Getty Images
Nema ustupaka

Preljubnička afera ministra i njegove podređene razljutila omiljenu premijerku! Odmah mu je uručila otkaz

Novozelandska premijerka Jacinda Ardern razbijesnila se kada su je obavijestili da njezin ministar ima aferu sa svojom podređenom. Ne samo da mu je otkazala suradnju, već je u njegov ured poslala i inspekciju koja je bila zadužena za provjeravanje financija.

Nakon potresa magnitude 5,8 prema Richterovoj ljestvici koji je nevjerojatno hladnokrvno proživjela iako ju je zadesio usred televizijskog intervjua, novozelandska premijerka Jacinda Ardern (39) suočila se s još jednim potresom, ali na političkoj sceni.

Više od godinu dana zabranjene afere imao je oženjeni otac troje djece i ministar u vladi Jacinde Ardern

U neugodnu situaciju doveo ju je suradnik u vladi Iain Lees-Galloway (41), oženjen član vladajuće Laburističke stranke i otac troje djece koji preko dvanaest mjeseci ima ljubavnicu u svom uredu. O skandalu ju je, temeljem dojave insajdera, pismeno obavijestila političarka Judith Collins, vođa opozicije u parlamentu. Da nevolja bude veća, riječ je o ministru čiji su portfelj, uz imigraciju, radni odnosi i sigurnost na radnom mjestu. Ukratko, onaj koji je trebao onemogućiti neprimjerene odnose na radnom mjestu, uhvaćen je "s obje ruke u pekmezu". Kako na Novom Zelandu ne odobravaju veze s pozicije moći bez obzira na pristanak druge strane, pa i ako nema preljuba, premijerka je ministra, nakon što je utvrdila činjenice, suočila s neugodnim otkrićem i zamolila ga da što prije isprazni svoj radni stol.

PALMERSTON NORTH, NEW ZEALAND - AUGUST 23:  Labour leader Jacinda Ardern speaks to media while MP for Palmerston North, Iain Lees-Galloway, looks on during a housing announcement at Farnham Park on August 23, 2017 in Palmerston North, New Zealand. Ardern announced that Labour will build 149 homes in Palmerston North, a mix of KiwiBuild starter homes for first homebuyers and state houses, to help tackle home affordability and homelessness.  (Photo by Hagen Hopkins/Getty Images)
Getty Images
Jacinda Ardern ne krije razočarenje u bliskog suradnika.

Nije mu pomogla isprika niti uvjeravanje šefice da je prekinuo romansu s podređenom kolegicom.

Kako Jacinda Ardern vodi zemlju vrlo transparentno, radilo se o aferi u suprotnom političkom taboru - parlamentarni zastupnik Andrew Fallon iz oporbene Nacionalne stranke nedavno je morao dati ostavku zbog skandala s eksplicitnim fotografijama što ih je slao u pretince elektronske pošte više žena, ili prijestupu člana Laburističke stranke čija je predsjednica, medije podjednako revno obavještava o tekućim zbivanjima. Stoga bivšem ministru Iainu Lees-Gallowayu nije preostalo drugo nego aferu priznati supruzi prije nego što za nju dozna iz medija, ispričati se javnosti i zamoliti medije da poštuju privatnost njegove obitelji kojoj je priuštio dovoljno sramote.

WELLINGTON, NEW ZEALAND - JULY 22: National Leader Judith Collins makes her way to the house for question time at Parliament on July 22, 2020 in Wellington, New Zealand. Earlier in the day Prime Minister Jacinda Ardern announced the dismissal of Iain Lees-Galloway as a minister over an inappropriate relationship with a former staffer. The dismissal follows the resignation of National MP Andrew Falloon two days prior for sending a sexual image to female university student. (Photo by Hagen Hopkins/Getty Images)
Getty Images
Judith Collins, vođa opozicije u parlamentu, pismeno je obavijestila premijerku Jacindu Ardern o neprimjerenom ponašanju njezinog ministra.

No, kajanje bivšeg ministra Jacindu nije zadovoljilo. Principijelna premijerka naredila je provjeru financija njegovog ureda jer se želi uvjeriti da nije koristio novac poreznih obveznika za privatne potrebe – aferu s uposlenicom čiji se identitet skriva. To bi učinila bez obzira na skore parlamentarne izbore jer drži do svog integriteta. Osnovni postulat njezine političke karijere započete prije devetnaest godina su beskompromisnost, zalaganje za prava malog čovjeka te jednakost svih Novozelanđana pred zakonom. Pridržava ih se otkako je 2008. postala zastupnica u parlamentu, a od tada do danas nitko nije joj uspio iskopati ni prijestup poput kazne za pogrešno parkiranje, a kamoli skandal.

WELLINGTON, NEW ZEALAND - SEPTEMBER 25:  Labour leader Jacinda Ardern speaks to MP Iain Lees-Galloway during an announcement for Labour's new provisional caucus members at Parliament on September 25, 2017 in Wellington, New Zealand. With results too close to call, no outright winner between National's Bill English and Labour's Jacinda Ardern has been able to be announced following the general election on Saturday 23 September.  (Photo by Hagen Hopkins/Getty Images)
Getty Images
Iain Lees-Galloway bio je važan dio vlade Jacinde Ardern, koja je okupila mladu i svježu ekipu kako bi zajedno radili za dobrobit Novog Zelanda.

