ŽIVOTNA PRIČA

Povratak vječnog šarmera: Od kauboja 'zgodne guze' do jednog od najtraženijih holivudskih glumaca

Zbog iscrpljujućeg i mučnog razvoda od Angeline Jolie američki glumac na tri je godine prekinuo karijeru, no ovog ljeta ponovno ćemo ga gledati na velikom platnu, u novom hitu Quentina Tarantina 'Bilo jednom u... Hollywoodu'.

Uvijek sam vjerovao da dobar film s vremenom nađe put do gledatelja. No, mlade generacije jednostavno nemaju strpljenja. Začudim se kada susretnem dvadesetogodišnjake koji mi kažu da nisu gledali “Kuma”, “Let iznad kukavičjeg gnijezda” ili “Sve predsjednikove ljude”, filmove koji su za mene klasici. Mlade danas kao da ne zanimaju jer oni žele nešto kraće, brže, eksplozivnije - tvrdi holivudski glumac Brad Pitt (55), zvijezda filmova koji su obilježili devedesete i početak novog tisućljeća. Obožavatelji ga pamte u ulogama koje su lansirale njegovu karijeru - kao neodoljivog kauboja “zgodne guze” u klasiku Ridleyja Scotta “Thelma i Louise” iz 1991. te napušenog besposličara u “Pravoj romansi” Tonyja Scotta iz 1993. Danas je nešto stariji, no šarm nije izgubio, pa je i dalje jedan od najtraženijih glumaca u Hollywoodu. No uloge sad pomno bira, sve je češće kao producent iza kamere jer ga privlače priče na kakvima je odrastao. Jedna od njih je i “Bilo jednom u... Hollywoodu”, dugo iščekivana drama oskarovca Quentina Tarantina u kojoj Pitt prvi put glumi nakon čak tri godine stanke.

Leonardo DiCaprio, Brad Pitt and Al Pacino in Columbia Pictures ŇOnce Upon a Time in Hollywood
U filmu ‘Bilo jednom u... Hollywoodu’ s Leonardom DiCaprijem i Alom Pacinom

Turbulentno razdoblje, u kojem se raspao brak s kolegicom Angelinom Jolie, natjeralo je glumca da razmisli o tome što želi u životu i karijeri, a odgovor je bio - kvalitetne uloge.

- Teško je odbiti ulogu koju vam ponudi Tarantino. On piše rečenice za koje možete samo željeti da ste ih sami smislili. Ulogu mi je dao, ali scenarij mi nije htio poslati. Morao sam doći u njegovu kuću i čitati ga na terasi. Lukavo je to izveo jer je isprintao samo jednu kopiju scenarija, pa su svi koje je želio u filmu morali doći k njemu - objasnio je Pitt kako je prihvatio ulogu.

Radnja filma “Bilo jednom u... Hollywoodu” odvija se 1969., kada je postalo jasno da je zlatno doba filmske meke na zalasku, ali i da je optimizam “ljeta ljubavi” bio nerealan. U takvom Hollywoodu Brad Pitt glumi kaskadera Cliffa Bootha, koji uz glumačku zvijezdu Ricka Daltona, čiji je dugogodišnji dubler, pokušava naći svoje mjesto. Daltona igra još jedan holivudski zavodnik, Leonardo DiCaprio, s kojim je Pitt dijelio glumačke početke na kraju osamdesetih i početku devedesetih.

Brad Pitt star in Columbia Pictures ÒOnce Upon a Time in Hollywood

- Počeci su uvijek divlji i nepredvidivi. Tada samo jurite, pokušavate zgrabiti što više šansi, a neizbježno je i da vam nekad pred nosom zatvore vrata. Onda počinjete raditi na vještini, usavršavate je do najsitnijeg detalja. Prvih godina na setu se mučite kako iz glave izbaciti četrdesetak ljudi koji gledaju u vas i očekuju čudo, dok vas reflektori udaraju u glavu, a kamera je neprirodno blizu vas. No, s vremenom taj kaos postane vaš “dom”. Jedino mjesto gdje se osjećate kao da ondje doista pripadate - rekao je Brad Pitt.

Brad Pitt, portrait, London, October 1988. (Photo by Michael Putland/Getty Images)
Getty Images
Pitt na početku karijere

Rođen 1963. u gradiću Shawneeju u Oklahomi, u dobrostojećoj i vrlo pobožnoj baptističkoj obitelji, odrastao je uz majku Jane, savjetnicu u školi, i oca Billa, koji je vodio vlastitu prijevozničku tvrtku, te uz brata Douga i sestru Julie. Pjevao je u crkvenom zboru i u školskim mjuziklima, igrao golf i tenis, bio član plivačke ekipe. Sudjelovao je i u radu debatnog kluba te volio ići u kino. I kao student novinarstva na Sveučilištu Missouri ostao je blisko povezan s obitelji i često na predavanjima krišom pisao pisma kući, mami i baki. Od uzornog sina i studenta, roditelji sasvim sigurno nisu očekivali da odustane od studija samo dva tjedna prije diplome. No, mladić nemirnoga duha učinio je upravo to.

