NON-STOP PRODUCTION
U SRPNJU

Na Netflix stiže ruska verzija Černobila, umjesto na politiku, radnja se svodi na priču o vatrogascu

Chernobyl 1986 stiže na Netflix 21. sprnja. Priča prati vatrogasca koji među prvima pristiže na krov nuklearne elektrane u Pripjatu.

Chernobyl 1986 stiže na Netflix 21. sprnja. Priča prati vatrogasca koji među prvima pristiže na krov nuklearne elektrane u Pripjatu.

Nakon trijumfalnog uspjeha HBO-ove mini serije Chernobyl, ruskoj produkciji nije trebalo dugo da naprave i svoju verziju priče koja je obilježila milijune života. Film "Černobil 1986" na Netflix dolazi 21. srpnja, a u Rusiji se već emitira u kino dvoranama. Dok producenti tvrde kako preživjeli iz Pripjata slave ovaj film, nekoliko vatrogasaca koji su radili na saniranju štete u prvim danima tvrde kako su se Rusi poigrali s činjenicama, obmanjujući javnost s detaljima koji nikada nisu bili dijelom njihove svakodnevice.

Dok je HBO-ova produkcija naglasak stavila na neadekvatan i neprofesionalan odnos sovjetske politike prema dosad neviđenoj katastrofi, Rusi u fokus radnje stavljaju obične ljude, odnosno pričaju priču kroz iskustvo vatrogasca koji proživljava određene posljedice nakon eksplozije nuklearnog reaktora.

Fiktivni vatrogasac Alexei Karpushin zbog eksplozije prisiljen je vratiti se u Pripjat nakon što je zbog djevojke preselio u Kijev. Kreće u spašavanje svojih kolega koji na krovu elektrane saniraju posljedice eksplozije te se izlažu riziku kako preostala voda u reaktoru ne bi dovela do još jedne katastrofe.

image
HBO-ova mini serija Chernobyl.
FOTOGRAFIJE: HBO

“Naš film odlično koegzistira uz HBO-ovu seriju, budući da se radi o dva različita pristupa radnji. Naša priča je o običnim ljudima”, rekao je producent Alexander Rodnyansky te dodao kako su na filmu radili proteklh sedam godina. Trebao je izaći i ranije, no zbog pandemije koronavirusa pomaknuli su njegovo objavljivanje. Ruski filmski kritičari filmom nisu oduševljeni. Neki od njih kažu kako se slavi bivša država, a ignorira nesposobna politika koja je i dovela do eksplozije. Ovo je inače prvi ruski igrani film koji se bavi ovom tematikom.

image
Nuklearna elektrana Chernobyl.
FOTOGRAFIJE: HBO

Glavnu ulogu igra Danila Kozlovsky, koji je ujedno i redatelj. Chebushev, vatrogasac s čijom su se životnom pričom producenti inspirirali, rekao je kako se produkcija nije striktno držala smjernica koje im je davao. Primjerice, scena gdje su tri heroja zaronila u radioaktivnu vodu i plivala ispod reaktora se nikad nije ni dogodila.

Čitajte i: Serije i filmovi za vikend u zatvorenom i klimatiziranom: Donosimo novitete koje ćete gledati u dahu

Eksplozija nuklearnog reaktora u ukrajinskom Pripjatu dogodila se 26. travnja 1986. godine. Sovjeti su u to doba službeno govorili kako je černobilska kastraofa ubila 30 ljudi, no stvarna brojka nikad neće biti poznata jer su mnogi ljudi zbog zračenja umirali godinama kasnije.

Linker
26. travanj 2024 12:45