Fiona Hanson / PA Images / Profimedia
Rijetka zajednička fotografija

Princ Philip slavi uz kraljicu svog života: Njihova ljubav pobijedila je sve nedaće

Kako je u Velikoj Britaniji još uvijek na snazi karantena zbog koronavirusa, princu Philipu se ispunila rođendanska želja. Naime, svoj dan slavi onako kako je i priželjkivao, bez puno buke i velikog slavlja, a društvo mu pravi njegova supruga - kraljica Elizabeta II.

Na službenoj fotografiji koju je palača objavila povodom njegovog rođendana 99. rođendana princ Philip pozira u odijelu i s kravatom u bojama britanske kraljevske straže, dok je kraljica Elizabeta II odabrala haljinu sa žutim cvjetnim printom s potpisom dizajnerice Angele Kelly, elegantnu bisernu ogrlicu i jedinstveni broš ukrašen dijamantima.

Čini se kako se princ Philip odlično osjeća, usprkos zdravstvenim problemima zbog kojih je hospitaliziran nekoliko dana prije Božića, a izvor blizak kraljevskoj obitelji potvrdio je kako je britanski princ u odličnoj formi. Britanska kraljica Elizabeta (94) i njezin suprug Philip, vojvoda od Edinburgha (99) vjenčali su se 20. studenog 1947. godine, a prošle godine obilježili su 72. godišnjicu braka, no njihovo poznanstvo seže puno dalje od toga.



Poznat po duhovitim opaskama

Kada je bila osmogodišnjakinja, Elizabeta je upoznala Philipa na vjenčanju njegove rođakinje, princeze Marine od Grčke. Sprijateljili su se tek pet godina kasnije, a 1947. Philip je tražio njezinu ruku i tako su postali par te se vjenčali kada je ona napunila 21 godinu. Njihov dugi brak opstao je unatoč tome što je pod svjetlima reflektora od dana kada su rekli "uzimam", a pobijedili su i glasine da je Philip u jednom trenutku bio nevjeran.

"Glavna lekcija koju sam naučio s vremenom jest da je tolerancija glavni sastojak sretnog braka. Možda nije ključna kada stvari idu dobro, no kada zagusti definitivno je značajna", otkrio je tajnu dugog braka princ Philip za njihovu 50. godišnjicu. A naglasio je da je jedna od njihovih tajni za dobar brak ta što uvijek zna nasmijati svoju suprugu.

File photo dated 05/12/46 of the Duke of Edinburgh, when he was a serving officer in the Royal Navy. The Duke of Edinburgh celebrates his 99th birthday Wednesday.,Image: 529367930, License: Rights-managed, Restrictions: FILE PHOTO, Model Release: no, Credit line: PA / PA Images / Profimedia
PA / PA Images / Profimedia

Vojvoda je, naime, poznat po duhovitim opaskama, pa je u Velikoj Britaniji prije nekoliko godina objavljena i knjiga "Princ Philip: Mudre riječi i zlatni gafovi" koju su sastavili Phil Dampier i Ashley Walton. Među njima je i vojvodina primjedba nakon Elizabetine krunidbe prije 60 godina, kada je suprugu upitao odakle joj takav šešir, misleći na krunu. Vedri duh pomogao je Philipu pregrmjeti zdravstvene probleme, ali i brojne tragedije u obitelji.

Queen Elizabeth II and the Duke of Edinburgh during a visit to the Fort settlement at Jamestown, Virginia on the second day of her state visit to the USA. The Duke of Edinburgh celebrates his 99th birthday Wednesday.,Image: 529367938, License: Rights-managed, Restrictions: FILE PHOTO, Model Release: no, Credit line: Fiona Hanson / PA Images / Profimedia
Fiona Hanson / PA Images / Profimedia

"Princ Philip mrzi buku oko svojih rođendana i općenito nije ljubitelj slavlja'', otkrio je izvor za Daily Mail, tako da ove godine zbog karantene ni neće imati veliko slavlje što mu zapravo i odgovara, a to je potvrdila je i njegova rođakinja Lady Butter (95) :''On uvijek inzistira na tome da se ne rade spektakli o njegovih rođendana i prvi će uvijek reći da moli da se sve napravi bez buke i bez brige''. Danas zato slave mirno u dvorcu Windsor, a brojna obitelj će mu čestitati putem videopoziva.

Čitajte i:

Što se slavilo, slavilo se: Vremešni britanski princ rođendan će dočekati kao nikada do sada

Najugroženiji je među plemstvom, ali ni narušeno zdravlje nije ga spriječilo u važnom pothvatu

Impresivan jubilej: Platinasta godišnjica braka na britanskim kraljevskim dvorima

Linker
20. travanj 2024 06:28