ZABORAVLJENA

Preminula legendarna pjevačica Ana Štefok

Legenda hrvatske zabavne glazbe 60-ih i 70-ih godina prošlog stoljeća, pjevačica Ana Štefok, jučer je u 72. godini preminula u svom skromnom stanu u zagrebačkom naselju Zapruđe, javlja Hrvatski radio.

Starije generacije pamte je kao domaću Edith Piaf koja je nastupala po cijelom svijetu i čiji su hitovi ‘Majko, nemoj plakati’, ‘Malo mira’, ‘Ne mogu ti vjerna biti’, ‘Varaš se, znaj’ i još mnogi postali evergreeni. Izvedbom pjesme ‘Molitva’ Kemala Montena i Sabina Varešanovića ostvarila je svoju prvu pobjedu 1968. godine na sarajevskom festivalu Vaš Šlager, a potom i 1970. na festivalu u Opatiji gdje je otpjevala pjesmu Alfia Kabilja ‘Želim malo nježnosti i ljubavi’.

Ipak, njeno zlatno doba kada je slovila kao jedinstvena šlager-diva bivše Jugoslavije, odavno je prošlo, a nedavno je Jutarnji list objavio priču o njenom životu u siromaštvu i oskudici koje je počelo nakon što se 1989. godine potpuno povukla sa scene i više nije nastupala, osim povremenih sudjelovanja u HRT-ovim emisijama kao sugovornik u Dokumentarnom programu. Nakon što ju je muškarac ostavio, postala je sklona alkoholu, no od ovisnosti se uspješno liječila na odvikavanju. Periodično se liječila i od depresije, a istodobno je na nju pao teret skrbi o nepokretnom ocu Franji, koji je umro 2005 godine.

Iz stana u strogom centru Zagreba, Ana Štefok preselila se u stan od 30 kvadrata u Zapruđu, ali je ubrzo upala u novačne proleme pri čemu joj je pomogla pjevačica Zdenka Vučković (69), njezina stara prijateljica iz boljih vremena. Uz skromnu mirovinu i velike troškove ni to nije bilo dovoljno, a pjevačica koja je obogatila hrvatsku glazbu preminula je sama i zaboravljena.

­ ­