Ivan Posavec
sanja žuljević

Trenerica iz 'Života na vagi': Ne vjerujem u dijete, tri zlatna pravila svatko može usvojiti'

Iako bez ikakvog iskustva s gubljenjem kilograma - jer nikad s tim nije imala problema - kineziologinja Sanja Žuljević (41) uspješno je topila kile pretilih sudionika RTL-ove emisije Život na vagi. Pod njezinim vodstvom, strogo se pridržavajući njezinog plana prehrane i tjelesnih aktivnosti, neki od njih doslovce su se prepolovili - jer su izgubili i do 70 kilograma težine. Rođena Puljanka, koja živi i radi u Zagrebu, uvjerena je da će slične rezultate postići i u trećoj sezoni popularnog showa, koji vodi s kolegom Marijem Mlinarićem.

- Pretilost je autodestruktivna ovisnost o hrani, kojom se ljudi ustvari štite i kompenziraju vlastite strahove, tugu i nesigurnost. Kad nije riječ o genskom poremećaju, debljina je zapravo posljedica psihičkih i emocionalnih trauma, a pogoduju joj i suvremene pošasti - sjedilački način života te unos praznih kalorija brzom hranom, grickalicama i industrijskim slatkišima - kaže Sanja Žuljević, koja ne vjeruje u uspješnost redukcijskih dijeta i bilo kakvih zabrana u programu mršavljenja. Dapače, ona svoje kandidate “zatrpava” raznolikom i zdravom hranom - i to pet puta na dan, nakon čega organizam sam počne odbacivati nepotrebni višak. - Mnogi ne mogu vjerovati da im se kilogrami tope, premda se nikad u životu nisu osjećali sitije. Upravo o tome se i radi: prava hrana zasićuje organizam, dok se prazne kalorije skladište i gomilaju, a tijelo neprestano traži još - govori Sanja. Za uspjeh je, kaže, najvažnije uspostaviti odnos povjerenja s kandidatom, što je prvi korak u ponovnoj izgradnji njegova razorenog samopoštovanja i samopouzdanja. A cilj se postiže strogim pridržavanjem plana prehrane te povećanom tjelesnom aktivnošću - optimalna su tri intenzivna treninga tjedno po 35 minuta, bez stanke. Sanja ih naziva metaboličkim treninzima jer pospješuju bazalni metabolizam do 48 sati nakon vježbe i uz njih su rezultati - najbolji.

Ivan Posavec

- Mršaviti se može i bez treninga, samo promjenom načina prehrane i stila života. Važno je jesti pet puta na dan, a glavni obroci trebaju biti nutritivno bogati, s izbalansiranim unosom svježeg voća i povrća, proteina životinjskog i biljnog podrijetla te zdravih masti, kakvih ima u orašastim plodovima, sjemenkama, ribi, maslinovom ulju... Prije obroka, koji počinje salatom, treba popiti čašu vode, a nakon jela prošetati 15-20 minuta. Tako se pospješuje topljenje masnih naslaga do četiri puta, a u području trbuha do šest puta - nastavlja Sanja.

Iz vlastitog iskustva zna da problem nije u količini hrane koja se konzumira, nego u tome koliko je raznovrsna i kvalitetna. Još kao djevojčica, u Puli, gdje je rođena i odrasla, obožavala je kaloričnu kuhinju svoje majke. Davila se u faširancima i pohanoj piletini sa špinatom i pire-krumpirom, ali je kalorije trošila u sportskim aktivnostima - karateu, ronjenju i jedrenju. Stil života i danas joj je isti: jede s guštom - pritom se ne odriče ni slatkog, ni piva, ni čaše vina... - a bavi se slobodnim penjanjem, windsurfingom, jahanjem, jedrenjem, jogom i trekingom, vozi brdski bicikl, a najveći joj je gušt podvodna orijentacija u moru.

Ivan Posavec

Zasad, zbog previše obaveza i aktivnosti, ne stigne kuhati pa se hrani u restoranima. U Zagrebu joj je najdraža talijanska kuhinja u Papaveru, restoranu u podnožju Medvednice. Njegovi vlasnici, naime, koriste isključivo integralna brašna i svježe namirnice iz organskog uzgoja - salate, tikvice i rajčice su s njihova imanja u Lici, proizvode svoj kvasac, a meso nabavljaju od certificiranih lokalnih proizvođača.

- Svaki obrok ondje zadovoljava standarde koje propisujem svojim polaznicima - nastavlja Sanja i dodaje da oni svaki svoj obrok moraju fotografirati kako bi ih ona sa svojim timom - Jelenom Putnik, Darjanom Zajačekom i Kristinom Tkalec-Čopec, sudionicima prošlih sezona Života na vagi - mogla korigirati. A sada je osmislila šestotjedni on-line program za mršavljenje #bezisprike. Prijave su u tijeku na njezinoj web stranici, a svakoga ondje čeka jelovnik, plan vježbanja i vizualizacija, kako bi polaznici, bez isprike, ostali usredotočeni na cilj. Jer kad se sa Sanjom tope kile, jedino isprike nisu dopuštene.

Linker
18. travanj 2024 13:21