Nevena je nakon odlaska s HRT-a otvorila vlastitu agenciju.
 Matea Smolčić Senčar
Veliki intervju

Nevena Rendeli prvi put otkrila pravu istinu zašto je otišla s televizije: 'Dugo trpim, ali kad nešto prekinem, nema povratka'

Bila je jedno od omiljenih lica mnogim generacijama na malim ekranima, no to je nije spriječilo da donese odlučujuću odluku - da otkaz na HRT-u. Samo u intervjuu za magazin Gloria otkriva u kojem se trenutku na to odlučila te zašto se, s troje male djece, odlučila na neizvjesnu budućnost u vlastitoj agenciji

Nakon Karmele Vukov-Colić i Frane Ridjana nacionalnu televizijsku kuću napustila je i Nevena Rendeli Vejzović (38). Poslije 15 godina vjernosti HRT-u i nezadovoljstva koje se u njoj nakupilo, urednica i voditeljica lifestyle emisija dala je otkaz i okreće novu stranicu - posao će joj biti organizacija raznih događanja, komunikacijska djelatnost i videoprodukcija u vlastitoj agenciji, s kojom se kao “ogranak” pridružuje dobro uhoda-nom dvojcu Tomi Ricovu i Borisu Kovačeku.

- Oni su profesionalci u tom poslu pa nemam osjećaj da krećem ispočetka i da sam baš sama. Prihvatila sam ponudu da im se pridružim i prvi posao bit će mi u svibnju, Weekend Food festival u Rovinju, a zatim slijedi prvi Women’s Weekend festival. Želim dovesti žene koje su postigle velike uspjehe u područjima kojima se bave - predsjednice uprava velikih kompanija, vrhunske menadžerice, odvjetnice, sportašice, političarke - i doznati što njih mori u današnjem svijetu.


Koji je pravi razlog vašeg odlaska s HRT-a?

- Ta je odluka u meni tinjala još prije odlaska na rodiljni. Bila sam nezadovoljna zbog više razloga, među ostalim i zbog toga što se za neke projekte uvijek nađu i novac i novi suradnici, dok se ostali moraju snalaziti kako znaju, a nije mi se više sviđala ni atmosfera na HRT-u. Odlazak na rodiljni doživjela sam kao priliku da sve malo “odstoji”, i s moje i s njihove strane, pa ćemo vidjeti hoće li se išta promijeniti kad se vratim na posao. Naravno, tada nisam znala da ću roditi troje djece i da ću ostati kod kuće dvije i pol godine. No gledajući emisije dok sam bila doma, shvatila sam da se stvari ne mijenjaju pa sam odlučila otići. Imala sam podršku supruga Maka, a i mama mi je rekla neka nađem bilo koji drugi posao samo da se tamo ne vraćam. Konačnu odluku donijela sam na INTERVJU komemoraciji za redatelja Matiju Vukšića. On i ja u isto smo vrijeme počeli raditi na HRT-u, i tom smo poslu dali važan dio života, jer vas televizija uzme cijeloga, i njegov odlazak bio mi je znak da mi sreća i zadovoljstvo moraju biti preči od posla.


Kao majku troje male djece, ne plaši li vas neizvjesnost?

- Naravno da me je strah. Znam što ću raditi i imam predodžbu kako bi to u budućnosti trebalo izgledati, ali nemam garancije da će tako i biti. Možete zamisliti koliko je bilo moje nezadovoljstvo kad sam s troje male djece odlučila dati otkaz. Da, imala sam siguran posao, ako takav danas uopće postoji, i kakvu-takvu plaću, ali ne i ono što bi posao trebao donositi - unutarnje ispunjenje i zadovoljstvo. Premlada sam da bih odustala od toga.

zagreb 25.11.2019
Doris Pincic i Nevena Rendeli s djecom
foto vedran peteh
Vedran Peteh
Ovaj potez omogućio je omiljenoj voditeljici da lakše organizira život sa svoje tri djevojčice.


Zašto ste kolegama preko društvenih mreža poručili da im želite svu sreću te u zagradi dodali da će im trebati?

- Nisam otkrila ništa novo ako kažem da HRT muče problemi kao i druge televizije, pa još i malo više, ali način rada mnogima nije prihvatljiv. Otišla je Karmela Vukov-Colić, vrhunska profesionalka koja je puno dulje od mene bila na HRT-u. Otišli su i mlađi, poput Franje Ridjana ili Jelene Pajić. Nešto ranije i Petar Štefanić. Nikoga nisu pokušali zaustaviti, što je znakovito, i zato sam kolegama poručila da će im trebati sreća.


Kakav je bio vaš oproštaj?

