Profimedia, Photononstop
Zagrebački glumac o avanturi

Putovanje u Cannes: Grad na Azurnoj obali u koji ćete se zaljubiti na prvi pogled

Zagrebački glumac Antonio Franić svake godine rođendan slavi na Azurnoj obali - u gradu koji je od ribarskog mjesta postao luksuzno ljetovalište - gdje uživa u premijerama na filmskom festivalu, francuskim delicijama i finim vinima.

Ljubav na prvi pogled

Moja ljubavna veza s Cannesom počela je prije dvije godine, na poznatom filmskom festivalu. Ondje sam došao zbog premijere filma "Savršen dan" u kojem sam imao čast zaigrati s Timom Robbinsom, Benicijem del Torom, Olgom Kurylenko i Feđom Štukanom. Kako sam rođen 17. svibnja, u tom sam mediteranskom gradu proslavio rođendan, što mi se jako svidjelo pa sam odlučio ubuduće sam sebi darovati odlaske u Cannes. I ove ću godine na festivalu, koji se održava od 17. do 28. svibnja, uživati u premijernim filmovima te ću vrijeme iskoristiti za druženje i povezivanje s kolegama iz filmske industrije.

As the Cannes Film Festival marks its 70th anniversary, Chopard is celebrating 20 years of partnership with the world’s most glamorous film event. To commemorate this double anniversary, the Swiss jeweller has created an exceptional Palme d’Or. For the very first time, a cloud of diamonds adorns the precious Fairmined certified ethical gold leaf motif. With this unique gem created from responsibly sourced materials, Chopard is expressing its deep-felt attachment to the Festival, while reaffirming its commitment to sustainable luxury.//SIPA_1505.00935/Credit:SIPA/SIPA/1705031801, Image: 331088178, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, TEMP Sipa Press
Profimedia, TEMP Sipa Press
Za 70. obljetnicu festivala Zlatna palma prvi je put ukrašena dijamantima

CANNES, FRANCE - MAY 25:  An aerial view of the red carpet is pictured during the premiere arrivals for the film 'We Own The Night' at the Palais des Festivals during the 60th International Cannes Film Festival on May 25, 2007 in Cannes, France.  (Photo by MJ Kim/Getty Images)
Getty Images
Festival se održava svake godine u svibnju

Sajamski turizam

Grad sa sedamdesetak tisuća stanovnika jedno je od turističkih središta Azurne obale, rivijere koja se prostire od Monte Carla do Saint-Tropeza. Od ostalih mjesta razlikuje se po tome što ima izuzetno razvijen sajamski turizam. Ondje se, naime, tijekom cijele godine održavaju brojni festivali i sajmovi – filmski festival je najpoznatiji, no tu su i televizijski sajam MIP TV, susret glazbene industrije MIDEM, sajam luksuznih putovanja ILTM...

, Image: 298048770, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy
Revija skupocjenih lamborghinija

Srce grada

Svi koji dođu u Cannes najprije pohrle na La Croisette, čuveno šetalište gdje se nalaze luksuzni hoteli, trgovine najpoznatijih svjetskih modnih marki, draguljarnice... No, osim predivno odjevenih žena i elegantnih muškaraca u smokinzima koji žure na premijeru, ispred ultraskupih dućana mogu se vidjeti i prosjaci. Mene je, pak, fasciniralo koliko La Croisette sa svojim palmama podsjeća na male dalmatinske gradove poput Trogira. Toliko da se s prijateljima znam šaliti kako je to zapravo "Dalmacija na steroidima".

France, French Riviera, Cannes, La Croisette, view from above, at night, Image: 12653705, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Photononstop
Profimedia, Photononstop
Šetalište La Croisette izgrađeno je sredinom 19. stoljeća

Ekskluzivne plaže

Iako se prostire na više od dva kilometra uz samu obalu, prilaz moru na La Croisette samo je malim dijelom otvoren javnosti. Gradska plaža, koja se za vrijeme festivala noću pretvara u čudesno kino na otvorenom, duga je dvjestotinjak metara, a sve ostalo su privatne plaže klubova koji su uglavnom u vlasništvu luksuznih hotela. Hotelski gosti do njih dolaze tunelima ispod ceste, dok ostali mogu ući ako žele naručiti hranu ili piće. Nije to ni loša opcija - jer nude relativno jeftina, a vrhunska francuska vina, pogotovo rose.

