DEPOSITPHOTOS
Dobro je znati

Pet stvari o financijama koje vas nisu učili u školi, a trebali su

Kroz život smo na lakši ili teži način shvatili da nas mnogo toga nisu naučili dok smo se školovali. Kad je riječ o osobnim financijama, ovo je svakako jedna od tih stvari.

Kroz život smo na lakši ili teži način shvatili da nas mnogo toga nisu naučili dok smo se školovali. Kad je riječ o osobnim financijama, ovo je svakako jedna od tih stvari.

Da bismo znali upravljati osobnim financijama, što u vrijeme kartičnog plaćanja i plaćanja s odgodom često nije nimalo lako - bitno je osnovno financijsko predznanje. No, kako ste i sami već zasigurno shvatili, o takvim stvarima nemamo predznanje jer nas o njima nitko nije učio, barem ne u školi.

Ovo je pet bitnih pravila koje je dobro znati i primijeniti.

1. ŠTEDNJA: Pitate li stručnjaka, reći će vam kako su banke zapravo tu kako bi nam olakšale svakodnevne transakcije. To su plaćanje računa, isplata plaće, plaćanje poreza... No, iako je štednja u banci dobra ako želite uštedjeti za hitne situacije ili otvoriti manju štednju za ciljanu potrošnju (školovanje, godišnji odmor, renovacija stana ili kuće, zdravstveni zahvat i slično), zapravo se ne isplati na duge staze zbog, dobro pretpostavljate - niskih kamata.

2. PRAVILO 72: Ovo pravilo u financijama je formula koja procjenjuje količinu vremena potrebnog da se ulaganje udvostruči po kriteriju fiksne godišnje kamate. Dakle, ako želite izračunati godišnji prinos potreban za udvostručenje investicije, podijelite broj 72 s brojem godina kada očekujete udvostručenje investicije.

3. PRAVILO 50/30/20: Planirano i kontrolirano raspolaganje financijama ključ je dobrog upravljanja novcem. Svoje prihode podijelite na sljedeći način: 50 posto prihoda ostavite za svoje potrebe, 30 posto za želje, a 20 posto za ulaganja.

4. PRAVILO 90/10: Druga popularna metoda koju predlažu financijski stručnjaci je metoda 90/10. Prema njoj 90 posto odlazi na vaše potrebe i želje, a deset posto prihoda ulažete ili štedite.

5. SLOŽENE KAMATE: Složena kamata odnosi se na kamatu koja se izračunava kao postotak glavnice i obračunate kamate te je ona, govore stručnjaci, temelj svega - od plana osobne štednje do investiranja na burzi. S obzirom na to da se kamata dodaje glavnici, ulaganje eksponencijalno raste. To znači da s povećanjem kamata i novca, stopa rasta postaje sve brža.

Linker
09. svibanj 2024 09:08