- Kako se bližio rok diplomiranja, svi su moji prijatelji već pronalazili posao, a ja sam shvatio da još nisam spreman za to. Spakirao sam torbu ubacio je u auto i zaputio se u Los Angeles. Na diplomu više nisam ni mislio, znao sam da je to iza mene - prisjetio se Pitt, kojemu su roditelji, unatoč početnom iznenađenju, dali punu podršku u tome da slijedi svoje snove. Doduše, ti su snovi na početku izgledali kao noćna mora svakog mladog glumca - bezbrojne neuspješne audicije, konobarenje, život u jeftinim stanovima s nekoliko cimera...

Actor Brad Pitt in his modelling days in the early 1990's.;  (Photo by Iain McKelly/Photoshot/Getty Images)
Getty Images
Prije nego što je postao glumac radio je i kao model

Jedna od prvih uloga bila mu je kratko pojavljivanje u TV serijalu “Growing Pains”, u kojem se proslavio Leonardo DiCaprio, dok je na filmu debitirao u komediji “Hunk”. Na špici nije potpisan, u filmografiji ulogu opisuju kao “dečko s pićem na plaži”, no bilo je to dovoljno da svojima kod kuće pokaže kako napreduje u karijeri. Kao glumac snalazio se kako je znao, no s djevojkama nije imao problema. Jedna od prvih u Hollywoodu bila je glumica Robin Givens, tada u braku s boksačem Mikeom Tysonom.

LOS ANGELES - CIRCA 1989:  Actors Brad Pitt and Robin Givens pose for a portrait circa 1989 in Los Angeles, California. (Photo by Vinnie Zuffante/Archive Photos/Getty Images)
Getty Images
S Robin Givens hodao je 1989.

- Robin i ja smo imali problema u braku pa nismo živjeli zajedno. Jednom sam ih uhvatio u autu ispred njezine kuće, a drugi put u spavaćoj sobi. Brad je molio: “Čovječe, nemoj me udariti, nemoj me udariti” - napisao je u autobiografiji bivši svjetski boksački prvak. No, njegova bivša supruga drugačije se sjeća tih dana. - Istina je da nas je sreo dok smo bili zajedno u autu, ali nikada u spavaćoj sobi. A tek ono da je Brad cvilio kako ga Mike ne bi udario? Molim vas, pa valjda i sami znate da je Brad frajer. Nikada se nije dogodilo - ispričala je.

Kad se već proslavio kao glumac, s epizodnom, ali zapaženom ulogom u kultnom filmu “Thelma i Louise” Ridleya Scotta, u kojem se skinuo pred kamerom, Pitt je neko vrijeme hodao s manekenkom češkog podrijetla Jitkom Pohlodek. Crnokosa Jitka doselila se u njegovu kuću u Los Felizu, gdje je Pitt imao tri psa, iguane i kameleona, dok je ona dovela svoje ljubimce, crvene risove. Unatoč idili s tolikim životinjama, veza im nije dugo trajala. Jitka je, inače, jedna od rijetkih Pittovih djevojaka koje mu nisu bile partnerice pred kamerama.

Brad Pitt and Jitka Poheldek at the Mann Village Theatre in Beverly Hills, CA (Photo by Jim Smeal/WireImage)
WireImage
Neko vrijeme bio je u vezi s češkom manekenkom Jitkom Pohlodek

S Juliette Lewis upoznao se na snimanju TV filma “Too Young To Die” kad je njoj bilo 16, a njemu 26 godina. Ostali su zajedno tri godine. Pet godina poslije, kad je već bio obećavajuća zvijezda, na snimanju mračnog krimića “Sedam” redatelja Davida Finchera prohodao je, pak, s partnericom Gwyneth Paltrow. Zaprosio ju u Argentini, dok je 1997. snimao film “Sedam godina u Tibetu”.

Brad Pitt and Juliette Lewis (Photo by Jim Smeal/WireImage)
WireImage
Krajem osamdesetih bio je u vezi s Juliette Lewis

LONDON - APRIL 26:  Actors Brad Pitt and Gwyneth Paltrow on April 26, 1995 in London. (Photo by Dave Benett/Getty Images)
Getty Images
Na setu filma ‘Sedam’ započeo je vezu s Gwyneth Paltrow

- Jedva čekam da stanemo pred oltar, da joj stavim prsten i poljubim je - govorio je Pitt, koji je već tada izjavljivao da želi obitelj i djecu. Čak je tražio stan u New Yorku da bude bliže zaručnici, dok je Gwyneth Paltrow obećavala da će se odreći glume kako bi se posvetila djeci koju će imati - ali sedam mjeseci nakon objave zaruka par se rastao.

