The Hollywood Archive / Hollywood Archive / Profimedia
Nacionalno blago

Sofia Loren u ulozi koja je favorit za Oskara: Ikona zlatnog doba Hollywooda se vraća filmu

Legenda talijanske i svjetske kinematografije vraća se na ekrane nakon stanke od čak 11 godina, s ulogom u filmu koji režira njezin sin spominje se kao kandidatkinja za prestižnu glumačku nagradu.

Talijanska glumica Sofia Loren (86) vraća se glumi, to će joj biti prva uloga u više od deset godina. Zvijezda zlatnog doba Hollywooda tumačit će glavnu ulogu u talijanskom filmu, koji će se prikazivati na Netflixu. Dramu originalnog naslova "La vita davanti a sé" (Život pred nama), režirat će glumičin sin Edoardo Ponti.

Glavna uloga koju tumači Loren je Madame Rosa, Židovka koja je preživjela holokaust te pomaže odgajati djecu prostitutki.

Sophia Loren
*Filmstill - Editorial Use Only*,Image: 165805665, License: Rights-managed, Restrictions: *Filmstill - Editorial Use Only*, Model Release: no, Credit line: Image  Capital Pictur / Film Stills / Profimedia
Image Capital Pictur / Film Stills / Profimedia
Sofia je upravo proslavila 86. rođendan

"Kad mi je sin predložio tu ulogu, to je bilo ostvarenje sna, odmah sam prihvatila tu šansu da je odigram. Jako volim taj lik Madame Rose. Ona je snažna, krhka, ona je preživjela. Po mnogo čemu me podsjeća na moju majku", kazala je filmska diva.

SOPHIA LOREN, late 1950s,Image: 98354068, License: Rights-managed, Restrictions: For usage credit please use; Courtesy Everett Collection, Model Release: no, Credit line: Courtesy Everett Collection / Everett / Profimedia
Courtesy Everett Collection / Everett / Profimedia
Dva je puta u karijeri dobila nagradu Oskar

Velika Sofia Loren zbog ove uloge spominje se i kao favoritkinja za nagradu Oskar, a premijera filma na Netflixu očekuje se 13. studenog.

Bogata karijera dive

Posljednju ulogu imala je u TV filmu iz 2010. "Moja kuća je puna ogledala". Godinu prije glumila je uz Penelope Cruz i Nicole Kidman u romantičnom mjuziklu "Devet".

Sophia Loren,
The Hollywood Archive / Hollywood Archive / Profimedia
U filmu 'Legenda o izgubljenom blagu' iz 1957.

U Italiji Sofija Loren ima status nacionalnog blaga, ona je najveća glumačka zvijezda te zemlje. Oskara za ulogu u filmu "La Ciociara" osvojila je 1961., a počasnog Oskara osvojila je 1991. zbog "karijere bogate nezaboravnim izvedbama koje su toj umjetničkoj formi dodale trajni sjaj".

'Pravi je dar kad radite s osobom koja vas poznaje kao što poznajete sami sebe', kazala je Loren.

Sin Sofije Loren i slavnog producenta Carla Pontija, prvu suradnju s majkom ostvario je 2002. kada je Edoardo režirao film "Među neznancima". Ovo im je treća suradnja.

Sophia Loren,
The Hollywood Archive / Hollywood Archive / Profimedia
Loren je najuspješnija talijanska glumica

"Pravi je dar kad radite s osobom koja vas poznaje kao što poznajete sami sebe. On mi daje snagu i sigurnost i neće odustati dok ne dam najbolje od sebe. S njim iza kamere, imala sam slobodu dati sve od sebe. Ovo ću iskustvo pamtiti zauvijek i kao glumica i kao majka", kazala je Loren.

Sofija je filmsku karijeru započela još kao tinejdžerica, pod imenom Villani Scicolone. Dobila je ulogu u filmu "Quo Vadis" iz 1951. No tek kad je upoznala Carla Pontija karijera joj je krenula uzlaznom putanjom. Njegova je ideja da se preimenuje u Sofiju Loren i dodijelio joj je ulogu u filmu "Aida" iz 1953.

Aida, Aida, Aida, Aida, Sophia Loren Die aethiopische Koenigstochter Aida (Sophia Loren) muss als Sklavin der Prinzessin Amneris dienen. *** Local Caption *** 1954,Image: 378682327, License: Rights-managed, Restrictions: Nur redaktionelle Nutzung im Zusammenhang mit dem Film. Editorial usage only and only related to the movie. Im Falle anderer Verwendungen, kontaktieren Sie uns bitte. For other uses, please contact us., Model Release: no, Credit line: IFA Film / United Archives / Profimedia
IFA Film / United Archives / Profimedia
U filmu 'Aida' iz 1953.

Proslavila se ulogom u filmu "Zlato Napulja", godinu kasnije, međunarodnu slavu stekla je filmom "Boy On A Dolphin". Poziv za Hollywood dobila je 1958. s filmom "Požuda ispod brijestova".

SOPHIA LOREN
in Boy on a Dolphin (1957) 
*Filmstill - Editorial Use Only*,Image: 51142267, License: Rights-managed, Restrictions: *Filmstill - Editorial Use Only*, Model Release: no, Credit line: FilmStills.net / Film Stills / Profimedia
FilmStills.net / Film Stills / Profimedia
Film 'Boy on a Dolphin' koji ju je proslavio izvan granica Italije

Pročitajte i:

Sophia Loren - izložba za proslavu 80. rođendana

Sophia Loren: Kako sam odbila Caryja Granta

Sophia Loren: Govorili su da mi je nos predug, a usta prevelika

Linker
14. travanj 2024 02:09