GC Images
atraktivna šveđanka

Tko je žena koja je zamijenila Angelinu Jolie?

Nasljednica Angeline Jolie u akcijskom filmskom serijalu TOMB RAIDER daleko je od izvorne verzije svojeg lika: niska, krhka i nježna, za tu je ulogu morala ‘redizajnirati’ poprsje te žestoko trenirati - sve dok nije stekla takvu snagu da premlati muškog sparing - partnera

Nasljednica Angeline Jolie u akcijskom filmskom serijalu TOMB RAIDER daleko je od izvorne verzije svojeg lika: niska, krhka i nježna, za tu je ulogu morala ‘redizajnirati’ poprsje te žestoko trenirati - sve dok nije stekla takvu snagu da premlati muškog sparing - partnera

Nakon niza hvaljenih uloga u nezavisnim produkcijama i osvojenog Oscara 2015. za epizodnu glumicu u drami “Dankinja” Alicia Vikander (29) postala je dio holivudske A lige - a uloga Lare Croft u 90 milijuna dolara vrijednom pustolovnom spektaklu “Tomb Raider”, koji je 15. ožujka stigao u kina, ostvarenje je njezinih planova s početka karijere.

- Nema glumice koja ne teži uspjehu u Hollywoodu. Ja bih dala sve za dobru ulogu, ali ne bih živjela u Americi. Moj ideal je dom negdje u Europi, a posao po cijelom svijetu - rekla je Alicia 2011. u razgovoru za Gloriju. Tada je bila mlada švedska glumica s mnogo potencijala, koja se predstavljala na programu Shooting Stars tijekom filmskog festivala u Berlinu, a sedam godina poslije čini se da su joj se želje ostvarile. U međuvremenu se udala za kolegu Michaela Fassbendera (40), koji poput nje snima po cijelom svijetu, a dom im je - u Portugalu. Prije petnaestak godina Alicia ne bi ušla u konkurenciju za ulogu Lare Croft, koja je ženski pandan Indiani Jonesu, a stvorena je 1996. kao lik u kompjutorskoj igri “Tomb Raider”.

Autor Toby Gard osmislio ju je prema svojem ukusu - s velikim grudima, tankim strukom i u izazovnoj odjeći. Angelina Jolie, prva filmska Lara Croft, te 2001. savršeno je odgovarala tom opisu, no kako su se okolnosti i svjetonazor promijenili - danas je u igri 166 centimetara visoka i “ravna kao daska” Alicia Vikander. Ipak, za potrebe snimanja malo je “redizajnirala” poprsje - uz pomoć push-up grudnjaka.

MEXICO CITY, MEXICO - MARCH 10:  Actress Alicia Vikander attends the
Getty Images

- Morala sam nekako naglasiti ono malo što imam - otkriva Alicia, koja je zato bila vrlo uvjerljiva u scenama tučnjave. Da bi, naime, mogla premlatiti muškarca, šest mjeseci je trenirala podnoseći gotovo nadljudske napore. - Dio treninga je bila i MMA borba, a moj me trener naučio niz učinkovitih zahvata. Jednom sam oborila sparing-partnera i primijenila zahvat gušenja. Toliko sam se zanijela da sam tek kad su ljudi oko nas počeli vikati, shvatila da moj suparnik lupa po podu i traži prekid borbe. Umalo da se nije ugušio - govori glumica, koja je fotografiju svojeg mišićavog trbuha ponosno objavila na društvenim mrežama. Ipak, nikakvi mišići ni push-up grudnjaci ne bi joj pomogli u karijeri - da je loša glumica.

BEVERLY HILLS, CA - JANUARY 07:  Actor Alicia Vikander celebrates The 75th Annual Golden Globe Awards with Moet & Chandon at The Beverly Hilton Hotel on January 7, 2018 in Beverly Hills, California.  (Photo by Michael Kovac/Getty Images for Moet & Chandon)
Getty Images for Moet & Chandon

