Marina Mesar
 Ivan Posavec
LIJEPA AKCIJA

Poznata umjetnica OKO ostala je bez doma: 'Nemam teksta, samo su mi krenule suze'

Nakon nedaće s koronavirusom, Zagreb je pogodio i potres u kojem su mnogi izgubili krov nad glavom, no sve je lakše kad imaš uz sebe prave prijatelje koji su našli način kako da pomognu u nevolji. Kroz takvu priču u ovim trenucima prolazi i umjetnica Marina Mesar.

"Marina Mesar je u ovom nemilom i ne slabom zemljinom prd.u ostala bez svega i, iako je pomoć potrebna svima, prije svega psihološka, ali i materijalna, vrijeme je za solidarnost, vrijeme je za pružanje ruku... Osjećam da će Zagreb vibrirati jače nakon potresa, nekom novom snagom i ljubavlju", napisao je njezin prijatelj, poznati fotograf Sanjin Kaštelan.

On je, naime, pozvao svoje prijatelje i poznanike okupljene na društvenoj mreži Facebook da pripomognu donacijom sredstava kako bi se obnovio dom umjetnice Marine Mesar poznatije pod pseudonimom OKO.

Uz sam poziv na pomoć, priložio je i fotografije zatečenog stanja u domu mlade umjetnice, koje, naprosto, ostavljaju bez teksta.

privatni album

'Moje srce je uvijek u Hrvatskoj', podrška stiže sa svih strana, a jedna je slika dirnula Zagrepčane

privatna arhiva

Inače, Marina, svestrana umjetnica koja stvara svoja djela pod pseudonimom OKO, uspješna je domaća artistica čiji radovi krase kako ulice, tako i zidove nekih od najprestižnijih galerija i muzeja brojnih svjetskih metropola. U razornom potresu uništen je njen potkrovni stan u kojemu je stvarala neka od svojih poznatih djela i dolazila do mnogih briljantnih ideja. Pored štete na krovu, njen stan pretrpio je i drugu materijalnu štetu.

privatne fotografije
Studio je potpuno uništen

Marina Mesar, svestrana je umjetnica i uspješna domaća artistica čiji radovi krase kako ulice, tako i zidove nekih od najozbiljnijih galerija i muzeja brojnih svjetskih metropola.

"Baš nemam teksta, samo su mi suze krenule. Samo da ovo sve prođe više, i virus i potresi", rekla nam je Marina koja je godinama živjela kao nomad. Često je u Londonu, Švicarskoj i Francuskoj, ali baza joj je bila u Zagrebu, a ona je sada potpuno uništena nakon potresa. Mnogi njezini prijatelji su se ujedinili kako bi joj pomogli. Objavu su shearali na društvenim mrežama, i uplatili donacije gdje se svakim satom se skuplja sve više novca.

Inače, za one koji možda ne zn aju, OKO je svoje izložbe izlagala diljem svijeta - u Francuskoj, Brazilu, u glasovitoj njujorškoj galeriji e-flux te londonskom Victoria and Albert Museumu.

Zagreb,131015.
MSU, Avenija Dubrovnik 17.
Nakon nekoliko tjedana oslikavanja, umjetnica Marina Mesar OKO prekrila je zapadni zid Muzeja suvremene umjetnosti muralom
Damir Krajac / hanza media
Nakon nekoliko tjedana oslikavanja, umjetnica Marina Mesar OKO prekrila je zid Muzeja suvremene umjetnosti muralom "Open My Eyes That I May See' 2015.

Kada je maturirala u Školi primijenjene umjetnosti i dizajna, počela je konobariti, no onda je odlučila da ne želi odustati od umjetnosti. Likovnu akademiju upisala je s 25 godina iz drugog pokušaja.

- Nije mi ni najmanje žao. Ovako sam na faks došla sa sedam godina radnog staža i dovoljno udaraca po sebi da sam svijet gledala na nešto drugačiji način. Shvaćaš da eseji koje moraš napisati i, naravno, trudiš se da to napraviš najbolje što možeš, zapravo i nisu “meaning of life” - rekla je svojevremeno za Jutarnji ustvrdivši kako ju je Akademija, u najmanju ruku, razočarala. Nije bio problem u profesorima, objasnila je, već u kolegama. Očekivala je, naime, da će je dočekati oaza istomišljenika, ljudi koji poput nje žive za “art”, a umjesto toga naišla je na, uz nekoliko časnih iznimaka, neozbiljne ljude nedovoljno predane radu i umjetnosti. Međutim, sreća u nesreći bila je da se iz tog nezadovoljstva zatečenim rodilo OKO. Na prvoj godini fakulteta počela je po gradu lijepiti naljepnice na kojima se nalazio motiv tri oka - simbol trenutka spoznaje.

- Još dok street art nije bio toliko popularan ili prepoznat, kako god, bili smo jako dobri u čuvanju straže. Naravno, bilo je susreta s policijom u kojima te tjeraju da izvadiš sve iz džepova, odgovaraš na bezbroj pitanja i slično. U mom je slučaju sretna okolnost bila ta da se ljudima moj rad obično sviđao, pa sam lakše i izbjegavala neke potencijalno vrlo neugodne situacije - ispričala je tad Marina čiji radovi zaista i jesu lako dopadljivi. Šareni su, crta isključivo dobroćudne likove (pokušala je i s negativcima, ali to joj baš, kaže, ne ide) i kod promatrača, bez iznimke, izazivaju pozitivne emocije.

Marini smo poželjeli da joj studio nakon obnove bude veći, divniji i 'na kat', a uz ovakvu akciju zajedništva to će se, sigurni smo, i ostvariti...


Čitajte i:

Linker
25. travanj 2024 21:45