Goran Mehkek / CROPIX / CROPIX
savjetnica predsjednice

Mirjana Hrga se pohvalila: Za vrijeme mandata gotovo pola plaće darovat će siromašnima

Nakon što je 16. siječnja službeno postala savjetnicom Kolinde Grabar Kitarović, Mirjana Hrga u roku je predala imovinsku karticu u kojoj se pohvalila jednim zanimljivim detaljem - čak 7000 kuna mjesečno za vrijeme trajanja mandata odvajat će za siromašne

Još jučer je Mirjana Hrga dala naslutiti svoju odluku porukom na Facebooku koja je mnogima bila nejasna, no nakon današnje objave imovinske kartice, njezine riječi su se iskristalizirale. Iako će kao savjetnica predsjednice Kolinde Grabar Kitarović zarađivati 16 000 kuna, Mirjana Hrga dio iznosa odvojit će za siromašne obitelji, kako je navela u imovinskoj kartici. 'Od plaće neto iznosa 16.471,21 kunu, a počevši s isplatom plaće za veljaču 2019., za potrebe dviju potrebitih obitelji, putem trajnog naloga, a na mjesečnoj razini, izdvajat ću 7000 kuna za trajanja svojega mandata', navela je.

Na Facebooku je sinoć napisala:

„Daj mi Bože da imam dovoljno, a da svi oko mene imaju više.“

Uz silnu filozofiju što bi život trebao biti, a što politika, sve se u konačnici svede na tu jednu rečenica koja jedina jamči sretan život. Ne samo pojedinca nego i zajednice. Druge nema.

Politika ne bi trebala biti teška, pa onda ni sramotna djelatnost ako se okreneš čovjeku. Štoviše.

Pametan čovjek bi se trebao hraniti privilegijom da može pomoći, a ne sanjati da će politikom osnažiti vlastitu poziciju.

To bi trebala biti čast.
Ako je to njegov cilj.
Ako je čovjek, njegov život i dostojanstvo ispred papira.

Ali to onda podrazumijeva i hrabrost.
Realiziranost.
Slobodu od svega što bi te moglo ubiti.
I trenutak.

I zato ako umjesto čovjeka ipak kukavički poklekneš i izabereš drugo skrivajući se iza besmislenih odljuđenih i nerazumljivih formalnosti, ulagivanja, pothranjivanja taština, onda pristaješ da politika bude svrha sebi samoj.
Da frustrira.
Dok čovjek čeka.

Oholost i pohlepnost su njena suprotnost.
I siguran put u propast.

Premda je još ljetos vjerovala da će njezin život u godinama koje slijedi teći mirnijim vodama na brodu na jednom od najljepših hrvatskih otoka - Lošinju, jer je u obližnjem Osoru preuredila staru ruševnu kuću koju je iznajmljivala gostima, dugogodišnja tv reporterka brod je ipak odlučila zamijeniti novim izazovima. Predsjednica Kolinda Grabar - Kitarović imenovala ju je svojom savjetnicom za strateške politike, odnose s Hrvatskim saborom i Vladom koju je bivša novinarka bez mnogo dvojbe prihvatila.

Sv Jakov Osor 06092018
MIRJANA HRGA
Foto Mario Kucera
Mario Kučera

Za magazin Gloria u rujnu je govorila: 'Svojim gostima omogućila sam u Vili Mare pot­­­­puni komfor, dok sam sama izabrala život na brodu, jer kad si sretan, dovoljna su ti i dva kvadrata prostora. Kad stanem na svoju pasarelu, kao da sam kupila svu slobodu ovog svijeta. Pa kakav sam život imala u Zagrebu?! U osam sam izlazila iz stana, došla u redakciju, imala kolegij, obavila stotinu telefonskih poziva nizašto, vratila se kući u 20.30 i odmah počela planirati sljedeći dan, telefonirati, smišljati teme... Sada sam napokon naučila dje­lomično živjeti u skladu s prirodom. Zar to nije najljepše? Kad su krajem kolovoza posljednje kolone turista napuštale Lošinj, pomislila sam koliko sam sretna što ne moram biti među njima...'

Pričala je prije samo par mjeseci Mirjana Hrga i kako joj neopisivo godi odmak od zagrebačke užurbane svakodnevice, no prednosti i izazove koje nudi Pantovčak ipak nije mogla odbiti.

'Toliko mi se zamjerila godina nakon povratka s Al Jazeere da sam zaključila kako se više ne bih mogla baviti novinarstvom. Teško pronalazim poštovanje i za sugovornike i za situacije, a ako ne mogu promijeniti svijet, mogu promijeniti sebe i odmaknuti se od svega. Na brodu imam sve što mi treba: malu kuhinju, tuš, dio za spavanje s golemim krevetom, a kad sam sama, najradije legnem na mali ležaj ispred televizora i po navici usnem oko ponoći uz neku emisiju na Četvrtom programu HRT-a. Poslijepodneva često provodim s prijateljicama, koje pozovem na čašu vina. A kako je brod prilično širok, ne osjeti se ljuljanje i u njemu spavam kao kod kuće', pričala je Hrga u rujnu.

Linker
25. travanj 2024 17:41