screen shot
Glazba u fokusu

Kućna verzija Porina: Gobac slavio žesticom, Marko Tolja nosio odijelo i natikače, a netko je prvi Porin proslavio suzama

Ove godine dodjela najprestižnije hrvatske glazbene nagrade održala se kao televizijska emisija na Prvom programu Hrvatske televizije i na Drugom programu Hrvatskog radija.

Svjetska pandemija spriječila je dolazak Porina u Europsku prijestolnicu kulture, ali nije spriječila dodjelu u obliku 90 minuta izdanja. Urban &4 izveli su pored mora Iskru, nominiranu za pjesmu godine. Uslijedili su nastupi Luke Šulića, te duet Mije Dimšić i Marka Tolje kao hommage Rijeci, gdje se Porin trebao održati.

Prvog Porina, onog za najbolji album rock glazbe osvojio je Psihomodo Pop za Digitalno nebo.

Pjevač Davor Gobac je odradio javljanje Skypom odradio je uz cijeli bend s čašom žestice... Preko 40 sugovornika bilo je uključeno putem Skypea, a scena u studiju nešto je skromnija, u funkcija dva voditelja i dvoje gostiju.

screen shot


U 37 kategorija, 17 izvođača iznimna čast dana je glazbenoj divi Josipi Lisac i skladatelju Tomislavu Uhliku, koji su dobitnici Porina za životno djelo.

Uhlik se zahvalio svim kolegama, prijateljima, obitelji i svima s kojima je barem nakratko podijeli radost bavljenja glazbm u proteklih 40 godina. O našoj divi u studiju je s propisane distance govorio Siniša Škarica, pozvavši sve gledatelje da ustanu i velikim toplim aplauzom pozdrave jedinu veliku, jednu jedinu i jedinstvenu Josipu Lisac. Ona se zahvalila svojoj nakladničkoj kući, te ljudima koji su njen rad prepoznali i zavoljeli, jer, bez njih, dodala je, ništa nije bilo moguće. Njen Karlo Metikoš, kazala je, poklonio joj je sve - ljubav i smisao postojanja.

screen shot

screen shot

Porin za muški vokal dobio je Marko Tolja, a sretnu vijest mu je iz studija donio vjenčani kum Ivan Vukušić. Glazbenik je pokazao da je elegantno odijelo kombinirao uz natikače za plažu... Posebno emotivno je na svoj Porin reagirala Amira Medunjanin koja na početku govora imala suze u očima, a dobila je nagradu za najbolji ženski vokal.

screen shot

Mile Kekin proglasio je dobitnika Porina za pjesmu godine - to je Iskra Damira Urbana! Skromno je priznao da u ovako jakoj konkurenciji nije mislio da ima šanse dobiti nagradu, te da mu je ovo jedan od dosad najvažnijih Porina.

Na dodjeli nastupalo je čak 17 izvođača: Amira Medunjanin, Antonela Doko, Chui, Damir Kedžo, Joe Kaplowitz, J.R. August, Lu Jakelić, Luka Šulić, Mia Dimšić, Marko Tolja, Neno Belan & Fiumens, Opća Opasnost, Petar Grašo, Porto Morto, Psihomodo pop, Urban & 4 i Vanna. Redatelj TV prijenosa je Tihomir Žarn, a urednica je Andrijana Škorput. Scenarij potpisuju Joško Lokas i Mislav Donaj, a kroz cijelo izdanje posebne dodjele Porina, čestitke su osim glazbenicima bile često upućene Ivi Šulentić koja je slavila rođendan.

Čitajte i:

Josipa Lisac prima nagradu koju je odavno zaslužila: 'Imam 53 godine karijere, težak je to put'

Najviše nominacija za Porina ove godine uzeo Urban, slijede 'Opća opasnost' i J.R. August

Josipa Lisac i Tomislav Uhlik dobitnici su Porina za životno djelo

Linker
11. travanj 2024 21:06