, Image: 136179829, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy
Gradska plaža poznata je i po umjetnicima koji rade skulpture od pijeska

Korak po korak

Usporedo s La Croisette proteže se druga najpoznatija kanska ulica - Rue d’Antibes. Ondje se također nalaze dizajnerski butici s najpoznatijim svjetskim brendovima. No u Cannesu vrijedi: što je ulica udaljenija od mora, cijene su pristupačnije. "Pad" ekskluzivnosti ulica toliko je drastičan da se već nekoliko stotina metara od La Croisette možete naći na području gdje - želite li sačuvati novčanik - nije preporučljivo da sami šetate noću.

, Image: 13286648, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy
Noćenje u luksuznim hotelima stoji i do 10 tisuća eura

Srednjovjekovni dvorac

Najljepši pogled na grad pruža se sa srednjovjekovnog dvorca na brdašca Suquet, u čijem su podnožju nekad bile ribarske kuće, a danas je to posjećeno turističko naselje puno malih simpatičnih restorana. U dvorcu je Muzej Castre gdje se mogu razgledati brojni antikviteti s Mediterana i Bliskoga istoka. Uspon do dvorca nije lak, no isplati se - pogled s vrha zaista je fascinantan.

, Image: 276190813, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy
U staromodnom, ali uščuvanom karuselu na Croisette uživaju i stari i mladi

Svijet u malom

Cannes je raj za gastronome: gostima su na raspolaganju tradicionalni francuski restorančići, odlične pizzerije (kao što je La Pizza Cresci na ulazu u staru luku), niz mjesta s bliskoistočnim specijalitetima... Ako, pak, poželite sami nešto skuhati, obavezno posjetite tržnicu Forville, gdje ćete naći kvalitetne i svježe namirnice iz gotovo cijelog svijeta.

CANNES, FRANCE - MAY 12:  A general view of the Carlton Hotel ahead of the 68th annual Cannes Film Festival on May 12, 2015 in Cannes, France.  (Photo by Neilson Barnard/Getty Images)
Getty Images
Hotel Carlton: mjesto gdje odsjedaju zvijezde

Teško do ulaznica

Tradicija mi je postao i odabir leptir-mašne. Svake se godine odlučim za novu jer bez nje se nikako ne može ući na premijeru - ako ste uopće u kategoriji sretnika koji imaju ulaznice. Naime, prava je umjetnosti doći do njih iako su besplatne - jer im je broj ograničen. Tijekom dana oko Festivalske palače stoje ljudi koji s natpisom u rukama mole karte za određenu projekciju - a nekima se ponekad i posreći. Kada i dobijete ulaznicu, ne zaboravite poštivati "dress code". Za muškarce je to obavezni smoking, a eskapade poput bijelih cipela, tenisica ili nekih originalnih modnih "momenata" nisu dopuštene.

CANNES, FRANCE - MAY 20:  A general view of a member of the public searching for cinema tickets during the 67th Annual Cannes Film Festival on May 20, 2014 in Cannes, France.  (Photo by Neilson Barnard/Getty Images)
Getty Images
Ulaznice su besplatne, ali ih je teško nabaviti

Cannes 18.05.2015
68. Cannes Film Festival, Dalibor Matanic sa filmom
Smoking i kravata - obavezna kanska 'uniforma'

Zabave za odabrane

Nakon premijera svake noći održavaju se ekskluzivni filmski partyji za čije se ulaznice također valja poprilično potruditi. Neke od tih zabava odvijaju se na plaži u zatvorenim barovima poput Nikki Beach, neke u najvećem klubu zvanom Gotha uz gostovanja pjevača poput Chris Browna ili Robbie Williamsa, a meni najdraži priređuju se u klubu Villa Schweppes. Ondje je zabavu nakon premijere imala i ekipa filma "Zvizdan" Dalibora Matanića, a njihov tim DJ-a već smatram prijateljima. Odlična je i pariška podružnica kluba Silencio u vlasništvu redatelja Davida Lyncha, koji radi samo za vrijeme festivala. Zato nema sumnje gdje će ove godine biti premijerni party nove sezone serije "Twin Peaks". Otkrit ću vam malu tajnu ako vas put nanese u Silencio: ne bojte se velikog tamnoputog izbacivača na ulazu. Taj dobrodušni div zove se Vassili, a kuriozitet je da je radio čak i na našem Zrću. I jako voli Hrvatsku.

Antonio Franić i kanski prijatelji - DJ Naughty J te Cedric Russo i Scotty Ferguson

Linker
19. travanj 2024 18:23