Činilo se da je Jennifer Aniston, zvijezda televizijskog hit serijala “Prijatelji”, ona prava. Upoznao ju je 1998., kad su im njihovi agenti dogovorili romantičnu večeru, no ono što je počelo kao trik koji im je trebao donijeti još veću popularnost, pretvorilo se u pravu ljubav. Nedugo nakon što se 2000. vjenčao s Aniston kupio je vilu na Beverly Hillsu koju je projektirao arhitekt Wallace Neff, a onda je uložio dvije godine truda u uređenje. Ali ni najljepša kuća na svijetu očito nije mogla spasiti brak, možda zato što je nisu ispunili veseli dječji glasovi.

Jennifer Aniston and Brad Pitt at 2004 IFP INDEPENDENT SPIRIT AWARDS, LA, CA 2/28/2004
Courtesy Everett Collection
Od 2000. do 2005. bio je u braku s Jennifer Aniston

- Sanjam o obitelji - povjerio je tada Pitt novinarki Diane Sawyer, ali u šest godina braka djeca im se nisu dogodila i velebna kuća s kinodvoranom, podovima od mahagonija, bazenom i teniskim igralištima ostala je prazna. Bilo je to razdoblje kad se suočavao s tamnom stranom slave. Iako je nizao filmske hitove te ga je čak dvaput magazin People proglasio najseksi muškarcem na svijetu, glumac je bio nezadovoljan svojim imidžem u javnosti. Želio je biti više od lijepog lica i zanosnog tijela, a znao je da to može biti.

- Sredinom devedesetih sam se na jednom snimanju žalio na sve i svašta. Nisam se dobro osjećao, mislio sam da zaslužujem bolje uloge, pa sam se svima jadao. Onda me jedan kolega suočio sa stvarnošću rekavši: “Prestani jadikovati. Ti si Brad Pitt. Ja bih volio biti ti”. U to se doba u najtežim trenucima uvijek okretao svojem najvećem poroku - marihuani. Kako je svojedobno otkrio, krajem devedesetih se toliko nesigurno osjećao da je dane najradije provodio sjedeći kod kuće na kauču s jointom u ruci.

- Bio je to moj bijeg. Omamljen nisam imao nikakvih briga. No isto tako nisam primjećivao da svijet prolazi pokraj mene dok se ja pretvaram u nepokretnu krafnu - priznao je Pitt. Otrježnjenje je došlo nakon njegovog posjeta Maroku. Suočivši se s bijedom u siromašnim četvrtima, shvatio je da su njegovi problemi zapravo besmisleni. Odlučio je trgnuti se, dignuti s kauča i učiniti nešto korisno. Želja za nečim novim, ali i velikom obitelji, odvukla je glumca u zagrljaj jedanaest godina mlađe glumice. U zanosnu Angelinu Jolie, kći poznatih glumaca Jona Voighta i Marcheline Bertrand, zaljubio se dok su zajedno snimali film “Gospodin i gospođa Smith”. Ona je na snimanje dovela svojeg posvojenog sina Maddoxa, a Brad se razdragano igrao s četverogodišnjakom kao da je to nešto najljepše na svijetu. Pritom se kemija između glavnih glumaca nije mogla sakriti, premda oboje do danas tvrde kako su se tada zaljubili, ali ni u jednom trenutku nisu prešli granicu profesionalnog odnosa.

MR. AND MRS. SMITH, Angelina Jolie, Brad Pitt, 2005, TM & Copyright (c) 20th Century Fox Film Corp. All rights reserved.
20th Century Fox Licensing/Merch
S Angelinom Jolie u filmu ‘Gospodin i gospođa Smith’

No, nedugo nakon toga Pitt i Aniston su se rastali. Jennifer je u ožujku 2005. podnijela zahtjev za razvod, a samo mjesec dana poslije Brad i Angelina viđeni su na zajedničkom odmoru u Keniji. Ako je i bilo sumnji u njihovu vezu, fotografija objavljena u srpnju u magazinu W, radi promocije filma “Gospodin i gospođa Smith”, sve ih je raspršila. U editorijalu “Kućna sreća” utjelovili su savršenu američku obitelj, s čak petoro djece i uzbudljivim životom u spavaćoj sobi. Isti mjesec Jolie je posvojila šestomjesečnu djevojčicu Zaharu u Etiopiji, gdje je s njom bio i Brad.