- Moji nadređeni izrazili su žaljenje što odlazim, ali nisu se pretrgnuli da me zadrže. Iz “Volim nedjelju”, koja je bila moj projekt, otišla sam dvije emisije prije kraja jer sam morala čuvati trudnoću. Uređivala sam i vodila i emisiju “Subotom ujutro”. S drugih televizija često sam znala čuti kako to baš tako treba izgledati. No, ukusi su različiti i netko je na HRT-u procijenio da mu ta emisija više ne treba. Zanimljivo je da nakon što sam se vratila s rodiljnog nisu znali što bi sa mnom i rečeno mi je da trenutačno za mene nema projekta. Dakle, shvatila sam da im ne treba ono što ja radim i dala sam otkaz. I čekala skoro mjesec i pol da mi netko odgovori. Nostalgičan mi je bio posljednji susret s kolegama, koji su bili tužni što odlazim, ali odluku sam donijela i bilo bi neozbiljno da je promijenim - čak i za horoskopsku Blizanku, poput mene, koja svaki dan mijenja mišljenje.


Nekoliko ste puta dosad donosili radikalne odluke i u privatnom životu: prekinuli ste dugu vezu s rukometašem Mirzom Džombom, razveli ste se od Marijana Bračulja, vrlo brzo ušli u brak sa snimateljem Makom Vejzovićem...

- Doista dugo mogu trpjeti i pokušavati popraviti stvari iznutra, ali kad nešto odlučim, onda je to konačno. Nakon što su naši rukometaši osvojili zlato na Olimpijskim igrama u Ateni, otišla sam sa svojim tadašnjim dečkom Mirzom Džombom u Španjolsku jer je on počeo igrati za Ciudad Real. No vratila sam se nakon nekoliko mjeseci jer sam dobila ponudu s HRT-a da počnem raditi s Vesnom Karuzom i Velimirom Đuretićem emisiju “Hrvatska uživo”, a vrlo brzo i “Nedjeljom popodne”. Imala sam 24 godine, bilo je vrijeme da počnem raditi i odlučila sam prekinuti tu dugu vezu, vratiti se u Zagreb i započeti vlastitu karijeru. Nakon deset godina veze, od toga šest godina braka, razvela sam se od Marijana Bračulja... Kod mene te velike odluke dolaze ciklički, svakih desetak godina.


Treba li se Mak zabrinuti?

- Što se braka tiče, tu sam stala. To je to.

nevena rendeli i mak vejzovic_dom, zagreb 09122016_foto Vedran Peteh
Vedran Peteh
U braku s Makom Vejzovićem, Nevena je tri i pol godine.


Kako sad izgleda jedan vaš dan?

- Probudim se oko 6 i 30. Dvoipolgodišnje blizanke Leu i Maru zatim vodim u vrtić, a 14-mjesečna Vita ostaje s tatom, koji je na rodiljnom po vlastitoj želji. Kad sam ja bila doma, govorio mi je da uživam, a sad je on već mjesec dana kod kuće i mislim da se ne bi složio sa svojom prijašnjom tvrdnjom. Ponekad se zna našaliti da je postao pomalo depresivan jer mu je svaki dan isti. Kad cure spremim u vrtić, počinje moj radni dan. Ne više u uredu ili redakciji, nego jurim na sastanke na različitim mjestima. Laptop mi je uvijek u ruksaku pa mogu raditi bilo gdje, a radim i kod kuće kad djeca odu na spavanje. Najproduktivnija sam između 21 sat i ponoći.


Jeste li dobili ponude od drugih TV kuća?

- Prije sam dobivala, ali sam ih odbila jer mi se činilo bolje ostati na HRT-u. Sada više ne.


Biste li prihvatili da vas pozovu?

- U ovom trenutku vidim se u vlastitom biznisu, ali nisam zauvijek rekla “zbogom” televiziji. U budućnosti se namjeravam baviti videoprodukcijom i ne vidim zašto ne bih pronašla neki svoj prostor u programu. Kao i mnogi drugi sadašnji vanjski suradnici. Kad u matičnoj kući nisam stvari mogla promijeniti iznutra, pokušat ću na taj način izvana - nudeći im gotove projekte.


Kao dugogodišnja maratonka, koliko danas imate vremena za trčanje?

- Trenutačno baš i ne. Prije pola godine sam se vratila trčanju, ali stala sam na 10 kilometara. Jako mi se teško organizirati, a i loše je vrijeme. Nadam se da u proljeće dolazi bolje vrijeme za maraton. Bit ću maratonka koja hrabro trči novi životni krug, nadajući se da sreća zaista prati hrabre.

Linker
18. travanj 2024 07:22