sergijevaca nudi, pak, razne vrste salata, pašteta i plave ribe te burgere od tune po pristupačnim cijenama.

Pula, 070316.
Danas je unatoc kisnom vremenu pocelo snimanje povijesnog filma A real Vermeer kojeg producira zagrebacka produkcijska kuca Jaako dobra produkcija u suradnji s nizozemskom produkcijskom kucom Rinkel Film. 
Radnja filma smjestena je u 1920.-te, a govori o mladom slikaru Han van Meergerenu, koji u tim godinama pokusava pronaci svoje mjesto na amasterdamskoj kulturnoj sceni. Film rezira Rudolf van den Berg.
Foto: Goran Sebelic / CROPIX
Goran Šebelić / CROPIX

Linker
19. travanj 2024 10:25