Josipa Lisac
 HINA/ POOL/ Damir SENCAR / CROPIX
HRT spektakli u 'novom normalnom'

Josipa Lisac prima nagradu koju je odavno zaslužila: 'Imam 53 godine karijere, težak je to put'

Večerašnji Porin održava se online, nominirani su pred svojim kompjuterima, a Iva Šulentić i Ivan Vukušić javit će se iz studija 9 HRT-a. Eurosong se ove godine, zbog epidemije koronavirusa ne održava, u subotu će se uživo iz Nizozemske realizirati ''Europe Shine a Light'', specijalna emisija u kojoj će se predstaviti svi natjecatelji koji su trebali stati na Eurovizijsku pozornicu u Rotterdamu.

Josipa Lisac na svečanoj će dodjeli Porina, koja će se prvi put održati samo u virtualnom svijetu, primiti prestižnu nagradu Porin za životno djelo. Dodjela će se prenositi uživo na Prvom programu HRTa, 15. svibnja, bez publike. Program počinje u 20 sati.

Ususret Porinu, Josipa Lisac u intervjuu za "Dnevni avaz" otkrila je što za nju znači ova nagrada nakon 53 godine profesionalne karijere.

"Da, dobila sam nagradu za životno djelo. Svako dođe na red i to je simbolično. Sve su nagrade simbolika koja okružuje ono što se kroz vrijeme događalo. Imam 53 godine profesionalne karijere, težak je to put koji sam izabrala. Ali, uz ljude koji su prepoznali i zavoljeli to što radim došla sam do danas. Zdrava sam, stojim čvrsto. Želim učiniti još neke stvari, gdje vidim da možda negdje mogu napraviti nešto drukčije, po svome. I sve nagrade koje sam dobila kroz vrijeme su izuzetno bitne – rekla je Lisac o prestižnoj nagradi koja se dodjeljuje umjetnicima koji su na osobit način pridonijeli kulturi i ostavili neizbrisiv trag u hrvatskoj glazbi, što ona nesumnjivo jest", rekla je Lisac. Umjesto u Rijeci, Porin se večeras održava na posve drugačiji način.

Sve je bilo spremno, a onda je stigla korona i odgodila Porin koji se trebao održati u Rijeci. Večeras će ova popularna diskografska nagrada biti koncipirana kao televizijska emisija.

'Sve je spremno. Izvedbe i izvođači su spremni, prezenteri isto tako. Sudeći prema višegodišnjoj suradnji s našim voditeljima Ivom Šulentić i Ivanom Vukušićem, sigurna sam kako su i oni spremni i jedva čekaju ući u Studio 9 na HTV-u te voditi ovogodišnji, drugačiji Porin', rekla je glavna tajnica Porina Ivana Martinac, za Tportal.

U specijalnoj emisiji otkrit će se dobitnici u 37 kategorija.

''Kao što znamo, na Porinu nastupaju isključivo nominirani, pa nas tako očekuje puno dobre glazbe nominiranih izvođača, ali i vrlo zanimljivi prezenteri. Ovogodišnji dobitnici Porina za životno djelo jedna su od najvećih hrvatskih umjetnica Josipa Lisac te cijenjeni skladatelj i dirigent Tomislav Uhlik. Oni su zbog svojeg izričaja i posebnog značenja za hrvatsku glazbu nagrađeni najprestižnijom nagradom u zemlji, a statue Porina, ručno klesane od bračkog kamena, ovim istaknutim glazbenicima bit će uručene u izravnom prijenosu'', najavila je.

Što se Eurosonga tiče, on se neće održati onakav kakvog ga poznajemo, planirana emisija ide sutra uživo iz Nizozemske, a vodit će ju voditelji koji su trebali biti domaćini ovogodišnjeg spektakla Chantal Janzen i Edsilia Rombley.

''Umjesto finala Izbora za pjesmu Eurovizije, na koji smo navikli, gledat ćemo uživo iz Nizozemske zamjenski dvosatni show kojim će se predstaviti svi nesuđeni natjecatelji ovogodišnjeg otkazanog natjecanja, pa tako i hrvatski predstavnik - Damir Kedžo. Show ''Europe Shine a Light'' nudi jedinstven sadržaj za sve zemlje koje su trebale sudjelovati na Eurosongu 2021., njih 41.'', priopćili su s HRT-a.

Cilj emisije je odati počast, inspirirati i povezati cijelu Europu i Australiju, u želji da se svim ljudima pruži nada i osjećaj zajedništva.

''Osim 41 umjetnika koji će biti predstavljen, vidjet ćemo i neke bivše pobjednike, zajedničku pjesmu koju će izvesti svi natjecatelji i trenutke inspiracije u međusobnim intervjuima u kojima ćemo otkriti kako se glazbenici snalaze u ovim vremenima'', otkrivaju s javne televizije.

Exterior view of the Rotterdam Ahoy, the official venue for the planned Eurovision Song Contest 2020
Rotterdam Ahoy, Netherlands - 18 Mar 2020
This year's Eurovision Song Contest has been canceled due to the ongoing pandemic of the COVID-19 disease caused by the SARS-CoV-2 coronavirus., Image: 507595471, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Robin Utrecht / Shutterstock Editorial / Profimedia
Robin Utrecht / Shutterstock Editorial / Profimedia
Fanovi Eurosonga na društvenim mrežama iskazuju svoje nezadovoljstvo zbog odgode, ali corona je svima poremetila planove.

Kako će se situacija razvijati s Damirom Kedžom još nije poznato. HRT treba odlučiti, hoće li ga slati iduće godine na Eurosong s novom pjesmom ili će putem Dore odabrati novog izvođača i novu pjesmu.

''Vjerujem kako će HRT donijeti najbolju odluku, trenutno nam je svima prioritet zdravlje, izjavio je Kedžo.

Opatija, 290220.
Sportska dvorana Marino Cvetkovic.
Glazbeni dani HRT-a u Opatiji. Dora, izbor za pjesmu Eurovizije.
Na fotografiji: Damir Kedzo, pobjednik.
Foto: Matija Djanjesic / CROPIX
Matija Djanjesic / Hanza Media
Damir Kedžo nakon osvajanja Dore.

Do nekih boljih vremena za Porin i Eurosong ne preostaje nam ništa drugo nego uživati u ovim corona verzijama popularnih spektakala.

Čitajte i:

Petar Grašo emotivnom zahvalom rasplakao publiku, a zvijezda večeri bio je Vojko V

Josipa Lisac i Tomislav Uhlik dobitnici su Porina za životno djelo

Objavljene nominacije za Porin: Vojko V i Massimo izjednačeni

Najviše nominacija za Porina ove godine uzeo Urban, slijede 'Opća opasnost' i J.R. August

Prisjetili smo se Eurosonga '90. u Zagrebu: Nastupila je Tajči, a voditelji su bili Oliver i Helga

Tata Mario nakon Eurovizije: 'Očekivao sam da će Roko ući u finale, ali nisam razočaran'

Damir Kedžo oglasio se nakon otkazivanja Eurosonga: 'Uvjeti su zastrašujući, treba čuvati zdravlje'

Iznenađenje na Eurosongu: Pobjedu odnio Portugal, naš predstavnik Jacques na 13. mjestu

Linker
23. travanj 2024 05:56