iStock

Menopauza od A do Ž: Što očekivati u novom razdoblju života?

Da, svi znaju da se radi o prirodnom procesu, da je neminovan u životu svake žene i da ga je nemoguće izbjeći. Ipak, niti jedna žena nije spremna na promjene koje se događaju njezinom tijelu i psihi s ulaskom u menopauzu.

Da, svi znaju da se radi o prirodnom procesu, da je neminovan u životu svake žene i da ga je nemoguće izbjeći. Ipak, niti jedna žena nije spremna na promjene koje se događaju njezinom tijelu i psihi s ulaskom u menopauzu.

Stereotipima unatoč, menopauza zaista nije trenutak za staviti život "na pauzu" jer svaki kraj je novi početak. Umjesto da očajavate zbog ulaska u novu fazu života, iskoristite taj trenutak za donošenje pametnih odluka. Sada je idealno vrijeme da preispitate svoje navike i izgradite novu, bolju sebe - iznutra kao i izvana.

Iako većina pod pojmom "menopauza" podrazumijeva cijeli proces gubitka menstruacije i kraja reproduktivnog razdoblja u životu žene, on zapravo označava točno određen trenutak – posljednju mjesečnicu u životu. Period prije tog događaja naziva se predmenopauza (ili perimenopauza), a obično nastupa oko 45. godine života. Zatim slijedi pet do deset godina prijelaznog razdoblja u kojem jajnici proizvode sve manje i manje hormona – posebice estrogena – što na kraju rezultira menopauzom. Medicinski, kod vas je menopauza "službena" u trenutku kada je prošlo više od godine dana od posljednjeg krvarenja.

Također, neke žene, točnije njih oko šest posto, u menopauzu ulaze znatno ranije – prije četrdesete. Radi se o "preuranjenoj menopauzi" obično uzrokovanoj genetskim i autoimunim poremećajima, no i lošim životnim navikama. Primjerice, kod pušačica se prvi simptomi tako mogu pojaviti i do devet godina ranije nego kod onih koje ne udišu dim cigareta. Neminovno je da je gubitak menstruacije za svaku ženu šok – pogotovo u ranim godinama - no pokušajte stvari sagledati sa svjetlije strane: zamislite samo koliko ćete uštedjeti na higijenskim potrepštinama, a uz to, godišnji (kao i neke druge stvari) više nećete morati usklađivati s ciklusom.

iStock

O "prvoloptaškim" problemima, kao što su valovi vrućine i debljanje, mnogo se govori, no zapravo, postoji cijeli niz fizioloških promjena na koje bi trebalo obratiti pažnju. Dobre vijesti za sve one koje se već bave sportom, pravilno se hrane i njeguju kožu i kosu – nećete morati gotovo ništa promijeniti.

Slično kao i u pubertetu, hormonalne promjene u menopauzi utječu na raspoloženje, umor, razdražljivost. Također, upravo su te biokemijske fluktuacije uzrok valova vrućine i povećanja tjelesne težine. Ove simptome je vrlo jednostavno ublažiti: konzumirajte više hrane bogate vodom (kao što su lubenica, svježa menta, zelena salata), smanjite unos kave i alkohola jer takve namirnice mogu uzrokovati noćna znojenja. Kada je debljanje u pitanju birajte niskokalorične namirnice – povećanjem unosa voća u organizam ne samo da ćete povećanje tjelesne težine držati pod kontrolom nego ćete se i bolje osjećati.

Nedostatak estrogena povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti, a zbog smanjenja mineralne gustoće kostiju, u ovoj fazi života postat ćete nešto "krhkiji". No to su također simptomi koje je moguće kontrolirati: i srce i kosti bit će zahvalne na zdravoj prehrani i izbacivanju alkohola i cigareta iz svakodnevice, kao i na tjelovježbi. Jeste li se ikada pokušali baviti jogom? Ne postoji bolji trenutak od sadašnjeg.

