U memoarima je sve otkrila.
 

 MEDIAPUNCH/BACKGRID/BACKGRID USA/PROFIMEDIA
Istina je isplivala

Slavna glumica progovorila o mračnom, zlostavljačkom licu Billa Murraya

Godinama je vrebao suradnice glumeći dobricu, znajući da će mu se pipanje žena oprostiti jer je on, eto, takav i ne može si pomoći.

Godinama je vrebao suradnice glumeći dobricu, znajući da će mu se pipanje žena oprostiti jer je on, eto, takav i ne može si pomoći.

Sve dok se holivudska glumica Geena Davis u svojim memoarima nije osvrnula na mračnu stranu osobnosti Billa Murraya, vjerovalo se da glumac s otkačenim smislom za humor, čije je lice postalo svojevrsno jamstvo da će film koji gledamo biti zabavan jer je on u njemu, jednostavno ne može biti zlostavljač. Međutim, previše je pritužbi zbog njegovog neprimjerenog dodirivanja, pa i nasrtanja na suradnice, a da bi bili slučajni ili umišljeni.

Kada je Geena Davis u knjizi "Dying of Politeness: A Memoir" objavljenoj ovog tjedna otkrila što je proživjela na setu s "dobroćudnim Billom", stječe se dojam da se pod krinkom holivudskog djedice krije perfidni vrebač žena. Imao je razrađeni sistem kako godinama neometano gnjaviti, šlatati i ponižavati suradnice ili kolegice jer je mislio da si to može dopustiti.

"Poanta mog istupa nije reći da Bill Murray ima mračnu stranu - to teško da je vijest", piše Geena Davis.

U nedavnom razgovoru za Vanity Fair povodom svoje knjige, rekla je da je čudi što istina već prije nije isplivala na vidjelo jer to što je 1990. radio njoj, iskusile su mnoge žene.

image

Iza maske dobrice krije se predator.

PA IMAGES/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA

"Iznenadite se kad čujete priču o drugoj strani Billa Murraya jer on ostavlja dojam simpatičnog tipa koji voli zabavu. Ali kada jednom doživite to iskustvo, onda je to što mislite da znate o njemu obojeno njegovim groznim ponašanjem. Znate što skriva u sebi, što vreba u njemu. Vidjela sam kada bi se na isti način obračunavao i s drugim osobama", izjavila je.

Maltretiranje je počelo na snimanju filma Quick Change. Murray ga je producirao, naveden je kao korežiser, tumačio je i glavnu mušku ulogu. Ukratko, imao je popriličnu moć na setu kriminalističke komedije o klaunu koji pljačka banke. Čini se da mu je za oko zapala visoka, odrješita glumica koja je tih godina bila među najvećim zvijezdama zabavljačke industrije.

"Htio je vidjeti jesam li ‘popustljiva‘ tražeći da legnem na krevet kako bi na meni isprobao uređaj za masažu pod nazivom "Thumper". Rekla sam ‘ne‘ više puta, ali nije htio popustiti", napisala je u knjizi.

Nastavio ju je seksualno uznemiravati, a kad se uvjerio da definitivno nije ‘popustljiva‘, počela su verbalna zlostavljanja. Murray je pred svima urlao na kolegicu koja je 1989. (godinu dana prije tog snimanja) dobila Oscara za sporednu ulogu u filmu The Accidental Tourist.

image

Scena iz filma ‘Quick Change‘.

DEVOTED PRODUCTIONS/ENTERTAINMENT PICTURES/PROFIMEDIA

Bio je nesnosan i prema ostalima na setu, ali svi su mu gledali kroz prste uz komentar: "Ma, pusti, on je jednostavno takav". Dopuštalo se da zvijezda filma Groundhog day ostane "takav" do proljeća ove godine, kada je na setu filma Being Mortal naletio na nepopustljivu suradnicu. Jednostavno nije htjela pustiti da i dalje ostane "takav".

Svjedoci tvrde da se najprije sprijateljio s mnogo mlađom članicom tima. Žena nije slutila što mu je na pameti. Kad su se jednom prilikom zatekli u blizini ležaja na kojem su se, tijekom pauze, odmarali svi članovi produkcije, Murray ju je "počeo dodirivati i ljubiti njezino tijelo", piše Page Six. Žrtva se opirala, bila je užasnuta njegovim nasrtajem i podnijela je žalbu redatelju.

Srećom, incidentu je svjedočio još jedan djelatnik koji je također podnio prijavu protiv glumca (što bi se dogodilo da je njezina riječ bila protiv njegove?). Redatelj Aziz Ansari povjerovao je napadnutoj ženi, a producentska kuća Oh Brudder Productions (čiji je osnivač Aziz Ansari) zaustavila je snimanje filma.

image

Geena Davis dugo pamti.

ROBYN BECK/AFP/PROFIMEDIA

Klupko se počelo odmotavati: pokazalo se da taj slučaj nije bio jedini. Nedugo nakon tog skandala, Murray se pojavio na američkoj televiziji i pokušao se opravdati.

"Pogrešno sam protumačio situaciju. Učinio sam nešto što mi je u tom trenutku bilo smiješno, što je pogrešno shvaćeno. Ne radim tako puno kao prije, pa ne zamjećujem promjene. Svijet je drugačiji nego što je bio kad sam bio mali", lakonski je izjavila zvijezda "Ghostbustersa".

U međuvremenu se doznalo da je Murray platio napadnutoj suradnici oko 100.000 dolara odštete i priča je, vjerojatno zbog klauzule o tajnosti, pala u zaborav. No, Geena Davis, srećom, dugo pamti: njenu knjigu nitko neće tek tako gurnuti u ladicu.

Linker
03. svibanj 2024 22:43