Glumački dar naslijedila je od majke Marije Fahl Vikander, koja se od njezina oca razvela kad su Aliciji bila dva mjeseca. Jedinica u majke, Alicia po ocu ima petero braće i sestara - jer se psihijatar Svante Vikander uspješno uvlačio ženama ne samo u mozak nego i u krevet. Alicia je s četiri godine krenula na balet: isprva je za nju to bila samo igra, no njezin talent je bio neosporan pa je s devet godina primljena u prestižnu Kraljevsku švedsku školu za balet, gdje su joj predviđali sjajnu karijeru. - Nije bilo lako odreći se baleta, ali gluma me neodoljivo privlačila. Prvu ulogu dobila sam sa sedam godina, u mjuziklu “Kristina från Duvemåla”, koji su skladali Björn i Benny iz grupe ABBA, a nakon toga bi svako malo stigao neki angažman. Profesorice u baletnoj školi to nisu odobravale, govorile su mi da moram odlučiti želim li biti plesačica ili filmska zvijezda. Nakon dvanaest godina baleta ipak sam se odlučila za glumu - prisjeća se holivudska zvijezda, koja je ubrzo zažalila zbog te odluke jer nije prošla prijamni za studij glume. Nakon tog poraza zaposlila se kao prodavačica u trgovini traperica i počela pripremati za studij prava, no pripreme je prekinula poruka njezinog agenta - da redateljica Lisa Langseth otvara audiciju za novi film.

LONDON, ENGLAND - MARCH 06:  Alicia Vikander attends the European premiere of 'Tomb Raider' at Vue West End on March 6, 2018 in London, England.  (Photo by Mike Marsland/Mike Marsland/WireImage)
Mike Marsland/WireImage

- Pokušat ću posljednji put - pomislila je Alicia i dobila ulogu u emotivnoj drami “Pure”, koja ju je katapultirala među najtraženije švedske glumice te osigurala mjesto među najboljim mladim europskim glumcima u programu Shooting Stars.

HOLLYWOOD, CA - MARCH 12:  Alicia Vikander attends the Premiere Of Warner Bros. Pictures'
Getty Images

U bajkovitoj verziji biografije njezin bi put prema uspjehu bio posut ružama, no prava je istina da je napredovala korak po korak, često udarajući u zid. Tako je neko vrijeme živjela u Londonu, u stančiću koji je dijelila s danas svjetski poznatim pjevačicama Caroline Hjelt i Aino Jawo iz dua Icona Pop te s Tove Lo. - Nas tri spavale smo na dva kreveta, a dijelile smo i odjeću. No od svojeg sna nismo htjele odustati - prisjeća se Vikander, koja se tada s audicija gotovo redovito vraćala pokunjena. Snimila je petnaestak videoaudicija za američke TV serijale, no bez uspjeha. Ipak, nije odustajala i uloge su počele stizati. Biografska drama “Dankinja” i futuristička ljubavna priča “Ex-Machina” - koje su joj donijele brojne nagrade, 2015. su joj priskrbile i pozornost Hollywooda.

NEW YORK, NY - MARCH 14:  Alicia Vikander arrives to Build at Build Studio on March 14, 2018 in New York City.  (Photo by James Devaney/GC Images)
GC Images

No na privatni život najviše je utjecala romantična povijesna drama “Svjetlo između oceana”, u kojoj joj je partner bio irski glumac Michael Fassbender (40). Njihova se ljubavna priča ubrzo iz scenarija pretočila u stvarni život. - Naša prva dva susreta ne pamtim po nekim razgovorima, zapravo, čini mi se da uopće nismo pričali, samo smo plesali na filmskim zabavama - kaže Alicia. No kada su počeli razgovarati, shvatili su da imaju mnogo toga zajedničkog. Vjenčali su se 14. listopada 2017. na španjolskom otoku Ibizi, a na svadbi su uzvanici pili koktele uz bazen, dok je mladoženja hodao okolo bos u bermudama i havajskoj košulji. - Nikada nisam bila sretnija. Irska i Švedska su bliske zemlje. U njima se voli plesati i piti, što naš zajednički život čini mnogo lakšim - rekla je o prvim bračnim mjesecima Alicia Vikander, koja je sa svojim šarmantnim mužem odlučila živjeti na neutralnom terenu. Fassbender je, naime, lani za 2,25 milijuna dolara kupio vilu u elitnom dijelu Lisabona, njihovu sadašnju bazu, odakle odlaze na snimanja. Tako je Alicia dobila ono što je zaželjela prije sedam godina - postala je holivudska zvijezda koja živi u Europi i radi po cijelom svijetu.

Linker
26. travanj 2024 22:37