TUŽAN KRAJ

Zdenka Vučković: Još uvijek otplaćujem kredite Ane Štefok

Otkako su mi javili da je Ana preminula, nisam imala vremena ni zaplakati. Telefon mi ne prestaje zvoniti. Suprug, prijatelji i znanci, susjedi i većina kolega daju mi podršku. A kolegice Zdenka Kovačiček i Višnja Korbar te pijanist Vanja Lisak javno me blate, lažno sugerirajući da sam svojom nebrigom Anu Štefok “otjerala” u smrt. Strašno je kako netko, bez da se i potrudi saznati istinu, ovako ulazi u nečiju intimu – govori pjevačica Zdenka Vučković (69), koja je Anu Štefok upoznala 1957., u zagrebačkom Varijeteu, na natjecanju Prvi pljesak, i otada su bile prijateljice.

– Uvijek je bila drukčija, malo otkačena, ali vrlo draga. Još i danas pamtim kako sam u Rusiji po podu hotelske sobe tražila leću koja joj je ispala te kako je ona dojurila na željezničku stanicu s viklerima u kosi. Nakon majčine smrti, s tatom je ostala u njihovu vrlo lijepo namještenom stanu od sedamdesetak kvadrata. Ali poznanici su ih uvjerili da će taj stan morati otkupiti za gotovinu koju nisu imali pa su stanarsko pravo brže-bolje ustupili za samo 5000 njemačkih maraka te se preselili u ovaj mali, u istoj zgradi i na istom katu. Već tjedan kasnije kupac je njihov prijašnji stan preprodao za puno više novca. A kad joj je sredinom devedesetih umro otac, postajala je sve svojeglavija, povlačila se u svoj svijet. Prije dvije godine nazvala me sva uspaničena da je u velikim dugovima i kreditima, da će je izbaciti iz stana… Pomogla sam joj, platila zaostale rate da ostane u stanu te doznala da je 15 tisuća eura kredita namijenjenih adaptaciji netragom nestalo. Imala je gotovo četiri tisuće kuna mirovine, a i nakon što sam ja preuzela sve troškove, već za dva, tri dana ne bi imala ni kune.

Ispada da sam trebala poslušati sve koji su govorili da niti ne pokušavam pomoći Ani, da je prepustim životu koji je odabrala. Ali nisam mogla… Od Ane ću se oprostiti na zagrebačkom Krematoriju, uz njezine hitove, a njezina urna bit će položena u obiteljsku grobnicu na Miroševcu, gdje počivaju i njezini roditelji – zaključila je.

Snježana Dragojević Harapin

Pročitali ste skraćenu verziju teksta. Cijeli tekst o Ani Štefok i Zdenki Vučković pročitajte u tiskanom broju Glorije (br.879) ili se pretplatite na PDF izdanje

Linker
28. travanj 2024 08:32