ŽIVOTNA AVANTURA

Laura je napustila posao ‘od 9 do 5‘ i sad s obitelji živi na jahti: ‘Nemamo računa, putujemo grčkim otocima‘

 Instagram

Laura i Ross Colledge iz engleskog Cornwalla umorili su se od svojih uobičajenih svakodnevnih poslova ‘od 5 do 9‘ pa su odlučili prodati svoju kuću i ukrcati se na jahtu od 100.000 funti. Britanski par posljednih pet godina plovi oko grčkih otoka sa svoja dva sina, Noahom (9) i Joshom (12), a kažu da žive svoj san, piše The Sun. Ipak, ovaj hrabar potez ne pruža im uvijek jednostavan i bezbrižan život.

"Jedriličarski život vrlo je promjenjiv pa je teško pronaći ravnotežu između posla i života", objasnila je 43-godišnja Laura, dodajući kako je vrlo izazovno održavati bilo kakvu rutinu. Primjerice, kada vrijeme ili druge okolosti zahtijevaju promjenu plana.

Na ovakav način života odlučili su se nakon preispitivanja svojih života: Ross (39) je radio 50 sati tjedno, a formativne godine dječaka su, kako su opisali, izmicali pred njihovim očima. Osim toga, željeli su imati mogućnost bolje zadovoljiti Joshove dodatne obrazovne potrebe budući da ima ADHD, a sumnja se i da je visoko funkcionalni autist.

"Istovremeno smo im željeli pružiti uzbudljivo, avanturističko, ne-konzumerističko odrastanje", rekla je Laura.

Ross je ponovo stavio stavio hipoteku na njihovu novorenoviranu kuću i riskirao s brodom kojeg su vidjeli nekoliko mjeseci ranije, razgledavajući marine. Nakon što su 2018. kupilijahtu, par je počeo ploviti između Newquaya i Plymoutha kako bi izoštrio svoje vožačke vještine. Plan je bio da Laura s dječacima odleti na Cipar, dok je Ross započeo tromjesečno jedrenje kako bi ih dočekao. No, s obzirom na to da Laura ima fibromialgiju, poremećaj koji uzrokuje trajnu bol i osjetljivost duž cijelog tijela, morala je nekoliko tjedana provesti u bolnici. Na kraju su promijenili plan i odlučili se naći u Grčkoj u lipnju 2019. godine. Na kraju su toliko zavoljeli zemlju da ju još nisu napustili.

"Putovanje smo započeli kao obitelj na Mykonosu. Plovili smo kroz Egejsko more i Dodekaneške otoke i na kraju smo pronašli sporiji ritam jedrenjačkog života ovdje na Jonskim otocima", rekla je Laura.

Tijekom svoje petogodišnje avanture, unaprijedili su i renovirali svoju jahtu od 12 metara, uključujući solarnu energiju, litij-ionske baterije, generator vode i druge modifikacije koje omogućavaju život potpuno izvan mreže, bez računa za režije.

Ross je kapetan obiteljskog čamca, a Laura prva časnica. Noah se trenutačno školuje kod kuće, dok Josh pohađa online srednju školu. Obitelj se u međuvremenu i proširila - imaju dvije mačke Ronnie i Smidge, koje su usvojili dok su putovali Grčkom. U skorijoj budućnosi razmišljaju o većem brodu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 14:09