Možda na van najvidljivija promjena jest ona koja se događa koži: nedostatak estrogena dovodi do smanjenja sposobnosti zadržavanja vode te ovješenosti lica i osjetljivosti. Sve što ćete morati učiniti kako biste spriječili ovu nuspojavu jest – promjena njege. Svoju uobičajenu kremu zamijenite specijaliziranom, kao što je, Vichy Neovadiol: ovaj nadomjesni kozmetički kompleks sadrži aktivne sastojke Pro-Xylane, on obnavlja gustoću, volumen i čvrstoću kože, zatim Hepes koji povoljno djeluje na obnovu stanica, Glicerin za neprekidnu hidrataciju i Hedione – on će pomoći u nadomještanju izgubljenih lipida.

Jedna od posljedica manjka estrogena je i ta da naš organizam više nema toliku kontrolu nad muškim hormonima u tijelu. Androgen nepovoljno djeluje na folikulu dlake i smanjuje ju što rezultira tanjom vlasi kose. Umjesto da očajavate jer vaša bujna, sjajna kosa više ne izgleda kako kad ste imali 15 - promijenite šampon. Vichy Dercos energetski šampon protiv ispadanja kose ojačat će vlas od korijena do vrhova, a ako je, pak, vaš problem nešto ozbiljniji, tu je i Aminexil Clinical 5 tretman protiv ispadanja kose.

Životni vijek sve je duži i duži, a trenutak u kojem žene ulaze u menopauzu se ne pomiče. U prijevodu, danas čak trećinu života provedemo u postmenopauzi – i upravo je iz tog razloga važno posvetiti se sebi. No fizičko zdravlje nije jedino na koje biste trebali obratiti pozornost. Trebali biste "pripaziti" i na svoju psihu.

Kada ste zadnji put hodali bosi? Prošećite do obližnje livade, skinite cipele i osjetite travu pod nogama. Na ovaj način, ne samo da ćete osjetiti instant navalu pozitivne energije već ćete i rashladiti organizam što pomaže pri suzbijanju valova vrućine. Također, upijte malo sunca – ono je nužno za sintezu vitamina D koji pak omogućava apsorpciju kalcija koji čuva kosti. Naravno, ne zaboravite nanijeti zaštitu od štetnih UV zraka.

Ne zapostavite mozak: sigurno postoji bezbroj knjiga koje biste željeli pročitati, a nikako da stignete, a možda ste i izvrsna slikarica, samo to još ne znate. Savladajte neku novu vještinu jer se u procesu učenja aktiviraju moždane vijuge koje inače besposleno čame u bespućima mozga. Također, meditacija ima odličan učinak na simptome menopauze – opustit ćete se i lakše ćete zaspati.

iStock

Ako želite sačuvati zdravlje, ali i formu zaboravite na opravdanja poput "nikad nisam kod kuće pa se zato loše hranim". Ponuda svježeg voća i povrća u supermarketima je danas veća nego ikad, a uz to, dostupne su i već pripremljene salate, narezane voćke, smoothieji… U restoranima, pak, umjesto tjestenine odaberite salatu bogatu tamnim lisnatim povrćem punim željeza koje čuva kosti i pojedite gustu juhu prije glavnog jela – vlakna i voda će vas brže zasititi. Ako ste ovisnica o slatkom, čokoladne deserte zamijenite onim s manje masti i šećera kao što su zaleđeni jogurt, sorbet, lagani sladoledi…

Najbolje što možete učiniti za svoje kosti i raspoloženje jest – vježbati! Nitko ne kaže da bi trebalo ganjati normu za sljedeće Olimpijske igre, ali bitno je da u svoju dnevnu rutinu uvrstite i vrijeme za svoje tijelo. Šećite, planinarite, upišite se na neku grupnu aktivnost kao što je , primjerice, joga ili pilates. Nagovorite i prijateljice da vam se pridruže – na taj ćete način učiniti nešto dobro za vlastiti organizam, zdravlje žena s kojima provodite vrijeme, ali i za vaše prijateljstvo. Endorfini, hormoni sreće, oslobađaju se prilikom fizičke aktivnosti, ali i na piću nakon treninga.

iStock

Linker
26. travanj 2024 09:10