Instagram
POŽELJNE DESTINACIJE

Spektakularne lokacije sa snimanja Igre prijestolja dostupne su svakome od nas

Iako je izmišljeni svijet Sedam kraljevstva daleko od realnosti, lokacije snimanja trenutno najpopularnije serije na svijetu potpuno su stvarne, opipljive i što je najzabavnije - dostupne. Od irskih brežuljaka, do španjolskih klisura, neke od najljepših lokacija sa setova Igre Prijestolja nalaze se i u našoj zemlji, i to ne samo u po tom pitanju razvikanom Dubrovniku.

1. Itzurun Beach, Zumaia, Španjolska

A post shared by Seth Lewkowitz (@slewkowitz) on

Otprilike dva sata vožnje od španjolskog Gaztelugatxea nalazi se plaža Itzurun, spektakularna pješčana klisura okružena zanimljivim stjenovitim formacijama koje potječu još iz razdoblja krede. Plaža u seriji predstavlja obale Dragonstonea, dok su tamošnje špilje čarobnog izgleda poslužile kao idealna lokacija za scene u kojima je Jon Snow u potrazi za zmajevim staklom.

2. Dubrovnik, Hrvatska

Najpoznatija i nama omiljena lokacija je svakako Dubrovnik, koji je za potrebe serije poslužio kao King’s Landing, glavni grad Westerosa. Debele zidine starog grada prepune kamenih crkvica, uskih uličica i kuća s krovovima od terakote producenti su smatrali savršenom kulisom, a našoj zemlji donijeli nikad bolju reklamu.

3. Trsteno arboretum, Trsteno, Hrvatska

A post shared by le_cactoos (@le_cactoos) on

I dok smo svi znali da je Dubrovnik postao planetarno popular zbog Igre prijestolja, mnogi nisu svjesni da je i 20-ak minuta udaljeno Trsteno poslužilo kao fantastičan set za ovu seriju. Izgrađen u 15. Stoljeću od strane hrvatske plemićke obitelji, divan arboretum prepun je rijetkih i egzotičnih biljaka prikupljenih iz cijelog svijeta. Upravo zato, kao stvoren je za vrtove King’s Landinga, a ostat će upamćen po sceni u kojoj Sansa i Lady Olenna ogovaraju kralja Joffreyja, a lord Varys i Olenna postaju saveznici.

4. Peñíscola, Castellón, Španjolska

A post shared by Marcos Broch (@bmonfort) on

Kulisa za mistični grad Meereen i Bay of Dragons u šestoj sezoni serije je zapravo morska luka koja se nalazi na stjenovitom rtu španjolske mediteranske obale. Dvorac koji su izgradili vitezi templari i spektakularan pogled na more bili su sasvim dovoljni da dočaraju moć, snagu i strast koje se prožimaju seriju.

5. Ballintoy, Antrim, Sjeverna Irska

A post shared by @natalieemcc on

Pitoreskno ribarsko selo Ballintoy, nedaleko od grada Bushmillsa, poslužilo je kao predivna kulisa u drugoj sezoni serije, i to u scenama povratka Theona Greyjoya kući na Iron Islands. Lokalne irske vlasti čak su u tamošnjoj luci izvjesile plaketu u kojoj se spominje značaj Igre prijestolja za njihovo mjesto.

Linker
24. travanj 2024 21:18