Getty Images
BIVŠI PREDSJEDNIK

Barack Obama: Predsjednik čiji će stil biti teško nadmašiti

Kako se bliži dan inauguracije Donalda Trumpa, tako su sve glasniji oni koji otvoreno žale za Barackom Obamom. Internet je preplavljen videima i fotografijama kojima su zabilježeni dirljivi trenuci koji su se događali u 8 godina njegovog predsjedničkog mandata.

Čak su i najtvrđi cinici pustili suzu na njegov emotivni oproštajni govor u kojem, naravno, nije zaboravio zahvaliti svojoj obitelji, a suze je izmamio i svojem prijatelju i najbližem suradniku, potpredsjedniku Joeu Bidenu kada mu je dodijelio najviše američko civilno odličje – Medalju slobode.

Zašto Barack Obama budi toliko emocija, zašto na njega "običan svijet" reagira drukčije nego na ostale političare, zašto se s njim toliko lako povezati?

Reuters

Sigurno je da je u svojoj političkoj karijeri Obama radio pogreške, veće i manje. Svi ih čine. Politički analitičari su uglavnom suglasni u ocjeni da je napravio više dobrih nego loših poteza, a najviše mu se zamjera loša vanjska politika i popularni "Obamacare", zdravstvena zaštita za sve pa i najsiromašnije, koja je kao ideja bila genijalna, ali je u realizaciji malo zaškripala.

-->

No, politiku na stranu, najvažnija Obamina karakteristika jest upravo to da kada ga gledate ne vidite političara ili predsjednika najmoćnije države svijeta, već vidite – čovjeka.

Koliko god vremena bila teška, a kritičari glasni, Obama je stajao uspravno. Borio se za ono što je smatrao ispravnim, trudio se od svoje zemlje učiniti bolje mjesto, govorio je smireno, promišljeno, razumno i mudro. I nikada nije skrivao emocije.

-->

On je osoba snažnoga karaktera i integriteta i čini se da ne radi stvari kako bi povrijedio druge, to se sve može iščitati iz njegovih javnih nastupa. Uvijek je prijazan, dostojanstven i pokazuje snažnu humanu crtu. Kada su propitivali njegovu vjeru i patriotizam odgovarao je odmjereno i suzdržano, s pribranošću i dostojanstvom. Čini se kao da je u svakom trenutku bio jako svjestan svoje prestižne pozicije, ali nikada se nije zanosio slavom moći i slavom, nije gubio iz vida jednostavnu činjenicu koju poneki celebrityji u zanosu počnu ignorirati, onu da je, bez obzira na sve, samo ljudsko biće.

Igrao košarku ispred Bijele kuće ili se družio s djecom, Obama si je dopuštao spontanost, znao je s dostojanstvom izaći iz uloge i u nju se vratiti i nikada nije prestao biti savršeno pristojan. Mnogi političari pokušavaju na druženju s djecom prikupiti političke poene, ali to najčešće ispadne nezgrapno, jeftino i loše, no Obama je pokazao kako se to radi iako to nije stvar koja bi se igdje mogla naučiti. Jednostavno rečeno: kada bi se družio s djecom i sam bi se, na trenutak, pretvorio u dijete.

Reuters

Getty Images

Osobe na visokim položajima često podlegnu formi i pretvore se u uštogljene polu-robote koji govore suhim birokratskim jezikom, a Barack Obama je pokazao da je moguće i drukčije. Besprijekorno je odradio svoju rolu, na najbolji mogući način pokazao kako se javna osoba može i treba ponašati i svojim je toplim, ljudskim pristupom koji nije glumljen ljestvicu postavio vrlo visoko. Postavio je standard koji će biti teško dosegnuti.

-->

Linker
16. travanj 2024 18:09