Matej Dokić
VIKEND IZLET

U zemlji kamena, pršuta i tradicije

Blidinje je posebna ljepota. Vozeći se vijugavim cestama uz jezero činit će vam se kao da ste se iznenada našli usred snimanja reportaže za National Geographic. U toj postojbi smeđeg divljih konja, medvjeda, vukova, riseva, tetrijeba gluhana, surih orlova, divokoza, lisica i poskoka naići ćete na vrlo pitome i drage ljude poput fra Petra Krasića iz crkve u Masnoj Luki, usred gustog rezervata endemskog bora mutika s bijelom korom: jedan od osnivača Kinološkog i Lovačkog saveza BiH te međunarodni sudac za sve pasmine pasa s ponosom će pokazati brončana crkvena vrata koje je u tom bespuću izradio kipar Ilija Skočibušić

HAJDUČKA REPUBLIKA

Restoran i motel Hajdučke vrleti prava su etnološka zbirka, ali i raj za gurmane. Možete kušati domaću teletinu ispod sača, sušenu bravetinu s domaćim suhim mesom, palentu s lučnicom (mlijeko, maslac i češnjak), uštipke, pršut, divljač, domaći kruh... U posebnim prigodama poslužuje se prvi hercegovački pjenušac ‘Dobro slaži i ostani živ’ nazvan prema tradicionalnm natjecanju za što boljeg lažova. Noćenje za dvije osobe s doručkom i bogatom večerom je oko 700 kuna. Ljeti privlače i off road utrke, a zimi je to atraktivno skijalište.

Putovanje Mostar
Fotograf Matej Dokic 280718
Matej Dokić

MAGARCI IZ GRUDA

U Marića Gaju u Ružićima u blizini Gruda specijalitet su komadići domaće teletine preprženi u tavici, a na imanju možete vidjeti magarčiće, konje, ovce koje bezbrižno pasu ispred apartmana, grmove lavande, vrt prepun suncokreta te kušati domaći džem, domaću rakiju i razne likere. Soba za dvije osobe je 40 eura, a u ponudi su i razne radionice poput vrlo tražene kulinarske.

LEDENA LIŠTICA

U Široki Brijeg se ljeti isplati doći zbog West Herzegowina Festa, ali i zbog ugode koju ćete osjetiti sjedeći na terasi restorana Vrelo Borak uz rijeku Lišticu koja uvijek ima sedam stupnjeva. Tu se u Širokom Brijegu najbolje jede, a preporuka za noćenje je hotel Park. Dvokrevetna soba stoji oko 550 kuna.

Putovanje Mostar
Fotograf Matej Dokic 280718
Matej Dokić
Putovanje Mostar
Fotograf Matej Dokic 280718
Matej Dokić

RAFTING

Slapovi Kravica početna su točka za rafting po rijecu Trebižat. Ulaz se plaća 40 kuna, a toliko stoji i sat vožnje kanuom prema sljedećih devet postaja. Do slapova se može doći pješice po uređenoj kamenoj stazi ili turističkim vlakom i doista vam ne treba ništa osim kupaćeg kostima jer se može ručati u restoranu ispod samih slapova, kao i unajmiti suncobran ili ležaljku.

VINSKA CESTA

Novo u turističkoj ponudi je vinska cesta koja se proteže od Ljubuškog do Trebinja. Hercegovačke perjanice - Žilavku i Blatinu - možete na tom putu kušati u brojnim konobama i vinarijama, baš kako i tradicionalan hercegovački pršut i sir iz mijeha.

Linker
25. travanj 2024 08:40