Zagreb, 180220.
Pantovcak.
Svecana predsjednicka inauguracija Zorana Milanovica na Pantovcaku.
Na fotografiji: Josipa Lisac
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek CROPIX
Zagreb, 180220.
Pantovcak.
Svecana predsjednicka inauguracija Zorana Milanovica na Pantovcaku.
Na fotografiji: Josipa Lisac
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek CROPIX

Prekipjelo joj

Josipa Lisac prekinula šutnju: 'Živimo u društvu s poljuljanim ljudskim i kulturnim vrijednostima'

Netipična izvedba hrvatske himne 'Lijepa naša domovino' na inauguraciji Zorana Milanovića izazvala je mnogo negativnih komentara ljutitih građana koji su bili povrijeđeni i uvrijeđeni time što se Josipa Lisac nije držala standardnih stilskih okvira, već je himnu otpjevala na svoj način. Dobila je i kaznenu prijavu Boška Županovića koji tvrdi da je Lisac intonirala himnu na omalovažavajuć način. Kako i priliči jednoj glazbenoj divi, Josipa nije željela puno komentirati izvedbu, tek kratko rekavši da se tu radi samo o "slobodi izražavanja", ali zbog konstantnih uvreda na njezin račun, obratila se javnosti putem društvenih mreža.

 

Otkako je na svoj način interpretirala hrvatsku himnu na inauguraciji Zorana Milanovića, naša glazbena diva Josipa Lisac izložena je ljutitim komentarima građana koji smatraju da bi se himna trebala izvoditi samo na jedan način, bez obzira na to tko je izvodi.

Čak ni kada je Josipa kratko rekla da se tu radi "samo o slobodi", komentari su bili još žešči pa se javnosti obratila putem priopćenja kojeg su, na njezinu molbu, napisali Croatia Records i Hrvatska glazbena unija.

"Ovim putem se obraćamo svim medijima i sudionicima rasprave na društvenim mrežama, koji već dva dana neumorno raspravljaju o himni i izvedbi proslavljene glazbene dive, gospođe Josipe Lisac. Nažalost, ovdje se radi o potpunom nepoštivanju umjetničke slobode i kreacije glazbenice čiji stil obožavaju sve generacije i vide ju kao jednu od najvećih legendi domaće glazbene scene.

Svakom dobronamjernom čovjeku je jasno da se ne radi o nikakvom vrijeđanju himne, stil i način interpretacije gđe Josipe Lisac je opće poznat i ova je situacija još jedan dokaz da živimo u društvu u kojem su ozbiljno poljuljane osnovne ljudske i kulturne vrijednosti, kao i način komunikacije.

Na molbu gđe Josipe Lisac, željeli bismo Vas obavijestiti da ona više neće komentirati reakcije na izvedbu himne Republike Hrvatske prilikom prisege predsjednika Zorana Milanovića. Isto tako neće komentirati niti prijedloge za kaznenu prijavu niti bilo kakve slične buduće reakcije pojedinaca, udruga ili institucija, neovisno o kojem mediju se radi.

NE VJERUJU ŠTO SE DOGODILO: Estrada u šoku: 'Prijava protiv Josipe Lisac je smijurija, pravi dokaz koliko smo duhovit narod'

Protekli dani bili su izrazito zahtjevni, stoga Vas molimo da imajući u vidu njezinu uvijek dobru suradnju sa svim medijima, poštujete njezinu privatnost. Zahvaljuje na podršci i tome što su mediji kroz silne osvrte svima prenijeli vjernu sliku sadašnjeg stanja u našem društvu.

Josipa Lisac, nedavno je napunila sedamdeset godina života, a u 53 diskografske godine snimila je iznimna glazbena djela kojima i danas izaziva divljenje na svojim brojnim koncertima. Isto tako jedna je od najnagrađivanijih glazbenica koja je za svoja dostignuća sa suradnicima osvojila čak dvadeset i dva Porina, a ove godine na svečanoj dodijeli u Rijeci, 27. ožujka Upravni odbor Porina dodijelit će joj i Porin za životno djelo."

Josipa Lisac unikatna je pojava hrvatske glazbene scene, glazbenica vrijedna poštovanja i divljenja, zaključuju.

 

 

"Sve je to glazba, a glazba jest ili je nema." Josipa Lisac", navodi se u priopćenju koje su potpisali Želimir Babogredac, direktor Croatia Recordsa i Nikša Bratoš, predsjednik HGU.