Ines Stipetić / Hanza Media
crta 12 sati na dan

Čudo od djeteta! 15-godišnja riječka ilustratorica već broji prve angažmane

Gabriella Grabušić još ide u školu, no već je odradila prve angažmane kao ilustratorica. Vladi Simcichu Vavi ilustrirala je knjigu, njezin talent Riječanima je već dobro poznat.

Najveći riječki književni sajam "Vrisak" ove godine donosi brojne novitete pisane riječi, ali je iznjedrio i jedno novo ime iz svijeta ilustracije. Riječ je 15-godišnjoj Gabrielli Grabušić, učenici drugog razreda Škole primijenjene umjetnosti koja od malih nogu ne ispušta olovku i papir iz ruke. Ona je napravila ilustraciju za knjigu ‘Podudarnosti’, riječkog glazbenika i pisca Vlade Simcicha Vave, a taj posao ponudio joj je Dragan Ogurlić, izdavač knjige i vlasnik nakladničke kuće Val koji je njezine crteže primijetio na društvenim mrežama. Prvo je to mladoj djevojci bio šok, a onda i čast pa se brzo bacila na posao.

Promo
Gabriella je već odradila svoj prvi viđeniji angažman - ilustrirala je knjigu Vlade Simcicha Vave.

Napravila je nekoliko ilustracija prije nego je bila zadovoljna onom koja najbolje dočarava glavnog lika i ostavlja ga zagonetnim.

Njezin crtački talent uvidjele su još tete u vrtiću jer je radije crtala nego se družila s drugom djecom. Za sebe kaže da nije druželjubiva i nabolje se osjeća u svoj svijetu, balonu punom mašte koju ju čini sretnom i kreativnom. Na društvenim mrežama ne koristi svoje ime već neko ono pogodno i za dečke i za cure, a svojim sljedbenicima odgovara u muškom rodu.

Grozi se eksponiranosti, bolje se snalazi s engleskim nego hrvatskim jezikom, a s prijateljima se najviše druži preko društvenih mreža. Izlasci su joj kaže dosadni i gubitak vremena, jer crta dvanaest sati na dan.

Niti jednim svojim radom nije do kraja zadovoljna, smatra da uvijek može bolje, a inspiraciju traži u svakodnevnom životu. Puno radi na anatomiji koju uči i u školi, likovi koje crta su futuristički i ekscentrični, u crtežima se voli služiti simbolikom i trudi se da što manje čita stripove i gleda druge crtače kako na svoj rad ne bi imala niti onog nesvjesnog utjecaja.

Ines Stipetić / Hanza Media
Gabriella je kreativna i u pisanju pa priče za svoje stripove smišljava sama, a inspiracija joj je svakodnevni život začinjen njenom maštom.

Voli sjediti na klupi i promatrati ljude oko sebe, situacije koje ju inspiriraju, a to može biti i stari čovjek koji hoda pomoću štapa, lučki radnik koji istovaruje brod, mačke koje se tuku oko hrane...

Priprema svoj prvi veliki art book u kojem će biti četrdesetak likova, priču je napisala, a sada još radi na scenama i lokacijama gdje će smjestiti te svoje brojne junake. Rijetko skida slušalice se uha jer joj je glazba najbolja inspiracija, a to i ne čudi jer joj je tata poznati riječki glazbenik Tonči Grabušić. No, iako voli slušati jazz i klasičnu glazbu, inspiracija joj je rap glazba zbog tekstova i atmosfere.

Ines Stipetić / Hanza Media
Apokaliptične scene koje je viđala u Rijeci tijekom pandemije koronavirusa bile su joj prava inspiracija.

Jer zanimljivija joj je mračna strana svijeta pa je tako najviše uživala u pustoj Rijeci za vrijeme karantene kada se vozila na biciklu praznim ulicama tog lučkog grada. Kaže, bile su to scene upravo iz njezine mašte - pusti sivi grad apokaliptične atmosfere. Smatra se punopravnim pripadnikom Z generacije, mladih kojima je kompjuterski miš prirodniji u rukama od žlice i vilice, virtualni svijet bliskiji od onog prirodnog , smartphone bolji prijatelj od pravog, a cijeli ima je svijet na dohvat ruke samo jednim klikom.

Gabriella Grabusic, mlada crtacica stripova  ilustratorica iz rijeke, 15 godina, Krk, 060920
foto ines stipetic
Ines Stipetić / Hanza Media
Djevojka crta 12 sati dnevno, a s prijateljima se najčešće druži online.

Najdraži gadget?

Ne bih mogla živjeti bez svog iPhonea.

Kakvu muziku voliš slušati?

Najviše slušam Phonk rap i Bardcore.

Omiljeni bend?

Iako ne pratim bendove izdvojila bih Man With a Mission i njihovu pjesmu 'Dark Crow' koju mogu slušati beskonačno.

Aplikacija koju najviše koristiš?

YouTube.

Na kojim si društvenim mrežama?

Instagramu i twitteru.

Odjeća u kojoj se najbolje osjećaš?

Street style (hip hop influenced). Najviše volim široke majce i hoodice u kombinaciji s Jordan tenisicama. Najdraže su mi Jordan1 od Travisa Scotta.

Voliš li se šminkati?

Obožavam nositi crni eyeliner. Drugu šminku ne koristim.

Što voliš čitati?

Čitam preko telefona, najviše američke novine i njihove političke debate.

Omiljeni strip?

Vrlo rijetko ih čitam, među dražima su mi Dr Stone i Demon Slayer: Kimetsu no Yaiba, a Jojo’s Bizzare Adventures jednostavno obožavam.

Najdraži crtač?

Definitivno Boichi.

Koji bi film mogla pogledati deset puta?

Obožavam ‘Parazite’ južnokorejskog redatelja Bong- Joon- hoa.

Kako se opuštaš?

Slušam glazbu i crtam.

Najdraže mjesto za izlazak?

Ne izlazim van jer sam jako zauzeta pisanjem i crtanjem stripa, različitih skripta, animacijom...

Čitajte i:

I sama se borila s alergijama: Splitska inovatorica dobila treću nagradu za svoj pročiščivać zraka

Ormar sjećanja: U ovom predivnom zagrebačkom vintage dućančiću stvari žive vječno

Zagrebu s ljubavlju! Nakon potresa i poplave gradom niču umjetničke instalacije projekta 'Okolo'

Linker
25. travanj 2024 07:44