Getty Images
svijet i dalje bruji o skandalu

Najveća podrška: Princa Andrewa mnogi su napustili, ali ne i njegova starija kći

Nakon što se uslijed pedofilske afere povukao sa svih kraljevskih dužnosti, izgubio putem mnoge koji su podupirali njegov humanitarni rad i poslove, britanskom princu Andrewu stradao je i obiteljski život.

U tjednu kad je BBC emitirao njegov katastrofalan intervju u kojem se sve dublje zakopavao govoreći o prijateljstvu s pokojnim osuđenim pedofilom Jeffreyjem Epsteinom (59), ali i optužbama Virginije Roberts koja tvrdi da je spavao s njom kad je imala samo 17 godina, princ Andrew odstupio je sa svih kraljevskih dužnosti. Dogodilo se to nekoliko sati nakon što je viđen u parku Winsor na jahanju s majkom, kraljicom Elizabetom II.

Objavio je tada poduže priopćenje za javnost u kojem je, između ostalog, izrazio i žaljenje što je krivo procijenio Epsteina te policiji ponudio pomoć. "I dalje nedvosmisleno žalim zbog svoje neispravne prosudbe o Jeffreyju Epsteinu. Njegovo samoubojstvo ostavilo je mnoga neodgovorena pitanja, posebno za njegove žrtve i ja duboko suosjećam sa svima koji su povrijeđeni. Naravno, spreman sam pomoći bilo kojoj instituciji koja se bavi provedbom zakona, ako me zatraže", pisalo je u izvješću princa Andrewa.

Napustili su ga tada mnogi koji su podupirali njegove dobrotvorne organizacije i poslovne projekte, otkazavši svaku daljnju suradnju s njim. Na sve to se ovih dana nadovezala nemilosrdna odluka kraljice Elizabete II. - otkazala je planirano veliko slavlje u Buckinghamskoj palači u povodu njegovog 60. rođendana, a koje je trebalo ići u smjeru zahvale princu Andrewu za njegov predan rad s čak 230 dobrotvornih organizacija.

U pozadini cijele ove sage, sve je dublji jaz između posrnulog princa i ostatka kraljevske obitelji. Naime, što će se dalje događati s princom Andrewom uvelike ovisi o odgovoru i stavu njegovog brata, princa Charlesa, prvog u redu za prijestolje. U vrijeme debakla s intervjuom bio je na turneji po Indiji, Novom Zelandu i Salomonskim otocima gdje ga je dijelom pratila i Camilla, vojvotkinja od Cornwalla. O intervjuu se nikada nije izjasnio, ali pojavilo se više napisa u medijima da je ljutit što je njegovo putovanje zasjenjeno ovakvim naslovima o njegovom bratu. Princ Charles se u utorak vraća i u Ujedinjeno Kraljevstvo, a kako od izvora bliskog palači doznaje Daily Telegraph, Charles planira narediti Andrewu da ga posjeti u Clarence Houseu, njegovu domu u kojem živi s Camillom, kako bi razgovarali o nemilim zbivanjima. Kako je otprije poznato, braća, među kojima je 12 godina razlike, nisu naročito bliski, najviše komuniciraju putem svog osoblja i privatnih tajnika.

LONDON, ENGLAND - JUNE 08: (L-R) Camilla, Duchess of Cornwall Prince Charles, Prince of Wales, Queen Elizabeth II, Prince Andrew, Duke of York, Prince Harry, Duke of Sussex and Meghan, Duchess of Sussex during Trooping The Colour, the Queen's annual birthday parade, on June 8, 2019 in London, England.  (Photo by Chris Jackson/Getty Images)
Getty Images

Prema pisanju The Timesa, i princ William je bio umiješan u odluku da se od princa Andrewa zatraži da odstupi s kraljevskih dužnosti, te je utjecao na kraljičinu odluku o otkazivanju velikog rođendanskog partyja za princa Andrewa koji će formalno 60 godina napuniti 19. veljače.

PERTH, AUSTRALIA - OCTOBER 02: Prince Andrew looks on after being greeted by Professor Romy Lawson, Provost of Murdoch University on arrival at Murdoch University on October 02, 2019 in Perth, Australia. The Duke of York is on a working visit to Perth hosting events as part of Pitch@Palace Australia 3.0, aimed to encourage and support entrepreneurship in Australia, and provide international support and development opportunities for early-stage businesses. (Photo by Paul Kane/Getty Images)
Getty Images

Nakon intervjua navodno su i Prince Harry i Meghan Markle, koji su ususret praznicima koje će provesti u SAD-u uzeli pauzu od službenih obveza, izjavili da je intervju "sve koji su ga gledali navodio da se sakriju pod stol. Postajalo je sve gore, i gore, i gore",

The Telegraph je također napisao članak u kojem su budućnost princa Andrewa usporedili s nesretnim godinama izolacije kralja Edwarda VIII koje je proveo u progonstvu u Francuskoj, nakon što je 1936. abdicirao s britanskog trona da bi oženio Wallis Simpson. Za sada posljedice za Andrewa nisu bile ni približno ozbiljne, ali je tekst podsjetio na ozbiljnost situacije u kojoj se našao posrnuli princ.

WINDSOR, ENGLAND - MAY 19:  (L-R) Princess Eugenie, Prince Andrew, Duke of York and Princess Beatrice attend the wedding of Prince Harry to Ms Meghan Markle at St George's Chapel, Windsor Castle on May 19, 2018 in Windsor, England. Prince Henry Charles Albert David of Wales marries Ms. Meghan Markle in a service at St George's Chapel inside the grounds of Windsor Castle. Among the guests were 2200 members of the public, the royal family and Ms. Markle's Mother Doria Ragland.  (Photo by Chris Jackson/Getty Images)
Getty Images
S kćerima 2018. na vjenčanju princa Harryja i Meghan Markle

Pa ipak, podrška najbližih članova obitelji princa Andrewa nije izostala. Njegova starija kći Beatrice (31) i njezin zaručnik Edoardo Mapelli snimljeni su u u nekoliko navrata kako napuštaju imanje Windsor gdje princ Andrew živi. Kćeri, koje je dobio u braku sa Sarah Ferguson (60) u kojem je bio od 1986. do 1996., princu Andrewu su, čini se, ostale najveća podrška.

Osvrnut ćemo se samo na još jednu činjenicu: Beatrice je bila ta koja je, u želji da vrati čast njegovu imenu, oca najviše nagovarala na nesretni intervju na BBC-ju.

25/11/2019. Windsor, UK. Princess Beatrice and her fiancŽ Edoardo Mapelli are seen leaving the Windsor estate where Prince Andrew lives. A number of financial backers for the Prince of YorkŐs charities and businesses withdrew their support following reaction to an interview on Prince Andrew's relationship with American financier Jeffrey Epstein., Image: 484820527, License: Rights-managed, Restrictions: *** UK Out ***, Model Release: no, Credit line: Ben Cawthra / ddp USA / Profimedia
Ben Cawthra / ddp USA / Profimedia

17 November 2019.

Prince Andrew, Duke of York, faced questions on BBC Newsnight about his links to Epstein.
Here, stock image:
26/03/1999
Prince Andrew, new chairman of the NSPCC Full stop appeal, was surprised to find Fergie and daughters Beatrice and Eugenie waiting for him when he arrived at the Windsor Pledge Site in Windsor Library., Image: 483338147, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: GoffPhotos.com / Goff Photos / Profimedia
GoffPhotos.com / Goff Photos / Profimedia
Godine 1999. s tadašnjom suprugom Sarah Ferguson i kćerima

Linker
14. travanj 2024 22:18