Dobro je znati

Pet stvari o financijama koje vas nisu učili u školi, a trebali su

Kroz život smo na lakši ili teži način shvatili da nas mnogo toga nisu naučili dok smo se školovali. Kad je riječ o osobnim financijama, ovo je svakako jedna od tih stvari.

Da bismo znali upravljati osobnim financijama, što u vrijeme kartičnog plaćanja i plaćanja s odgodom često nije nimalo lako - bitno je osnovno financijsko predznanje. No, kako ste i sami već zasigurno shvatili, o takvim stvarima nemamo predznanje jer nas o njima nitko nije učio, barem ne u školi.

Ovo je pet bitnih pravila koje je dobro znati i primijeniti.

1. ŠTEDNJA: Pitate li stručnjaka, reći će vam kako su banke zapravo tu kako bi nam olakšale svakodnevne transakcije. To su plaćanje računa, isplata plaće, plaćanje poreza... No, iako je štednja u banci dobra ako želite uštedjeti za hitne situacije ili otvoriti manju štednju za ciljanu potrošnju (školovanje, godišnji odmor, renovacija stana ili kuće, zdravstveni zahvat i slično), zapravo se ne isplati na duge staze zbog, dobro pretpostavljate - niskih kamata.

2. PRAVILO 72: Ovo pravilo u financijama je formula koja procjenjuje količinu vremena potrebnog da se ulaganje udvostruči po kriteriju fiksne godišnje kamate. Dakle, ako želite izračunati godišnji prinos potreban za udvostručenje investicije, podijelite broj 72 s brojem godina kada očekujete udvostručenje investicije.

3. PRAVILO 50/30/20: Planirano i kontrolirano raspolaganje financijama ključ je dobrog upravljanja novcem. Svoje prihode podijelite na sljedeći način: 50 posto prihoda ostavite za svoje potrebe, 30 posto za želje, a 20 posto za ulaganja.

4. PRAVILO 90/10: Druga popularna metoda koju predlažu financijski stručnjaci je metoda 90/10. Prema njoj 90 posto odlazi na vaše potrebe i želje, a deset posto prihoda ulažete ili štedite.

5. SLOŽENE KAMATE: Složena kamata odnosi se na kamatu koja se izračunava kao postotak glavnice i obračunate kamate te je ona, govore stručnjaci, temelj svega - od plana osobne štednje do investiranja na burzi. S obzirom na to da se kamata dodaje glavnici, ulaganje eksponencijalno raste. To znači da s povećanjem kamata i novca, stopa rasta postaje sve brža.

Linker
20. travanj 2024 18:43