neka mi imamo modernog predsjednika

Estrada u šoku: 'Prijava protiv Josipe Lisac je smijurija, pravi dokaz koliko smo duhovit narod'

Interpretacija hrvatske himne na inauguraciji Zorana Milanovića na način Josipe Lisac izazvala je nevjeratnu lavinu koja ide u svim smjerovima, od euforije do depresije. Na najmračnijoj strani svakako stoji kaznena prijava protiv umjetnice s obrazloženjem da je prekršila zakon koji kaže da će se onaj tko javno izvrgne ruglu, preziru ili grubom omalovažavanju Republiku Hrvatsku, njezinu zastavu, grb ili himnu kazniti kaznom zatvora do jedne godine. Estrada je, najblaže rečeno, u blagom šoku - evo kako su cijeli slučaj komentirali Josipini kolege i glazbeni uglednici.

Istaknuta jazz i rock pjevačica Zdenka Kovačiček smatra da je ovakva reakcija naroda očekivana jer nismo spremni za ovako nagli, moderni pomak, što nema veze s Josipom Lisac.

PREKIPJELO JOJ: Josipa Lisac prekinula šutnju: 'Živimo u društvu s poljuljanim ljudskim i kulturnim vrijednostima'

"Ovo što se događa nije u redu i Josipu Lisac uopće ne treba kriviti za ništa, ona je umjetnica. Kriv je organizator, jer se narodu koji je izašao iz teške desnice ne može ovako servirati avangarda. Mi smo ionako podijeljeni još od rata i opet su nas podijelili. Proces mora ići postepeno, a ne ovako iz opanaka u avangardu, nismo mi narod spreman na to. Ali ponavljam, Josipa nije ništa kriva, ona je to odradila na svoj umjetnički način i ići u ovakvu krajnost protiv nje, neoprostivo je. Ma žalosno je da narodom ovako manipuliraju", rekla je Kovačiček.

"Milanović i ja imamo isti ukus kada se radi o Josipi".

Ni pjevačica Nina Badrić, koja je s Josipom Lisac i glazbeno surađivala, nije ostala mirna na ovakav potez protiv kolegice.

"Ne kužim zašto se digla frka oko Josipe i himne? Ona je pozvana baš zato što je to ona i otpjevala je to u svom stilu, kao što je sve one godine tijekom karijere bila isključivo samo svoja. Stvar je ukusa i o njima se stvarno ne raspravlja, ali Milanović i ja imamo isti ukus kada se radi o Josipi. Ne dam na naše dive. Velike su iznimne žene i fantastične umjetnice i imamo ih jako malo. Čuvajmo ih", oglasila se Badrić javno na svom Facebooku.

Zvonimir Ferina
Josipa Lisac, Siniša Škarica i Nina Badrić

Ja sam se rasplakala na njenu izvedbu

"Josipa Lisac ima pravo na svoj izričaj, to se nekome može i ne mora svidjeti. Ova prijava protiv nje je smijurija, pravi dokaz koliko smo duhovit narod. Josipu Lisac iznimno cijenim i ona doista, ponavljam, ima pravo na svoj izričaj", rekao je naš poznati skladatelj, aranžer i glazbeni producent Branimir Mihaljević.

Također, i glazbenica Alka Vuica ima vrlo jasan stav: "Ovo je samo dokaz da ne živimo u demokratskom društvu i ljudima još nisu jasne umjetničke slobode, pa nije Josipa pljunula hrvatsku zastavu. Ma netko bi digao hajku i da je pjevao sam Pavarotti. Angažman Josipe Lisac je samo pokazatelj da imamo modernog predsjednika koji se razumije u umjetnost! Moram još naglasiti da sam se ja rasplakala dok je Josipa izvodila himnu, da je bila klasično izvedena ne bi me sigurno toliko dotakla. Prema tome, nadam se da su tek rijetki pojedinci u našem društvu ti koji se ne razumiju u demokraciju niti u umjetniče slobode", rekla je Alka.

PR/Mario Poje

Cijenjeni jazz pijanist i skladatelj Zvjezdan Ružić, u čijoj je klavirskoj pratnji Josipa Lisac izvela himnu, ovih je dana imao više istupa u medijima, i svaki ukazuje na jedno - da su Josipa i on u ovu izvedbu utkali ne samo puno ljubavi, nego je tu bilo i puno pomnog promišljanja, isprobavanja raznih verzija, tempa, pa slobodnije i bez tempa... sve dok nisu došli do najposebnije verzije. Oboje su, rekao je, zadovoljni izvedbom i osjećali su, izvodeći je, da šalju veliku radost i ljubav.

Kako bilo, nisu svi bili otvoreni za tu radost - društvene mreže gore već drugi dan, riječi, osobito negativne, ne biraju se, a za umjetnost - tko pita.

Zvijezda i iza zatvorenih vrata: Sanja Musić Milanović odlično se snašla u novoj ulozi

Kako su se hrvatske prve dame (i jedan gospodin) mijenjale kroz inauguracije

Jednostavna elegancija prve dame: Sanja Musić Milanović zablistala u haljini domaćeg brenda

Linker
19. travanj 2024 23:47