Principijelna političarka ne uzmiče ni za koga pred silom zakona

Odrasla je Hamiltonu, u mormonskoj obitelji Rossa Arderna, policajca i majke Laurell, pomoćnice u cateringu specijaliziranom za dostavu hrane u škole. Odmalena je radila za džeparac, a prvi posao bio joj je u zalogajnici u kojoj se prodaje fish & chips. U politiku je ušla nedugo nakon što je 2001. diplomirala komunikologiju i odnose s javnošću na sveučilištu Waikato u Hamiltonu na Sjevernom otoku Novog Zelanda, kad se zaposlila kao istraživačica u uredu gradonačelnika Aucklanda Phila Goffa.

Iskustvo je stjecala i u uredu bivše novozelandske premijerke i političke mentorice Helen Clark, a radila je kao politički analitičar i u sjedištu Laburističke stranke u Londonu tijekom ere Tonyja Blaira. Danas je, pak, treća žena premijer u povijesti svoje zemlje, prva novozelandska premijerka koja je postala mama na toj funkciji (izabrana je 2017.), te prva šefica države koja je svoju kćer Neve Te Aroha rođenu u lipnju 2018. ujesen iste godine dovela na zasjedanje Generalne skupštine Ujedinjenih naroda. Njezin dolazak u znamenitu dvoranu za zasjedanje s bebom bio je senzacija kakvo zdanje na East Riveru ne pamti.

WELLINGTON, NEW ZEALAND - JULY 22: Prime Minister Jacinda Ardern speaks to media during a press conference at Parliament on July 22, 2020 in Wellington, New Zealand. Prime Minister Jacinda Ardern has announced the dismissal of Iain Lees-Galloway as a minister over an inappropriate relationship with a former staffer.  (Photo by Hagen Hopkins/Getty Images)
Getty Images
Ministrica je na press konferenciji javnost odmah obavijestila o skandalu koji se zbog preljuba dogodio. Budući da je prema narodu maksimalno iskrena, nije to propustila biti ni ovaj put.

Premda je danas ubrajaju među najpoznatije političarke svijeta, Jacinda Ardern ne živi kao celebrity.

Sa zaručnikom Clarkeom Gayfordom, (43) novozelandskim tv-voditeljem i ocem malene Neve, zadržala je nepretenciozan stil života i u premijerskoj rezidenciji u Wellingtonu. Upoznali su se 2013. kad je kao parlamentarna zastupnica zaprimila njegovu pismenu pritužbu o jednoj mjeri koja je po njegovom mišljenje ugrozila privatnost građana. Pozvala ga je na kavu, a kad su riješili problem počeli su pričati o glazbi (nekad je radila kao DJ na glazbenim festivalima) i nešto kasnije započeli su romansu. Zaprosio ju je lanjskog svibnja, datum vjenčanja za sada nisu otkrili ili ga uopće nisu odredili, a roditeljske obaveze dijele koliko god joj dnevni raspored dopušta.

Otpustila ministra koji je narušio njezinu najvažniju političku valutu - povjerenje

Prije izbijanja pandemije koronavirusa Jacinda je svoju curicu povremeno dovodila u ured. Jer, ako je trudničke mučnine i uskovitlani hormoni nisu spriječili u vođenju države, nema razloga da dijete ne dovodi na posao. Dakako, to se promijenilo kad je svima znani virus stigao i na Novi Zeland. Premijerka je na prijedlog epidemiologa uvela jednomjesečnu karantenu za sve, dosljedno se pridržavala propisanih mjera, a nakon što je broj oboljelih sveden na minimum, sa zaručnikom se zaputila u popularan wellingtonski bistro. Vlasnik ih nije mogao pustiti u lokal jer zbog poštivanja mjera fizičkog razmaka nije bilo slobodnog stola.

WELLINGTON, NEW ZEALAND - JULY 22: Prime Minister Jacinda Ardern and Chief Press Secretary Andrew Campbell make their way to question time at Parliament on July 22, 2020 in Wellington, New Zealand. Earlier in the day Prime Minister Jacinda Ardern announced the dismissal of Iain Lees-Galloway as a minister over an inappropriate relationship with a former staffer. The dismissal follows the resignation of National MP Andrew Falloon two days prior for sending a sexual image to female university student. (Photo by Hagen Hopkins/Getty Images)
Getty Images
Povjerenje je najveći politički kapital Jacinde Ardern pa ne oprašta nikome tko ga iznevjeri.

Predsjednica vlade bez ikakvih problema otišla je potražiti drugi lokal, ali ih je na ulici brzo sustiglo osoblje i reklo im da je jedan stol oslobođen pa se vratila. Tim potezom još jednom je oduševila sunarodnjake. Zato ne čudi brzina kojom je omiljena političarka otpustila ministra: nesmotrenim ponašanjem ugrozio je njoj najvažniju političku valutu – povjerenje, što nikad neće tolerirati.

Čitajte i:

Obožavana premijerka otkrila što je prvo napravila nakon kraja epidemije

Nije joj ni 40. Ova premijerka odrasla je u siromaštvu, borila se s neplodnošću i osvojila svijet

Trudnica koja vodi državu: Šest tjedana nakon poroda brigu o djetetu prepušta partneru

Linker
16. travanj 2024 20:02