Vedran Peteh / Hanza Media
Vrijedi isprobati

Novo ruho torte koja vrišti 'ljeto'! Poznata novinarka otkriva hit recept, ali i svoju nagrađivanu okućnicu

Novinarka i autorica dokumentaraca Jasenka Haleuš, koja vodi zagrebački Spomengaj, vrsna je kuharica, a najdraže joj je od namirnica iz svog vrta u Kloštar-Ivaniću spravljati razne slatke i slane delicije.

Svestrana Jasenka Haleuš, ravnateljica Spomengaja - groblja i krematorija za kućne ljubimce u sklopu Gradske ustanove Zoološki vrt, koji ovih dana obilježava prvu godinu rada - pozitivnom energijom puni se kuhanjem i obrađivanjem vrta uz svoju vikendicu u Kloštar-Ivaniću. Tu zelenu oazu, u kojoj uživa sa suprugom Kristianom i ljubimcem Maxom, nedavno je obogatila i malim povrtnjakom, koji je umjesto tržnice opskrbljuje domaćim povrćem cijele godine.

A koliko je truda uložila u vlastiti vrt, govori i to što joj je dodijeljena nagrada Turističke zajednice za najljepše uređenu okućnicu u Ivanić-Gradu. Tu je rođena, odrasla i tu živi i nikada se, kaže, ne bi odselila iz rodnog kraja u kojem nalazi mir kad se vrati s posla. Nekada je radila kao novinarka, a godinama se bavi i snimanjem dokumentaraca za ZOO, ali i o cijeloj Hrvatskoj. Taj posao odgovara njezinu temperamentu jer voli biti u pokretu i obožava prirodu, a tako upoznaje i domaću gastronomiju, što joj je izuzetno važno jer je pravi gurman i izvrsna kuharica.

Što uzgajate na svom imanju?

Jagode, maline, borovnice, aroniju, višnju, smokvu... U povrtnjaku smo zasadili nekoliko vrsta rajčice, paprike, feferona, tikvice... Nisu to velike količine, ali sasvim su dovoljne da bismo imali svježe voće i povrće cijele sezone.

Kad ste prvi put nešto skuhali?

Moja najranija sjećanja za kuhanje vezana su uz ujaka Dubravka i pripremu palačinki. Jedva sam virila iznad štednjaka, ali odmah sam naučila palačinke okretati u zraku. Kuhala sam već kao djevojčica, a sve namirnice bile su iz našeg vrta, jer se moja obitelj bavila poljoprivredom.

Koji vas okusi i mirisi podsjećaju na djetinjstvo?

Netom pomuzeno mlijeko i domaći kruh. Stajala bih s lončićem u staji kad bi baka muzla krave i čekala da mi natoči pjenasto, toplo mlijeko. Tata je bio majstor u pripremi domaćih žganaca od bijelog brašna s prepečenim špekom i lukom, a mama je radila najfiniji kolač od maka i krpice s prepečenim vrhnjem.

zagreb 07.05.2020
Jasenka Haleus
foto vedran peteh
Vedran Peteh / Hanza Media
Pavlova torta prema receptu Jasenke Haleuš

Recept Jasenke Haleuš za slasnu Pavlovu tortu

Sastojci za kore

  • 6 bjelanjaka
  • 400 g šećera u prahu
  • 1,5 žlice alkoholnog octa

Sastojci za kremu

  • 600 ml vrhnja za šlag
  • 2 žlice šećera u prahu
  • 1 mahuna vanilije
  • 100 g milerama

Voće za nadjev

  • 300 g jagoda
  • 150 g borovnica
  • 150 g malina

Priprava:

Od bjelanjaka napraviti čvrsti snijeg te umiješati šećer u prahu i ocat.Smjesu izliti u kalupe i ispeći tri kore. Peći na 129 stupnjeva oko sat i pol. Kore ostaviti da se hlade u pećnici. Sastojke za kremu dobro izmiksati. Na kore stavljati prvo kremu pa voće. Na vrh torte staviti kremu s puno voća, a da bi torta izgleda što raskošnije, kremu nanijeti uz pomoć tuljca ili slastičarske šprice pa je oblikovati po želji.

Što nam je još, osim recepta za slasnu Pavlovu Tortu, otkrila Jasenka Haleuš, pročitajte u novom broju magazina Gloria! Svakom čitatelju darujemo i antibakterijske vlažne maramice!

Čitajte i:

Uoči osvojene druge Michelinove zvijezdice najbolja chefica na svijetu otkrila nam je svoj čuveni recept

Matejka Buča ima kuharicu s odličnim idejama za ručak: Otkrila nam je recept za savršene njoke!

Imamo recept za najpoznatije zagorske štrukle - ovako to rade u zagrebačkoj Esplanadi

VIDEO | Tradicija na moderan način: Ivan Pažanin izmamio nam je zazubice 'pomaknutim' receptom za jedan klasik

Gastro sveznalica i omiljena lovkinja: 'Navečer imam najveći apetit, ali ga pokušavam zatomiti'

Linker
13. travanj 2024 19:05