- Uvijek sam mislio da ću imati veliku obitelj. Htio sam da u kući bude kaos - kazao je glumac, kojemu se želja napokon ostvarila. Ne samo da je postao otac Maddoxu i Zahari, posvojenoj djeci životne partnerice, već su u siječnju 2006., tri mjeseca nakon završetka brakorazvodnog procesa s Jennifer Aniston, objavili da je Angelina Jolie trudna. Shiloh Jolie-Pitt rođena je u svibnju 2006. u Namibiji, iduće godine zajedno su u Vijetnamu posvojili trogodišnjeg Paxa, a u srpnju 2008. došla je “dvostruka nevolja” - blizanci Knox Leon i Vivienne Marcheline rođeni su u Nici.

52183669 It is being reported that actress Angelina Jolie has filed for divorce from Brad Pitt! Jolie filed legal the paperwork on Monday, September 19, 2016, citing irreconcilable differences and she is asking for physical custody of the couple's 6 children. It's been reported by TMZ that it was an incident that happened on a private jet last Wednesday that triggered Brad and Angelina Jolie-Pitt's 310 million divorce. TMZ states that
Profimedia, Backgrid USA.
S Angelinom Jolie i njihovom djecom Maddoxom, Zaharom, Shiloh, Vivienne, Paxom i Knoxom, 2011. u New Orleansu

Godinama su Pitt-Jolie slovili kao idealna holivudska obitelj. I tata i mama su radili, vodili računa o tome da im se rasporedi ne sudaraju, a djecu su vodili sa sobom diljem svijeta. Ujedno su u Provansi u Francuskoj proizvodili svoje vino, a ondje su se 2014. i vjenčali. I Bradova je karijera u tim godinama procvjetala. Dvaput je bio nominiran za Oscara - 2009. za ulogu u filmu “Neobična priča o Benjaminu Buttonu” i 2012. za “Igru pobjednika”. Pozlaćeni kipić na kraju je osvojio 2014., ali ne kao glumac, nego kao producent najboljeg filma - “Dvanaest godina ropstva”.

- Kod nas je neprestano galama, ili hihot, ili vriska, ili plač... Obožavam to. Obožavam - hvalio se Pitt novinarima o obiteljskom životu, ali pritisak brojne obitelji i turbulentnog životnog ritma ipak je bio prevelik. Dvije godine nakon čarobnog vjenčanja, uslijedio je razvod iz pakla. Uz brojne javne optužbe - ona je tvrdila da je on nasilni otac koji previše pije i konzumira marihuanu, dok je on dao naslutiti da su priče o glumičinom neurotičnom ponašanju itekako istinite - pokrenuli su parnicu za skrbništvo nad djecom, koja do danas nije završena, kao ni brakorazvodni proces. Za to Pitt okrivljuje Angelinu, tvrdeći da mu otežući s razvodom namjerno želi zagorčati život. On, pak, samo želi krenuti dalje. Iako ga mediji povezuju s brojnim novim ljubavima, među kojima su u posljednje tri godine navodno bile i kolegice Kate Hudson i Charlize Theron, javno nije imao nijednu novu djevojku. I kao glumac se pritajio, u posljednje tri godine snimio je samo Netflixovu komediju “War Machine”, ali zato je producirao čak sedam filmova.

- Gluma je samo dio onoga što me zanima. Od motora preko arhitekture do pomaganja drugima, puno je mojih strasti. I zato ako trebam odvojiti nekoliko mjeseci života za neku ulogu, ona toga doista mora biti vrijedna - kazao je Brad Pitt, koji je takvu ulogu našao u Tarantinovom filmu “Bilo jednom u... Hollywoodu”.

prva ljubav

- Gluma je moja profesija, ali arhitektura je moja strast – više puta je izjavio holivudski ljepotan, koji je korak po korak ušao u svijet dizajniranja kuća. Isprva je kao pasionirani amater proučavao radove najboljih svjetskih arhitekata, koautor je knjige o glasovitoj kući Blacker u Pasadeni, uvrštenoj u Američki registar zaštićenih zgrada. Sprijateljio se i s arhitektom Frankom Gehryjem te uz njega upoznavao tajne zanata. Prvi veliki projekt bio mu je hotel s pet zvjezdica u Dubaiju, a njegova humanitarna organizacija pomogla je i u izgradnji uništenih domova u New Orleansu.

NEW ORLEANS, LA - JULY 13: (***EXCLUSIVE*** PREMIUM PRICING APPLIES, MUST CALL; U.S. TABS OUT)   Actor Brad Pitt looks at entries for the Global Green sustainable design architecture competition during a trip to lobby government officials to increase the speed of re-construction on July 13, 2006 in New Orleans, Louisiana. Pitt and Global Green USA created a sustainable design architecture competition to showcase affordable, energy-efficient construction.  The competition drew entries from around the world. (Photo by Mark Mainz/Getty Images)
Getty Images
U New Orleansu, gdje je predstavio svoj projekt obnove kuća uništenih u uraganu Katrina

Linker
23. travanj 2024 12:59