marina mesar oko zagreb 11102017 fotografija ivan posavec
Ivan Posavec
marina mesar oko zagreb 11102017 fotografija ivan posavec
Ivan Posavec

Marina Mesar

LIJEPA AKCIJA

Poznata umjetnica OKO ostala je bez doma: 'Nemam teksta, samo su mi krenule suze'

  • 24.03.2020. u 19:00

  • Autor:
    • Maja Ćurić

Nakon nedaće s koronavirusom, Zagreb je pogodio i potres u kojem su mnogi izgubili krov nad glavom, no sve je lakše kad imaš uz sebe prave prijatelje koji su našli način kako da pomognu u nevolji. Kroz takvu priču u ovim trenucima prolazi i umjetnica Marina Mesar.

"Marina Mesar je u ovom nemilom i ne slabom zemljinom prd.u ostala bez svega i, iako je pomoć potrebna svima, prije svega psihološka, ali i materijalna, vrijeme je za solidarnost, vrijeme je za pružanje ruku... Osjećam da će Zagreb vibrirati jače nakon potresa, nekom novom snagom i ljubavlju", napisao je njezin prijatelj, poznati fotograf Sanjin Kaštelan.  

On je, naime, pozvao svoje prijatelje i poznanike okupljene na društvenoj mreži Facebook da pripomognu donacijom sredstava kako bi se obnovio dom umjetnice Marine Mesar poznatije pod pseudonimom OKO.

Uz sam poziv na pomoć, priložio je i fotografije zatečenog stanja u domu mlade umjetnice, koje, naprosto, ostavljaju bez teksta.

privatni album

'Moje srce je uvijek u Hrvatskoj', podrška stiže sa svih strana, a jedna je slika dirnula Zagrepčane

privatna arhiva

Inače, Marina, svestrana umjetnica koja stvara svoja djela pod pseudonimom OKO, uspješna je domaća artistica čiji radovi krase kako ulice, tako i zidove nekih od najprestižnijih galerija i muzeja brojnih svjetskih metropola. U razornom potresu uništen je njen potkrovni stan u kojemu je stvarala neka od svojih poznatih djela i dolazila do mnogih briljantnih ideja. Pored štete na krovu, njen stan pretrpio je i drugu materijalnu štetu.

privatne fotografije

Studio je potpuno uništen

Marina Mesar, svestrana je umjetnica i uspješna domaća artistica čiji radovi krase kako ulice, tako i zidove nekih od najozbiljnijih galerija i muzeja brojnih svjetskih metropola.

 

"Baš nemam teksta, samo su mi suze krenule. Samo da ovo sve prođe više, i virus i potresi", rekla nam je Marina koja je godinama živjela kao nomad. Često je u Londonu, Švicarskoj i Francuskoj, ali baza joj je bila u Zagrebu, a ona je sada potpuno uništena nakon potresa. Mnogi njezini prijatelji su se ujedinili kako bi joj pomogli. Objavu su shearali na društvenim mrežama, i uplatili donacije gdje se svakim satom se skuplja sve više novca. 

Inače, za one koji možda ne zn aju, OKO je svoje izložbe izlagala diljem svijeta - u Francuskoj, Brazilu, u glasovitoj njujorškoj galeriji e-flux te londonskom Victoria and Albert Museumu.

Zagreb,131015.
MSU, Avenija Dubrovnik 17.
Nakon nekoliko tjedana oslikavanja, umjetnica Marina Mesar OKO prekrila je zapadni zid Muzeja suvremene umjetnosti muralom
Damir Krajac / hanza media
 

Kada je maturirala u Školi primijenjene umjetnosti i dizajna, počela je konobariti, no onda je odlučila da ne želi odustati od umjetnosti. Likovnu akademiju upisala je s 25 godina iz drugog pokušaja.

- Nije mi ni najmanje žao. Ovako sam na faks došla sa sedam godina radnog staža i dovoljno udaraca po sebi da sam svijet gledala na nešto drugačiji način. Shvaćaš da eseji koje moraš napisati i, naravno, trudiš se da to napraviš najbolje što možeš, zapravo i nisu “meaning of life” - rekla je svojevremeno za Jutarnji ustvrdivši kako ju je Akademija, u najmanju ruku, razočarala. Nije bio problem u profesorima, objasnila je, već u kolegama. Očekivala je, naime, da će je dočekati oaza istomišljenika, ljudi koji poput nje žive za “art”, a umjesto toga naišla je na, uz nekoliko časnih iznimaka, neozbiljne ljude nedovoljno predane radu i umjetnosti. Međutim, sreća u nesreći bila je da se iz tog nezadovoljstva zatečenim rodilo OKO. Na prvoj godini fakulteta počela je po gradu lijepiti naljepnice na kojima se nalazio motiv tri oka - simbol trenutka spoznaje.

 

- Još dok street art nije bio toliko popularan ili prepoznat, kako god, bili smo jako dobri u čuvanju straže. Naravno, bilo je susreta s policijom u kojima te tjeraju da izvadiš sve iz džepova, odgovaraš na bezbroj pitanja i slično. U mom je slučaju sretna okolnost bila ta da se ljudima moj rad obično sviđao, pa sam lakše i izbjegavala neke potencijalno vrlo neugodne situacije - ispričala je tad Marina čiji radovi zaista i jesu lako dopadljivi. Šareni su, crta isključivo dobroćudne likove (pokušala je i s negativcima, ali to joj baš, kaže, ne ide) i kod promatrača, bez iznimke, izazivaju pozitivne emocije.

Marini smo poželjeli da joj studio nakon obnove bude veći, divniji i 'na kat', a uz ovakvu akciju zajednišva to će se, sigurni smo, i ostvariti...


Čitajte i: