Getty Images
Potpuni pad

Weinstein osuđen na 23 godine zatvora zbog zlodjela nad ženama, isplivala i jeziva poruka koju je napisao o Aniston

Nekad slavni producent koji je vladao Hollywoodom doživio je i konačni pad, osudu na dugogodišnju robiju zbog višestrukih optužbi žena koje je seksualno napastovao.

Ozloglašeni producent Harvey Weinstein (67) osuđen je na 23 godine zatvora - nakon što je još 24. veljače proglašen krivim za optužbe za silovanje, danas je sudac James Burke donio odluku o trajanju zatvorske kazne na sudu u Manhattanu. U sudnicu je na izricanje presude stigao u invalidskim kolicima vezan lisicama, za optužbe koje su potvrđene u veljači propisana je kazna zatvora između pet i 29 godina.

Ovo je završetak dvogodišnjeg pada nekada vrlo utjecajnog i moćnog producenta iz Hollywooda, nakon što su brojne žene javno progovorile o njegovu zlostavljanju. Svih šest žena koje su svjedočile protiv Weinsteina sjedile su zajedno u prvom redu sudnice, javlja CNN. Poznato je za još barem njih 13 koje su Weinsteina optužile da silovanje ili seksualni napad.

"Osjećam žaljenje zbog ove situacije, osjećam to duboko u srcu".

"Posvetit ću se nastojanju da budem bolja osoba", kazao je Weinstein u svom posljednjem obraćanju pred sudom. Nekadašnji filmski mogul osuđen je 24. veljače za seksualni napad i silovanje trećeg stupnja, ali je oslobođen za niz mnogo ozbiljnijih predatorskih seksualnih napada i silovanje najvišeg stupnja.

NEW YORK, NEW YORK - AUGUST 26: Harvey Weinstein arrives to court with his lawyer Donna Rotunno for arraignment over a new indictment for sexual assault on August 26, 2019 in New York City. The new charges against the movie mogul are from an indictment involving the actor Annabella Sciorra. Weinstein has already been charged with a host of other sexual assault charges and with the trial due to start in three weeks prosecutors are likely to request to add Sciorra’s testimony to be included rather than add an additional charge. (Photo by Spencer Platt/Getty Images)
Getty Images
Harvey Weinstein i odvjetnica Donna Rotunno, snimljeni u kolovozu 2019.

Blatio žene u e-mailovima

Detalji koji su u posljednje dvije i pol godine isplivali na površinu zaprepastili su svijet i pokrenula #metoo pokret. To su uglavnom bila svjedočanstva napadnutih žena - od nepoznatih glumica do super zvijezda poput Salme Hayek.

Posljednje što je zgrozilo javnost su poruke koje je osramoćeni producent slao svojim utjecajnim prijateljima i kontaktima u nastojanju da se obrani od mnogobrojnih optužbi različitih žena, koje su ga optužile za neprimjereno ponašanje u listopadu 2017.

NEW YORK, NY - JANUARY 06: Harvey Weinstein arrives to the court on January 6, 2020 in New York City. Weinstein, a movie producer whose alleged sexual misconduct helped spark the #MeToo movement, pleaded not-guilty on five counts of rape and sexual assault against two unnamed women and faces a possible life sentence in prison. (Photo by Kena Betancur/Getty Images)
Getty Images
Tijeko suđenja Weinsteinovo zdravlje rapidno je opadalo.

Neki od moćnika kojima je pisao su Jeff Bezos iz Amazona i Tim Cook iz Applea te tadašnji gradonačelnik New Yorka, sada kandidat za demokratskog predsjednika Michael Bloomberg... U toj silnoj korespondenciji jedna poruka sadržava uznemirujuće spominjanje glumice Jennifer Aniston.

Weinstein je napisao "Jen Aniston bi trebalo ubiti".

Poruku je napisao u elektroničkoj pošti koju je poslao svom predstavniku, piše New York Times, nakon što ga je zvijezda "Prijatelja" optužila da ju je neprimjereno pipkao.

Glumica bez komentara

Zastupnik za javnost slavne glumice, Stephen Huvane, negira da je Weinstein ikad neprimjereno dirao Aniston te je dodao da ne znaju za e-mail takvog sadržaja. "Nikad joj se nije približio toliko da bi je mogao dirati, nikada nije bila na samo s njim. Ne znamo za e-mail, budući da nije poslan nama, niti imamo bilo kakav komentar u vezi njega", kazao je Huvane.

Press
Plakat za film 'Fatalni preljub' u kojem je Aniston glumila uz Clivea Owena, a Weinstein ga je producirao.

Aniston je s Weinsteinom surađivala na filmu "Fatalni preljub" iz 2005., a prošle godine je progovorila javno o svojim neugodnim iskustvima s producentom, iako niti jednom nije spomenula seksualno uznemiravanje. Otkrila je kako je Weinstein bio bezobrazan prema njezinom prijatelju na večeri te kako ju je silio da nosi haljine iz dizajnerske kuće Marchesa, u kojoj je suvlasnica sada već njegova bivša žena Georgina Chapman.

Pročitajte i:

Linker
19. travanj 2024 18:10