Gloria Arhiva
Gloria Arhiva

Ljubav kao zvijezda vodilja

Od Josipe Lisac treba učiti: 'Život je najhrabrija avantura, treba se usuditi živjeti'

Na Valentinovo naša će diva Josipa Lisac puhati u 70. svjećica na rođendanskoj torti, ali kako su za nju godine samo broj, jedinstvena glazbenica po duhu, načinu života i aktivnosti, svi bi dali puno manje godina.

Josipa Lisac je, slikovito rečeno, unikat na domaćoj glazbenoj sceni i to od prvog dana kad je na nju stupila. Kao glazbenica inspirira mnoge generacije, a povodom Dana zaljubljenih prisjetili smo se najljepše ljubavne priče ovih prostora u kojoj glavnu ulogu igra upravo ona. Priča je to o jednoj mladosti i neizmjernoj ljubavi koju je dijelila s Karlom Metikošom, kojeg je izgubila u jesen 1991., kada je imao 51. godinu. On je bio njezin mentor, poslovni suradnik i ljubav života.

Gloria Arhiva

No i šokantan gubitak nije za nju bio kraj...

 

"Ljubav se definitivno živi. Ja sam srećom svoju ljubav živjela i još uvijek je živim. Sad će meni netko reći: 'Kako? Ali smrt vas je razdvojila. Uzela ti ga je.' A ja ću reći: 'Pa i nije. Jer koliko mi je toga ostavio!'"

Gloria Arhiva

Vrhunac njegovog profesionalnog i privatnog života je suradnja i velika ljubav s Josipom Lisac i to na albumima od "Dnevnika jedne ljubavi" 1973. do "Boginja" 1987. godine. S Ivicom Krajačem i Miljenkom Prohaskom piše i prve hrvatske rock opere, a najveći dio diskografije objavljuje upravo za tadašnji Jugoton, danas Croatia Records.

Gloria Arhiva

Josipa je uvijek govorila da nakon njega u njenom srcu više nema mjesta za drugog muškarca, a svaki prosinac tradicionalno održava koncert u njegovo sjećanje, iako tu riječ ne voli.

 

Gloria Arhiva

Naša ljubav je tu

"Ne volim tu riječ "sjećanje", jer ja sve naše zajedničke trenutke, slike i stanja nosim u sebi stalno. I ne samo što su oni u meni, ja ih prenosim dalje… A naša ljubav još je tu i njena prisutnost stalno me oplemenjuje", izjavila je za Gloriju 2011. godine i tada priznala kako svake godine na obljetnicu njegove smrti slavi njegov život, osobnost i njegova djela.

Gloria Arhiva

Karlo je bio gospodin

"Pamtim ga po svim ludostima koje je radio i odmah se krenem smijati. Kad bi vidio da nisam dobre volje, odmah bi me krenuo nasmijavati, izvoditi psine, dok god me ne oraspoloži. Bio je izuzetno duhovit. Uvijek je bio u velikom društvu i što bi ljudi više padali od smijeha, on bi postajao sve smješniji. Ludnica totalna. Karlo je bio gospodin, ali je imao primjese fakina. Sve je ljude zaveo. I muškarce i žene." rekla je jednom prilikom Josipa, koja ima način kako biti bolja verzija sebe.

Gloria Arhiva

Savjet koji zlata vrijedi

"Treba razgovarati sa sobom. Zapitati se što mogu popraviti, što učiniti bolje; treba osvijestiti sebe. Nedavno sam pročitala da je život najhrabrija avantura. Ja sam si to prevela u misao: treba se usuditi živjeti. Sve se treba usuditi, treba se usuditi pjevati, treba se usuditi što ćeš stvarati, kakvu ćeš osobu od sebe napraviti... Sve je u tebi i treba to izvući iz sebe. Treba se usuditi i živjeti.", zaključila je u jednom intervjuu.

Sretan vam rođendan, Josipa!