iStock
Sad je njihovo vrijeme

Proljetna su vitaminska bomba, a mi smo se prisjetili pet odličnih recepata u koje ćete se zaljubiti

Kada je ako ne sada pravo vrijeme da si izgradimo imunitet, najlakše je to preko hrane koju jedemo, po tom su pitanju šparoge neizostavna namirnica, a mi vam donosima pet magičnih i jednostavnih recepta po izboru naših gastro novinara magazna Gloria IN.

Šparoge su bogat izvor antioksidansa, ali i vitamina 'K', ključnog za zdravlje krvnih žila te kostiju. Visoka nutritivna i niska kalorijska vrijednost samo su neke od prednosti zelene delikatese. Sada je njeno vrijeme - evo ideja kako je iskoristiti.


RIŽOTO OD ŠPAROGA

Mario Kučera

Sastojci (za 4 osobe)

  • 35 dag riže
  • 40 dag šparoga
  • sol i papar po želji
  • 10 dag luka
  • 5 dag naribanog sira grana padano
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 5 dag maslaca

Priprava

Šparogama odlomiti vrhove te u vodi kratko prokuhati srednje tvrde dijelove stabljika za temeljac. Na ulju popržiti nasjeckani luk, dodati trećinu vrhova šparoga te kratko popržiti. Dodati rižu i podliti s malo temeljca. Pirjati uz miješanje i dodavanje temeljca. Kad riža gotovo omekša, dodati ostatak šparoga, posoliti i popapriti. Dodati maslac, naribati sir te promiješati. Ostaviti minutu-dvije na vatri i poslužiti.


VEGETARIJANSKA PIZZA

Matej Dokić

Sastojci (za veliku pizzu)

  • 40 dag glatkog brašna, sol, papar,
  • 1 dl maslinovog ulja,
  • 1/2 kocke svježeg kvasca, origano,
  • 10 dag rikule, 2 dl umaka od rajčica,
  • 15 dag svježeg tvrdog sira,
  • 10 cherry rajčica, 10 šparoga,
  • 10 dag šampinjona, 10 zelenih maslina,
  • 10 crnih maslina,
  • 3 režnja češnjaka

Priprava

Od brašna, soli, maslinovog ulja, kvasca, malo vode te prstohvata origana i papra umijesiti tijesto. Pustiti da odstoji pola sata, razvući i staviti na lim za pečenje. Tijesto preliti umakom od rajčica te posuti origanom. Šampinjone, šparoge i cherry rajčice narezati na veće komade i rasporediti po tijestu. Dodati masline, sitno nasjeckani češnjak, razmrvljeni sir i rikulu. Po želji posoliti i popapriti. Pećnicu zagrijati na 250 stupnjeva, staviti pizzu pa temperaturu spustiti na 230 stupnjeva. Peći 10 do 15 minuta.


FRITAJA OD ŠPAROGA

Mario Kučera

Sastojci (za 4 osobe)

  • 2 šalice divljih šparoga,
  • 5 jaja,
  • 2 dl mlijeka,
  • žlica maslinovog ulja,
  • 10 dag pršuta,
  • malo luka

Priprava

U širokoj tavi na zagrijanom maslinovom ulju popržiti ploškice pršuta. Kad se zapeku, ubaciti šparoge, a po želji dodati nekoliko cherry rajčica. Posoliti, popapriti te preliti umućenim jajima u koje je dodano mlijeko. Poslužiti s mladim lukom, rotkvicama i domaćim kruhom.


MANISTRA SA ŠPAROGAMA I KOZICAMA

Saša Burić

Sastojci (za 4 osobe)

  • 70 dag kozica
  • 2 vezice šparoga
  • 50 dag tjestenine po izboru
  • 4 režnja češnjaka
  • pola vezice peršina
  • 1 dl bijelog vina
  • 4 peperoncina
  • korjenasto povrće za juhu

Priprava

Kozice očistiti, a od glava i ljuski te korjenastog povrća napraviti riblji temeljac. Na maslinovom ulju propirjati češnjak, dodati vrhove šparoga, potom očišćene kozice te zdrobljene peperoncine. Podliti s vinom i s malo temeljca te pustiti da kuha nekoliko minuta. Na kraju umiješati kuhanu tjesteninu te usitnjeni peršin.


ŠPAROGE SA SKUTOM I POŠIRANIM JAJETOM

Ines Stipetić
Šparoge sa skutom i poširanom jajetom.

Sastojci (za 4 osobe)

  • 4 jaja
  • vezica šparoga
  • 2 cikle
  • 2 srca artičoke
  • 30 dag ovčje skute
  • 1 dl jabučnog octa
  • 0,5 dl balzamičnog octa
  • maslinovo ulje
  • sok 1 limuna
  • šećer
  • sol i papar

Priprava

Šparogama odstraniti tvrdi dio stabljike i prokuhati ih u kipućoj vodi jednu minutu. Ohladiti u ledenoj kupki. Ciklu skuhati, oguliti i narezati na četvrtine, začiniti balzamičnim octom, maslacem, šećerom, solju i paprom te peći u pećnici na 160 stupnjeva desetak minuta. Jaja poširati u vrućoj, ali ne kipućoj vodi s dodatkom soli i jabučnog octa oko 3 minute, odnosno dok bjelanca ne koaguliraju. Skutu pri serviranju samo posoliti s malo cvijeta soli, a šparoge začiniti limunovim sokom i maslinovim uljem. Poslužiti sve zajedno s jajetom, narezanom ciklom i artičokama.

Pročitajte i:

Najbolja zaštita trenutno je ostati doma, stoga podržite kampanju #ostajemdoma

Linker
21. travanj 2024 20:04