Getty Images
gloria in

Vikend putovanje: Svi u planine!

Poklonici zimskih radosti jedva su dočekali prve pahulje - prirodne ili umjetne, znak su da je sezona guštanja na skijama, sanjkama i bordu otvorena.

Sljeme (Medvednica)

Dvadesetominuta vožnja od užeg središta Zagreba sve će entuzijaste dovesti do staza na vrhu Medvednice, gdje su svoje prve skijaške korake napravili najbolji hrvatski skijaši. Sljemenske staze i žicare nalaze se sa sjeverne strane planine, a ukupna dužina Crvenog, Zelenog, Plavog i Bijelog spusta te staze Bijela livada iznosi 4045 metara. Zbog sustava za zasnježivanje jurnjava je moguća i kad nema prirodnog snijega - ako su temperature 'u minusu'. Poklonici noćnog skijanja i bordanja utorkom i četvrtkom od 19 do 22 sata mogu uživati na najtežem - Crvenom - spustu te najkraćoj stazi - Bijeloj livadi, dok je za dječje radosti najbolja istočna strana Činovnicke livade. Cijena dnevne (preko tjedna) i noćne karte iznosi 70 kn za odrasle te 40 kn za djecu do 15 godina, dok vikendom stoji 100 kn za odrasle i 50 kn za djecu.

Platak

Prvi ski lift na Platku otvoren je 1966., a danas je omiljena destinacija hrvatskih profesionalnih skijaša, ali i rekreativaca koji mogu uživati na čak sedam staza i sanjkalištu Pribeniš. Tri staze su lakše - Baby, Turistička i Tešnje - dok je ostatak zahtjevniji i u skladu s tim označen crvenom bojom. Radeševo 1 najduža je staza, opremljena dvosedežnicom i rasvjetom za noćno skijanje, Turistička je duga gotovo 3 km te cijelim putem vodi kroz šumu, a Radeševo 2 je najnovija. Uz staze su planinarski domovi te ski bar u kojem se može okrijepiti. Otvorena je staza za tubing - spuštanje na gumenim kolutovima - dužine 160 m, koja funkcionira čak i bez snijega. Jedna vožnja stoji 10 kn. Cijena dnevne karte tijekom tjedna za odrasle iznosi 110 kn, a za djecu 60 kn, dok se vikendom cijene podižu na 130, odnosno 70 kn. Utorkom i petkom skijalište je otvoreno i u večernjim satima, od 19 do 22 sata, a cijena noćne vožnje je 80 kn za odrasle te 50 kn za djecu. Najam sanjki je 40 kn.

Petehovac

Udaljene samo nekoliko minuta vožnje autom od Delnica, skijaška staza i vučnica nalaze se tik uz planinarski centar Petehovac na platou na visini od 1035 metara. S vrha staze mogu se vidjeti Delnice i slovenske Alpe, a spust je dug 410 metara ili 600 ako se vozi zaobilaznim putem. U neposrednoj su blizini i sanjkalište, staza za jurnjavu na gumama, sajla dužine 70 metara po kojoj se može spuštati niz zaleđenu strminu i teren za skijaško trčanje. Staza je osvijetljena pa se srijedom i subotom može skijati i bordati od 18 do 21 sat. Cijena karte preko tjedna i noćnog skijanja iznosi 40 kn za odrasle i 35 kn za djecu do 14 godina, dok tijekom vikenda 6 sati skijanja stoji 65 kn za odrasle i 55 kn za djecu, odnosno za 3 sata 55 kn za odrasle i 45 kn za djecu. Najam opreme moguć je u blizini centra.

Mrkopalj

Početak sezone u goranskom skijalištu Čelimbaša, smještenom na brdima oko Mrkoplja, najavile su prve pahulje snijega. Skijalište se sastoji od vučnice i triju staza, od kojih su Turistička i Sunčana crvene, dok je Vlavićeva označena kao crna. Podno skijališta nalazi se tek otvoreni Skijaški dom Mrkopalj. Vikendom cijena karte za odrasle iznosi 100 kn, za studente 70 kn te za djecu do 15 godina 60 kn, a radnim danom 80 kn za odrasle, 60 kn za studente te 50 kn za djecu. Skijalište radi svaki dan osim ponedjeljkom, do 16 sati.

Omanovac (Psunj)

Jedino skijalište u Slavoniji nalazi se uz planinarski centar Omanovac, koji je smješten na jednoj od najviših točaka planine Psunj u blizini grada Pakraca (10 min vožnje autom). Pokraj planinarskog doma, s čije se terase može uživati u panoramskom pogledu na Slavoniju, nalazi se sanjkalište, ali i skijaška staza Ivica Kostelić duga 500 m. Staza ima vučnicu i rasvjetu pa se skijati može i u večernjim satima.

Linker
19. travanj 2024 21:48