imageSPACE / Shutterstock Editorial / Profimedia
svaka čast

Hrabri i snažan potez Oprah Winfrey! Nakon 20 godina napravila je presedan - i poslala snažnu poruku

Povijest se mijenja - prvi put u 20 godina postojanja njezinog magazina, Oprah Winfrey svoju je fotografiju s naslovnice promijenila i postavila drugu - onu Breonne Taylor, tragično ubijene medicinske sester iz Louisvillea.

Naslovnicu kolovoškog mjesečnika "The Oprah Magazine" - prvi put u dvadeset godina postojanja tog utjecajnog ženskog časopisa - ne krasi lice njegove osnivačice Oprah Winfrey. Umjesto legendarne televizijske voditeljice na povijesnom coveru kolovoškog broja nalazi se Breonna Taylor (26), Afroamerikanka iz američkog grada Louisvillea, čiji ozbiljan pogled kao da traži odgovor na pitanja – zašto je morala umrijeti?

Riječ je, naime, o medicinskoj tehničarki hitne službe pogođenoj mecima trojice policajaca u civilu koji su joj 12. ožujka ušli u kuću sumnjajući da krije drogu. Od incidenta je prošlo pet mjeseci, a toliko željenih odgovora još uvijek nema. Upravo je ta činjenica nagnala jednu od najmoćnijih žena u američkoj zabavljačkoj industriji - čija podrška mnogo znači američkim predsjedničkim kandidatima uoči izbora – da postavi ista pitanja koristeći naslovnicu svog časopisa.

Smrt postala simbol rasne nejednakosti

Smrt mlade žene čiji je bivši dečko bio upetljan u biznis s drogom postala je simbol borbe protiv rasne nejednakosti u Americi. Na njezin slučaj nadovezala se tragična smrt Georgea Floyda u svibnju i potaknula dosad neviđeni bunt i nasilje diljem SAD-a. Naime, pozadina obje tragedije puno je kompleksnija, a prepoznao ju je bivši američki predsjednik Barack Obama.

"Želim da znate da ste važni. Želim da znate da je vaš život važan, da su vaši snovi važni", rekao je proljetos u video obraćanju demonstrantima. Ciljao je na veću metu od (ne)opravdane policijske brutalnosti: uklanjanju rasizma i socijalne nejednakosti. Stvar je u tome da su prosječna primanja afroameričkog stanovništva u Sjedinjenim Državama tijekom proteklih deset godina bila od 20 do 25 posto niža od prihoda koje ostvaruju bijelci, što bitno sužava mogućnosti za napredak djece iz tih obitelji.

Bila je poput mene ili bilo koga od vas.

Istraživanje Brookingsa (američka neovisna istraživačka skupina) pokazalo je da 50 posto manje Afroamerikanaca čiji su roditelji po zaradi na donjoj petini ljestvice, uspijeva pobjeći iz geta i prijeći u skupinu s višim dohotkom u odnosu na djecu bijelaca i osigurati si pristojnu budućnost. Čak i ako to uspiju, ipak mogu stradati poput Breonne na čiju sudbinu podsjeća Oprah Winfrey.

"Bila je poput mene, poput vas ili bilo koga u trenutku kad ga smrt zatekne nenadano. Zamislite neznance koji upadnu u vaš dom dok spavate, a vaš partner zapuca prema njima kako bi vas zaštitio. Zato ne smijemo šutjeti. Moramo glasno tražiti pravdu. To je razlog zbog kojeg je Breanna na naslovnici", izjavila je medijska poduzetnica i legendarna tv-voditeljica.

Tragični događaj koji se dogodio zahvaljujući nepažnji policajaca

Prijepor u tom tragičnom događaju je činjenica da je Breonnin dečko Kenneth Walker zapucao prvi prema policajcima ne znajući tko su. Ugledao ih je u svojem domu i kao vlasnik registriranog oružja učinio je što je mislio da treba. Policija obično najavi ulazak, a u ovom slučaju upozorenja nije bilo. Detektivi iz odjela za narkotike uzvratili su vatru, ispaljeno je preko dvadeset metaka, a osam je pogodilo Breonnu. Nekoliko metaka zaustavilo se, navodno, u susjednoj kući gdje se nalazilo dijete koje je, srećom, neozlijeđeno.

Oprah Winfrey
Oprah's 2020 Vision: Your Life in Focus, Chase Center, San Francisco, USA - 22 Feb 2020,Image: 500327815, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: imageSPACE / Shutterstock Editorial / Profimedia
imageSPACE / Shutterstock Editorial / Profimedia
Oprah Winfrey radi sve što može da apostrofira problem Afroamerikanaca u današnjem američkom društvu.

Nakon smrti medicinske sestre, pljušte stegovni postupci i otkazi

Kenneth Walker je oslobođen optužbi zbog posezanja za oružjem. Društvenim medijima kruži snimka njegovog potresnog poziva hitnoj službi i glas u kojem se razabire očaj zbog pogibije djevojke. Najgore od svega je to da je policija isprva negirala tragičnu pogrešku: u prvom izvješću s poprišta pisalo je da Breonna nije pogođena i da nije bilo ulaska bez upozorenja. Uslijedile su demonstracije bijesnih građana koje su nagomilanih frustracija i bijesa izmaknule kontroli pa je sedmero prosvjednika završilo u bolnici zbog pucnjave tijekom napada na policijsko vozilo.

U slučaj se uključio gradonačelnik Louisvillea i naredio istragu u koju se uključio FBI. Jedan od trojce detektiva koji je pucao u Breonnu otpušten je iz policije, a nad preostalima se provodi stegovni postupak. Šef policije Louisvillea najavio je odlazak u mirovinu, a najtužnije je da djevojke više nema zbog sumnje za posjedovanje droge čiji tragovi nisu otkriveni nakon pucnjave. Njezina ogorčena obitelj traži pravdu na sudu, a Oprah Winfrey daje im podršku da je dobiju.

Čitajte i:

Kraljica opet iznenađuje: Beyonce najavila spektakularni 'filmski album' u suradnji s Disneyem

Sve je stalo: Glazbena industrija ovaj je utorak obojala u crno, pružaju podršku Afroamerikancima

Nakon deset dana šutnje, iznenadio: Kanye pokrio troškove budućeg školovanja kćerkice poginulog muškarca

Rihanna, Beyonce, Gaga i mnogi poznati poslali snažne poruke protiv rasizma: 'Ne mogu prijeći preko toga'

Za nju ništa nije previše: Beyonce šokirala izborom haljine, ovo je model s kojim stvarno treba paziti na svaki korak

Linker
19. travanj 2024 15:35