Gloria Arhiva
Ljubav kao zvijezda vodilja

Od Josipe Lisac treba učiti: 'Život je najhrabrija avantura, treba se usuditi živjeti'

Na Valentinovo naša će diva Josipa Lisac puhati u 70. svjećica na rođendanskoj torti, ali kako su za nju godine samo broj, jedinstvena glazbenica po duhu, načinu života i aktivnosti, svi bi dali puno manje godina.

Josipa Lisac je, slikovito rečeno, unikat na domaćoj glazbenoj sceni i to od prvog dana kad je na nju stupila. Kao glazbenica inspirira mnoge generacije, a povodom Dana zaljubljenih prisjetili smo se najljepše ljubavne priče ovih prostora u kojoj glavnu ulogu igra upravo ona. Priča je to o jednoj mladosti i neizmjernoj ljubavi koju je dijelila s Karlom Metikošom, kojeg je izgubila u jesen 1991., kada je imao 51. godinu. On je bio njezin mentor, poslovni suradnik i ljubav života.

Gloria Arhiva

No i šokantan gubitak nije za nju bio kraj...

"Ljubav se definitivno živi. Ja sam srećom svoju ljubav živjela i još uvijek je živim. Sad će meni netko reći: 'Kako? Ali smrt vas je razdvojila. Uzela ti ga je.' A ja ću reći: 'Pa i nije. Jer koliko mi je toga ostavio!'"

Gloria Arhiva

Vrhunac njegovog profesionalnog i privatnog života je suradnja i velika ljubav s Josipom Lisac i to na albumima od "Dnevnika jedne ljubavi" 1973. do "Boginja" 1987. godine. S Ivicom Krajačem i Miljenkom Prohaskom piše i prve hrvatske rock opere, a najveći dio diskografije objavljuje upravo za tadašnji Jugoton, danas Croatia Records.

Gloria Arhiva

Josipa je uvijek govorila da nakon njega u njenom srcu više nema mjesta za drugog muškarca, a svaki prosinac tradicionalno održava koncert u njegovo sjećanje, iako tu riječ ne voli.

Gloria Arhiva

Naša ljubav je tu

"Ne volim tu riječ "sjećanje", jer ja sve naše zajedničke trenutke, slike i stanja nosim u sebi stalno. I ne samo što su oni u meni, ja ih prenosim dalje… A naša ljubav još je tu i njena prisutnost stalno me oplemenjuje", izjavila je za Gloriju 2011. godine i tada priznala kako svake godine na obljetnicu njegove smrti slavi njegov život, osobnost i njegova djela.

Gloria Arhiva
Josipa Lisac i Karlo Metikoš

Karlo je bio gospodin

"Pamtim ga po svim ludostima koje je radio i odmah se krenem smijati. Kad bi vidio da nisam dobre volje, odmah bi me krenuo nasmijavati, izvoditi psine, dok god me ne oraspoloži. Bio je izuzetno duhovit. Uvijek je bio u velikom društvu i što bi ljudi više padali od smijeha, on bi postajao sve smješniji. Ludnica totalna. Karlo je bio gospodin, ali je imao primjese fakina. Sve je ljude zaveo. I muškarce i žene." rekla je jednom prilikom Josipa, koja ima način kako biti bolja verzija sebe.

Gloria Arhiva
Josipa Lisac i Karlo Metikoš u Veneciji.

Savjet koji zlata vrijedi

"Treba razgovarati sa sobom. Zapitati se što mogu popraviti, što učiniti bolje; treba osvijestiti sebe. Nedavno sam pročitala da je život najhrabrija avantura. Ja sam si to prevela u misao: treba se usuditi živjeti. Sve se treba usuditi, treba se usuditi pjevati, treba se usuditi što ćeš stvarati, kakvu ćeš osobu od sebe napraviti... Sve je u tebi i treba to izvući iz sebe. Treba se usuditi i živjeti.", zaključila je u jednom intervjuu.

Sretan vam rođendan, Josipa!

Linker
19. travanj 2024 17:15