Kim Yo-jong
 Getty Images
Čelična mlađa sestra

Veliki vođa joj tepao 'slatka princeza Yo-jong', sada se nagađa da bi upravo ona mogla preuzeti Sjevernu Koreju

Svojim čeličnim pogledom i zagonetnim osmjehom mlađa sestra Kim Yong-una zaintrigirala je svjetsku javnost na Zimskim Olimpijskim Igrama 2018., brat joj neizmjerno vjeruje, a otkako ga nema u javnosti, sve se češće njezino ime spominje kao moguće nove vladarice te azijske zemlje.

Nagađanja o zdravlju sjevernokorejskog vođe sve su jača, budući da se Kim Yong-un posljednji put u državnim medijima pokazao 11. travnja, fokus svjetske javnosti u posljednja dva tjedna prebacio se na njegovu sestru Kim Yo-jong. U Sjevernoj Koreji mlađa sestra velikog vođe zadužena je za državnu propagandu pa čak ni ona nije dala uvjerljivo objašnjenje zašto njezin brat 15. travnja nije prisustvovao slavlju u čast njihova pokojnog djeda Kima Il-sunga osnivača države, čiji se rođendan u toj zemlji smatra najvažnijim blagdanom.

Kim Yo-jong sve se češće spominje kao moguća nasljednica, ali smrt Kim Yong-una sigurno bi unijela nesigurnost u zemlju, jer ne postoji jasan plan o nasljeđivanju vlasti. Promatrači upravo u sestri vide potencijalnu novu glavu obitelji koja Sjevernom Korejom vlada više od 70 godina, a time bi postala i nova državnica.

Zadužena za cenzuru

U ključne stvari koje se znaju o najistaknutijoj ženi Sjeverne Koreje ne spada i njezina točna starost, jer isto kao ni za brata, ni za nju se ne zna točno vrijeme rođenja. Smatra se da je u svojim tridesetima, jedna je od nekoliko djece pokojnog Kim Jong-ila te je jedna od najodanijih saveznika brata koji trenutno vlada zemljom.

PANMUNJOM, SOUTH KOREA - APRIL 27:  North Koraen Leader Kim Jong Un (L) and sister Kim Yo Jong attend the Inter-Korean Summit at the Peace House on April 27, 2018 in Panmunjom, South Korea. Kim and Moon meet at the border today for the third-ever inter-Korean summit talks after the 1945 division of the peninsula, and first since 2007 between then President Roh Moo-hyun of South Korea and Leader Kim Jong-il of North Korea. (Photo by Korea Summit Press Pool/Getty Images)
Getty Images
Kim Yo-jong s bratom Kim Jong-unom na inter-korejskom summitu 2018.

Potpredsjednica je odjela za propagandu i agitaciju u vladajućoj Radničkoj stranci - njezin ured zadužen je za cenzuru, piše Time.

Sjedinjene Države Kim Yo-jong su 2017. stavile na crnu listu, s još nekoliko sjevernokorejskih dužnosnika, zbog kršenja ljudskih prava, pozivajući se upravo njezin rad u propagandi i cenzuri kojim održava kult ličnosti njihove obitelji.

Školovanje i brak

Rođena je i odrasla u Pjongjangu, ali vjeruje se da je oko četiri godine za vrijeme osnovne škole provela u Švicarskoj. Udana je za Choe Songa, za kojeg se vjeruje da je sin Choe Ryong-hae "jednog od najmoćnijih službenika prošle vladajuće garniture Sjeverne Koreje".

PYEONGCHANG-GUN, SOUTH KOREA - FEBRUARY 09:  Kim Yo-jong shakes hands with  President of South Korea, Moon Jae-in during the Opening Ceremony of the PyeongChang 2018 Winter Olympic Games at PyeongChang Olympic Stadium on February 9, 2018 in Pyeongchang-gun, South Korea.  (Photo by Matthias Hangst/Getty Images)
Getty Images
Hladno rukovanje s južnokorejskim predsjednikom Moon Jae-inom na svečanosti otvorenja ZOI 2018.

Za ostatak svijeta bila je potpuno nepoznata sve do očevog sprovoda 2011. no međunarodni interes podigla je svojim pojavljivanjem na Zimskim Olimpijskim Igrama 2018. u Pjongčangu. Također je pratila svog brata na bilateralni sastanak s predsjednikom SAD-a Donaldom Trumpom u veljači 2019. koji je održan u Vijetnamu.

"Mlađa pripadnica obitelji Kim je vrlo sposobna i visoko kvalificirana članica sjevernokorejske vlasti te je netko koga ne treba podcjenjivati ni u kojem smislu", kazao je Harry J. Kazianis, ravnatelj Korejskih studija, za Time.

Sve veći broj ovlasti

Isti znanstvenik koji proučava obitelj Kim i strukture vlasti te zemlje godinama primijetio je očiti napredak mlađe Kim Yong-unove sestre u posljednjih nekoliko godina. "Napreduje u činovima, dodaje sve veći broj položaja najveće razine u svoj životopis, to je nešto što će joj biti prijeko potrebno ako ikad preuzme vlast", kazao je Kazianis za Voice of America.

GANGNEUNG, SOUTH KOREA - FEBRUARY 10:  Kim Yo-jong, sister of North Korean leader Kim Jong-un, attends the Women's Ice Hockey Preliminary Round - Group B game between Switzerland and Korea on day one of the PyeongChang 2018 Winter Olympic Games at Kwandong Hockey Centre on February 10, 2018 in Gangneung, South Korea.  (Photo by Bruce Bennett/Getty Images)
Getty Images
Drski stav i hladan pogled Kim Yo-jong zaintrigirali su svijet.

Bratski dvojac na vrhu Sjeverne Koreje očito imaju blizak odnos, a Kim Jong-un potpuno vjeruje svojoj sestri. "Ona je pokazala vještine modernizacije režimskog brenda i napravila zamah preko državne propagande. No, njezina najvažnija funkcija je to što je povjerenik, bliska prijateljica, svom bratu", kazao je Leif-Eric Easley profesor sa Sveučilišta Ewha u Seoulu za The Guardian.

Kim Jong-un ju je nadimcima poput: "Princeza Yo-jong" ili "slatka, slatka Yo-jong".

Čuvarica obiteljske loze

Međutim nije sve bilo ružičasto u njezinoj unutarnjoj i vanjsko-političkoj karijeri. Budući da je pratila brata na dva summita s Trumpom, navodno je "platila" zbog propasti susreta u Hanoiu o denuklearizaciji. Uklonjena je s visoke pozicije u Partiji i naređeno joj je da se "primiri". No, ranije ovog mjeseca ponovno je imenovana na poziciju u Politbirou, javlja Bloomberg.

Međutim, uz sve funkcije i ovlasti koje ima, možda je najbitnija njezina krvna veza, budući da se upravljanje zemljom prenosi s oca na sina već tri generacije. Iako se vjeruje da Kim Jong-un ima svoju djecu koja mogu naslijediti tu vlast, Kim Yo-jong kao njegova sestra, očuvala bi kontinuitet obitelji koja se predstavlja kao božanska.

Pročitajte i:

Linker
18. travanj 2024 05:08